Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Gelmemesi İçin Ne Yapılır?

Uyku Gelmemesi İçin Ne Yapılır?

Kimi zaman çeşitli nedenlerle uykunuzdan feragat etmeniz gerekebilir. Geç saatte seyahate çıkacak olmanız, ders çalışmanızı gerektirecek durumlar ya da zamanında yetişmesi gereken projeler, sunum hazırlıkları, uykuda geçirmeniz gereken saati uyanık geçirmenize neden olabilir.

Uykunuz geldiğinde kaçırmanız zaman alabiliyor ve uzun uğraş gerektirebiliyor. Bunun yerine uykunuzun gelmemesini sağlamanız, bir anlamda önlem almanız daha akılcı bir seçenek oluyor. Peki, uykunuzun gelmemesi için ne yapmalısınız? Size işe yaradığı bilinen ve yaygın şekilde uygulanan birkaç yöntemden söz edeceğiz.

Motivasyon

Sizi sürekli olarak motive şekilde tutacak şeyler düşünebilirsiniz. Heyecanlandıran bir durumu, neden uyanık kalmanız gerektiğini ya da motivasyonunuzu yükseltecek farklı bir şeyi düşünebilirsiniz. Motivasyon her daim uykuyu geciktirir ve dolayısıyla uyanık kalmanız da zor olmaz.

Yürüyüş

Açık havada yapacağınız 30 ila 45 dakikalık bir yürüyüş uykunuzu kaçırmaya yeter! Oksijen, temiz hava uykunuzu kaçıran unsurlardır. Önlem amaçlı olarak uykunuz henüz gelmeden yürüyüşe çıkarsanız uykunun sizi zorlayacak kadar geleceği süreyi de geciktirmiş olursunuz. Yürüyüş aynı zamanda kan akışınızı hızlandırır ve bu açıdan da uykunuzun gelmesini engeller.

Kafein

Artık kafeinin uykuyu geciktirdiğini bilmeyen yoktur. Uykunuz henüz gelmeden kafein içerikli içecekler tüketebilirsiniz. Bunlar arasında en kısa sürede etkisini gösteren ve etkisi en uzun süren Türk kahvesi oluyor. Koyu bir nescafe de içebilirsiniz. Etkisi 3 ila 4 saate kadar uzayabiliyor ve bu süre boyunca uyanık kalmayı garanti altına almış oluyorsunuz.

Soğuk Duş

Soğuk su da uyku kaçıran unsurlar arasında belki de en kolay ulaşılanıdır. Eğer soğuk suyla duş almakta zorlanıyorsanız kollarınızı, bacaklarınızı ve yüzünüzü yarım saatte bir yıkayarak da uyanık kalmanızı sağlayabilirsiniz. Özellikle yüzünüzü içerisine buz koyarak bir süre beklettiğiniz bir suyla yıkamanız mutlaka işe yarayacaktır.

Sakız

Pek bilinmiyor ama sakız çiğnemek de uykuyu kaçırıyor. Çünkü sakız çiğnemek mideyi uyararak çalışmasını sağlar. Midenin çalışması da beynin uyku durumuna geçmesini engeller. Dolayısıyla sakız çiğneyerek uykunuzun gelmesini geciktirebilir, hatta bir hayli önleyebilirsiniz.

Müzik

Elbette müzikten kastımız asla klasik müzik değil. Çünkü klasik müzik uyku getirir. Bunun yerine hareketli bir müzik dinleyebilirsiniz. Blues, rock ya da metal türü müzikler uykunun gelmesini en çok önleyen müzik türleridir.

Atıştırmak

Bir şeyler atıştırmanız durumunda da bu yiyecekler hazmedilene kadar uyanık kalabilirsiniz. Yemek tüketmek midenin harekete geçmesini ve çalışmasını sağlar. Bu durum beraberinde uyanık kalmayı getirebilir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken ince bir nüans bulunuyor. Çok ağır ve yağlı yiyecekler yerseniz ters etki yapabilir ve uykunuzu getirebilir. Hafif yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

Enerji İçeceği

İçerisinde bulunan kafein sayesinde uykunuzun gelmesini bir süre engeller. Ancak aşırı tüketimi ve özellikle de kahve ile birlikte tüketimi sağlığınıza zarar verebilir. Bu yüzden aşırıya kaçmamak kaydıyla bu yöntemi uygulamanızda fayda var.

Elma

Uyku kaçırma özelliği tahmin edebileceğiniz gibi bilimsel olarak araştırılıp da kanıtlanmadı. Fakat çok sayıda kişinin uykusunu kaçırdığı biliniyor. Sağlıklı bir meyve olduğundan denemenizden zarar gelmez. 1 ya da 2 elma tüketerek de uykusuz kalacağınız süreci daha kolay geçirebilirsiniz.

Adrenalin

Korku, heyecan, endişe gibi durumlarda salgılanan adrenalin hormonunun da uykuyu kaçırdığı biliniyor. Elbette adrenalin yaşamak için kendinizi tehlikeye atmanızı istemiyoruz. Fakat internetten video izleme yöntemiyle uykunuzun kaçmasını sağlayabilirsiniz. Sizi korkutan ya da endişelendiren konularda videolar seçmeniz durumunda vücudunuzda adrenalin salgılanmasını sağlayabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Uyku laboratuvarı, bireyin tüm uyku akışının çeşitli cihazlar yardımıyla takip edildiği yere verilen isimdir. Uyku takibi ev rahatlığında bir ortamda...
Üst solunum yolu enfeksiyonu ile horlama ve uyku apnesi arasında nasıl bir ilişki olduğunu öğrenince çok şaşıracaksınız.

Çok teşekkürler çok iyi bir fikir

Cevapla

Elma yiyin

Cevapla

Pharmaton kullanin

Cevapla

Maalesef faydası olmaz

Cevapla

Biraz daha öneride bulunsaniz

Cevapla

Zeynep hnm 05413633454 nolu cep numarasından detaylı bilgi paylaşabilriz.

Cevapla

BU HİÇ İŞE YARAMADI BU NE LAN GECENİN KÖRÜNDE DUŞ MU ALAYIM YÜRÜYÜŞ MÜ YAPAYIM AQ

Cevapla

ablacım veya abicim ben bunları yaptığım zaman benim daha çok uykum geliyor başka bir yolu yokmu rica etsem söylermisiniz ama belki bazıları için bu yöntmeler işe yarıyabilir

Cevapla

Bende de öyle oluyor bazı insanlarda ters çalışabiliyormus bilim insanları söyledi

Cevapla

Uyku doktoruna muayene olmanız gerekebilir

Cevapla

nefesimizi tutmak da işe yarıyor

Cevapla

Oldu🤭 ama suan cok uyumak isttiiom

Cevapla

Çok iyi aşık oldum

Cevapla

Soğuk duş bana biraz yanlış geldi su çok yorarlar bitkinlik getirir diye biliyorum yanlış değilsem yorumumu söylemek istedim

Cevapla

Hiç bilgili olmadı

Cevapla

Aynen öylee

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol