Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Nasıl Kaçar? Uykunuzu Kaçıran Ne?

Uyku Nasıl Kaçar? Uykunuzu Kaçıran Ne?

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı, düzenli ve kaliteli bir uyku süreci yaşamaktır. Ancak çok sayıda kişi uykuya dalamamaktan, uyku saati geldiğinde uykusunun kaçmasından şikayet ediyor. Elbette hepimizin zaman zaman uykusu kaçabiliyor ve saatlerce uyumak için ekstra bir çaba göstermemiz gerekebiliyor. Eğer bu durumu haftada 3 defadan fazla yaşıyorsanız uykunuzun sürekli kaçıyor olmasını daha fazla ciddiye almanız gerekiyor demektir. Peki, uyku nasıl ve neden kaçar?

Uykunun kaçması ve uykuya dalamama aslında çok geniş kapsamlı bir konudur. Beslenme alışkanlıklarından sağlık sorunlarına, kullanılan bazı ilaçlardan geçmişte yaşadığınız bir travmanın etkisine kadar pek çok unsur beraberinde bu sorunu getirebiliyor. Uykunun kaçmasının en önemli nedeni uykuya dalma alışkanlığınızı değiştiriyor olmanızdır.

Yaşam Alışkanlıklarınız Değişti mi?

Örneğin bir süre uyku hapı alarak uykuya daldıysanız bu sürenin sonunda uyku hapı almadan uyuyamaz olursunuz. Tam dalmak üzereyken birden beyniniz sinyal gönderebilir ve uykunuz kaçabilir. Bir süredir ılık duş alarak yatağa giriyorsanız, duş almadığınızda uykuya dalmakta güçlük çekebilirsiniz. Yaşam alışkanlıkları uyku sürecini ciddi oranda etkiliyor.  Her zamankinden daha erken kalkmaya başladıysanız, daha erken uykuya dalmayı umarsınız. Ancak tam tersi olur ve uyku düzeniniz değiştiği için uykuya dalmakta sorun yaşamaya başlayabilirsiniz.

Gün İçerisinde Uyuyor musunuz?

Gün içerisinde sadece birkaç dakika uyuklamanız bile uykunuzun kaçması için yeterli bir neden olabilir. Yetişkin insanların gün içerisinde uyumaya ihtiyacı olmaz. Bu nedenle “kestirme” olarak tabir edilen kaçamak uykulardan kurtulmanız gerekiyor. İlk günlerde zorlanabilirsiniz ancak sonrasında gün içerisinde uyuma ihtiyacınız ortadan kalkacaktır.

Fazla Miktarda Kafein Alıyor Olabilir misiniz?

Günde 150 mg ila 200 mg arasında kafein alımı normal kabul ediliyor ve uyku düzenini etkilemiyor. Ancak daha fazlasını almak uykunuzu kaçırır. Yatacağınız saatten en az 4 saat önce kafein alımını durdurmanız gerekiyor. Bunun yerine süt, ayran gibi içecekler tüketebilirsiniz. Çünkü kafein beynin uykuya geçme bölümünü etkisiz hale getiriyor ve 3 ila 4 saat boyunca uykusuzluk halinin devamını sağlıyor.

Alkol ve Sigara Kullanıyor musunuz?

Alkol ilk aşamada uyuşukluk hali yapar ve uykuya kolay dalmanızı sağlar. Ancak bir süre sonra uyku düzenini tamamen bozar ve uyuyamamaya başlarsınız. Alkol alarak uyumaya devam ederseniz bir süre sonra alkol alsanız dahi uykunuz kaçar. Uyarıcı etkisi olan sadece alkol değil. Sigara da uyarıcı bir etkiye sahiptir ve tek başına uykunun kaçmasına sebebiyet verebilir. Bu alışkanlıklarınızdan derhal kurtulun!

Günün Son Yemeğini Kaçta Yiyorsunuz?

Yemeklerin hazmedilmesi süresi boyunca uykunuzun gelmesini beklemeyin. Eğer uykusu kaçtığında atıştıranlardansanız uykuya dalma sürenizi daha da geciktiriyorsunuz demektir. Atıştırmak yerine su tüketerek bu ihtiyacınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Özellikle yatış saatinizden 5 saat önce yemek yemeyi kesmeniz gerekiyor. Özellikle akşam yemeklerinde hafif ve çok yağlı olmayan yiyecekler tüketin!

Yatağa Stresli mi Giriyorsunuz?

Stres hepimizin baş düşmanı! Günlük hayatın koşturmacası içerisinde ne kadar çok strese maruz kaldığımızı tahmin bile edemezsiniz. Ancak bu durum strese yenik düşeceğimiz anlamına gelmiyor. Ilık bir duş, sakin bir müzik, yoga, egzersiz ve çeşitli yöntemlerle stresinizden arınabilirsiniz. Böylece uykunuzun kaçması riskini de ortadan kaldırmış olacaksınız. Sizi çok heyecanlandırmayan bir kitabı okumak bile stresinizden uzaklaşmanızı sağlayabilir. Özellikle “uykum kaçtı ama uyumam lazım” düşüncesi tek başına sizi strese sokar. Bu düşünceden kurtulmadıkça uykuya dalmanız güçleşir. Paniğe kapılmak yerine sakin kalın ve uyku modundan çıkmanıza neden olabilecek durumlardan kaçının.

Benzer İçerikler
Eşler arasında horlama nedeniyle ne gibi sorunlar yaşanıyor? Uyku apnesi evliliklere nasıl etki ediyor? Mutlaka
Uyku: Bilinç düzeyinin değiştiği, duyusal ve neredeyse tüm istemli kas sisteminin baskılandığı bir durumdur.
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol