Horlama Nedenleri nelerdir? İnsanlar neden horlar?
Hemen hemen herkes ara sıra horlar. Horlama yetişkin kadınların yaklaşık %40’ında, yetişkin erkeklerin %57'sinde görülür ve bazı insanlar uykuyla ilgili başka herhangi bir semptomları olmaksızın düzenli olarak horlar.
Peki neden horlarız?
Eminiz bu sorunun cevabını merak ediyorsunuz. Aşağıda horlamanın nedenlerini size madde madde anlatacağız.
Eğer horlamanıza aşağıdaki maddelerden biri neden olmuyorsa, bundan sonraki aşamada horlama tedavisi için hemen Dent Group'a başvurabilirsiniz.
Horlama Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Horlama, uyku sırasında nefes alıp verirken hava solunum yolundan serbestçe akamadığında meydana gelir. Hava yolu daraldığında veya kısmen tıkandığında, solunum, üst solunum yollarındaki dokuların titreşmesine neden olur. Bu, birisi horladığında duyduğunuz sesin ortaya çıkmasının sebebidir. Bir kişinin uyku sırasında horlamasına neden olan birçok olası neden vardır:
1. Uyku Pozisyonu
Horlama, sırt üstü yatarken daha sık görülür. Sırt üstü yatış pozisyonu boğaz kaslarında gevşemeye ve daralmaya neden olur. Kaslardaki bu gevşeme horlamaya sebep olabilir. Uyku esnasında hangi yönde uyuduğumuzu saptamak mümkün olmasa da, kendi sesimize uyanmanız durumunda, kendinizi sırt üstü yatarken bulursanız, bu pozisyon yerine sağa ya da sola dönerek tekrar uyumayı deneyebilirsiniz.
2. Fazla kilolar
Fazla kilolar horlamayı kötüleştirebilir.
Neden mi?
Çünkü boyunda bulunan fazla yağlar, solunum yolunun daralmasına sebep olur. Ayrıca yağ dokuları ile boğaz kısmında titreşen yumuşak doku miktarının çoğalması, horlamaların daha gürültülü olmasıyla sonuçlanır. Kilo vermek boynun incelmesine, bu da daha rahat nefes alınmasına imkan sunar.
3. Sinüzit
Alerjik reaksiyonlar, burundaki şekil bozuklukları ya da soğuk algınlığı sinüzite sebep olabilir. Sinüs boşlukları, virüs ya da bakteri yüzünden şişer ve müköz zar salgısı sinüslerde birikir. Bu iltihap sinüslerde ağrıya, ciddi tıkanıklıklara ve genzin akmasına yol açabilir. Sinüzitin nefes almayı güçleştirmesi uyku sırasında horlamaya sebep olur.
4. Alkol
Boğaz kaslarının çok gevşemesi uyku esnasında horlamaya sebebiyet verir. İçki içilen saat ve uyku saatinin birbirine yakın olması horlama ihtimalini yükseltir.
5. Anatomi
Ağızdaki dokuların şekli de horlamanın nedeni olabilir. Örneğin, Solunum yolu ne kadar dar olursa, horlama sesi o kadar yüksek duyulur. Ayrıca, normalden daha uzun ve yumuşak bir küçük dil oldukça gürültülü bir horlamaya neden olacaktır.
Diğer fiziksel nedenler arasında şişmiş lenf bezleri veya bademcikler, horlama nedeni olarak sayılabilir.
6. Şekil Bozuklukları
Burun eğriliği gibi burun ile ilgili problemler horlamaya sebep olabilir. Bu duruma bir de aşırı kilolar, sırt üstü yatmak veya alkol gibi diğer nedenler eklendiğinde, horlama şiddeti çok daha fazla artar.
7. Sigara içmek
Sigara içmek horlama için başka bir risk faktörüdür. Sigara içen kişilerin neden horlama olasılığının daha yüksek olduğu tam olarak belli olmasa da, araştırmacılar bunun sigara içenlerde üst solunum yolu iltihabı ve ödem nedeniyle olabileceğini öne sürüyor.
8. Kronik Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığına sahip olmak, uyku sırasında hava yolundaki hava akışını azaltıp hava yolunun çökmesine neden olacağı için horlamaya neden olabilir. Alerji veya enfeksiyon burun tıkanıklığının en yaygın nedenleridir.
Orta yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırma, geceleri “her zaman” veya “hemen hemen her zaman” burun tıkanıklığı yaşayanların, horlama alışkanlığına üç kat daha fazla meyilli olduğunu buldu.
9. Yaşlanma
Yaşlılık, artan horlama da dahil olmak üzere bir dizi uyku değişikliğine sebep olur. Hava yolunu çevreleyen dil ve kaslar yaşlandıkça zayıflayabilir. Miyofonksiyonel terapi olarak da adlandırılan ağız ve boğaz egzersizleri yapmak, zayıf kasların neden olduğu horlamayı azaltabilir.
10. Tıkayıcı Uyku Apnesi
Horlama esnasında küçük dil ve yumuşak damağın beraberinde dilin geriye kaçıp soluğu 10 saniye veya daha fazla tıkanmasına, tıkayıcı uyku apnesidenir. Bu nefes alamama sırasında kandaki oksijen basıncı düşer ve kalp kanı daha çok pompalamak zorunda kalır. Bu durum kalbin görevini daha da artıracağından, bir müddet sonra kalp ritmi bozulurken, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi meydana gelir. Birey uyku sırasında tüm bunlar olup biterken uykunun çok kısa bir döneminde derin uyku fazına geçebilir. Fizyolojik dinlenme ise, sadece derin uyku fazında mümkün olabileceğinden, dinlenmeden geçen gecenin gündüzü uykulu, yorgun ve verimsiz geçer. Gündüz her fırsatta uyuklamalar görülür.
Horlamanın neden olduğunu yukarıda açıkladık.
Peki horlamanın çaresi nedir?
Horlama Sorunu Nasıl Engellenir? Horlamak Kabusunuz Olmasın
Horlamayı engellemenin en kolay, ekonomik ve etkin tedavi yöntemi horlama protezidir. Kişiye özel hazırlanan horlama protezi, kişinin ağız ve diş yapısına özel olarak, takıp çıkarılabilecek şekilde yapılır, dişler üzerine oturtulur ve sadece geceleri uykuda kullanılır. Protez, alt çeneyi ileri ve aşağı doğru konumlandırarak sarkmış dokuları eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açar ve horlama ve uyku apnesini engeller.
Başarı oranı yüzde 90-95’e ulaşan horlama protezinin kullanımı ve taşıması kolaydır. Kullanıldığı andan itibaren horlamada azalma görülür, cerrahi müdahale gerektirmez ve ucuz bir yöntemdir.