Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uykuyla İlgili Daha Önce Duymadığınız 15 Gerçek

Uykuyla İlgili Daha Önce Duymadığınız 15 Gerçek

Uyku, sağlıklı bir yaşamın en temel yapı taşıdır. Kaliteli bir uyku sürecinin sizi onlarca hastalıktan koruduğunu, kalitesiz uykunun da hastalıklara adeta davetiye çıkardığını biliyor musunuz? Uykuyla ilgili bilinen gerçeklerin neredeyse tamamı aslında son 25 yılda yapılan araştırmalarla anlaşıldı. Muhtemelen daha önce duymadığınız bu gerçeklerden bazılarını sizlerle paylaşıyoruz.

  1. Bir insanın gerçekten uyanık olup olmadığını anlamanın tek yolu tıbbi incelemedir. Çünkü gün içerisinde gözlerimiz açık şekilde kısa şekerlemeler yaparız ve bunun farkına varmayız.
  2. Bir insanın bugüne kadar uykusuz geçirdiği en uzun süre 18 gün, 21 saat, 40 dakika! Bu kişinin yaşadığı sorunlar şöyle: halüsinasyon, paranoya, görmede bulanıklık, konuşmakta güçlük çekme, hafıza kaybı, konsantre olamama.
  3. Bebek sahibi olan ebeveynler bebekleri doğduktan sonraki ilk yıl içerisinde 400 ila 750 saat daha az uyuyor.
  4. 1998 yılında bir araştırma yapıldı ancak bu araştırmada edinilen bilgi, sebebi anlaşılamadığı için bilim dünyasında bilimsel veri olarak kabul görmedi. Bu araştırmanın sonucuna göre dizlerin arka bölümüne güçlü bir ışık tutulduğunda insanların uyku döngüsü yeniden programlanıyor. Nedeni ise halen bilinmiyor.
  5. Uyku apnesi yaşayan kişilerin solunumu bir gecede 300 defa durabiliyor. Kalp krizi ve felç riskinin uyku apnesi olan kişilerde çok daha yüksek olmasının nedeni solunum durması olarak gösteriliyor.
  6. İnsanlar REM uykusunda horlamaz. Horlama REM dönemi dışında gerçekleşir.
  7. İnsanlar 25 yaşına kadar 10 saat, 25 ila 65 yaş arasında 8 saat, 65 yaş üstünde 6 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Birkaç yıl öncesinde kadınların aslında erkeklerden bir saat daha fazla uyumaya ihtiyaç duydukları anlaşıldı.
  8. İrtifa artıkça uykuya geçiş süresi uzar. Özellikle 4 km üzerinde bu durum daha da netlik kazanıyor. Nedeni henüz tam anlaşılamadı ancak oksijen seviyesindeki değişim güçlü bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.
  9. Boşanmış ya da eşi vefat eden insanların neredeyse tamamında uyku ile ilgili sorun tespit ediliyor.
  10. Çalar saatler henüz icat edilmediğinde insanları uyandırmak bir meslekti. Bu mesleği yapanlar ellerindeki uzun sopalarla müşterilerinin camlarına vurarak müşterilerini uyandırır ve karşılığında para alırlardı.
  11. Salyangozlar 3 yıl uyuyabiliyor. Sus samurları uyurken el ele tutuşuyor. Nedeni ise uyurken akıntıyla farklı yerlere savrulmamak! Kediler hayatlarının % 70’ini uyuyarak geçiriyor. Zürafalar ise bir gün içerisinde sadece 5 dakika uykuyla yetinebiliyor, en fazla 30 dakika uyuyorlar. Ayrıca hayvanların rüya gördüğü hala bilimsel olarak kanıtlanamadı.
  12. OECD raporuna göre Çin, 9 saati aşan uykuyla dünyanın en çok uyuyan ülkesi!
  13. İnsanlar karar vererek ve bilinçli bir şekilde uykusunu erteleyen tek memeli canlıdır.
  14. İşitme engelli insanlar, rüya görürken işaret dili kullanabiliyor.
  15. Depresyonda olan insanlar olmayanlardan 4 kat daha fazla rüya görüyor.
Benzer İçerikler
Uyku; tıpkı nefes almak, su içmek ve yemek yemek gibi hayati bir işlevdir.  Fakat sağlıklı ve kaliteli olduğunda… Sağlıklı ve kaliteli uyku, yaşam k...
Nazal poliplerle mi uğraşıyorsunuz? Kronik sinüzitiniz mi var? Tüm bu hastalıklar için uygun bakım ve tedaviyi uygulamazsanız, bu tip sorunlar yaşam k...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol