Horlamanın Kalp Durdurma Riski
Horlamayla beraber gözlenen uyku apnesinde geceleri tıkanmalar, sabahları yorgun kalkma, gündüz uyku atakları, depresyon ile seyreder. Tedavi edilmeyen horlama ve uyku apnesinde uzun süreli oksijensizliğe bağlı olarak akciğerler ve kalp zarar görebilir. Yüksek tansiyon, düzensiz kalp ritmi, kalp büyümesi ve yetmezliği gibi hayati tehlike içeren hastalıkları tetikleyebilir.
Ağır durumlarda uykuda tıkanma süresinin artmasıyla beraber kalp durması gibi ölümcül durum ortaya çıkabilir. Bundan dolayı horlama ve uyku apnesi göz ardı edilmeyecek, ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.Geceleyin nefes alamayan vücut yorulur ve gerek solunum gerek ise kalp sistemi üzerinde ciddi baskılara maruz kalır. Kalp ritminde artış meydana gelir. Zamanla damar yapısı bozulur ve incelir. Kan akış hızının ve oksijenin azalmasından dolayı kalp daha hızlı çalışmaya başlanır ve zorlanır böylelikle koroner arter hastalığına yol açabilir.
Tedavi edilmeyen ciddi horlama ve uyku apnesinde, gece uykuda ani kalp durmasıyla meydana gelen ölümler gözlenebilir. Yüksek sesli horlayan insanlarda kalp krizi gözlenme oranı 4 kat daha fazladır.Horlayan kişi bazen kendi horlamasını fark edemeyebilir. Çevresindekiler böyle bir durum varsa kişiyi uyarmalı ve hızlı bir şekilde tedavi olmasını sağlamalıdırlar. Uzun süreli tedavi edilmeyen veya ihmal edilen horlama tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.
Genellikle orta veya ileri yaşta gözlenen bu hastalıkların daha erken yaşlarda tetiklenmesine, ortaya çıkmasına yol açar. İleri durumlarda kalp krizi veya kalp durmasına neden olabilir. Bundan dolayı horlama sadece burun tıkanıklığıyla veya yastık pozisyonuyla ilişkilenemeyecek kadar basit bir hastalık değildir. Birçok ciddi rahatsızlıkların belirliyeyicisi ve tetikleyicisi olabilir.