Uyku Apnesi Olan Obezler Ehliyet Alamayacak!
Sürücü belgesi alımı ve yenilenmesi ile ilgili yönetmelikte yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme obez sınıfına giren kişileri çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü ehliyet almak ya da mevcut ehliyetini yenilemek isteyen obezlerin öncesinde uyku laboratuvarına başvurarak, uyku tetkiki yaptırmaları gerekecek. Nedeni ise kendilerinde uyku apnesi olmadığını ispatlamak zorunda olmaları!
Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik üzerinde bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişiklik kapsamında ehliyet alacak ya da mevcut ehliyetini yenileyecek kişilerin pratisyen hekim ya da aile hekimine bir beyanname vermesi gerekiyor. Bu beyannamede artık “bende uyku apnesi sendromu yoktur” şeklinde bir ibare var. Bu nedenle kişiye hekim tarafından bazı sorular sorulacak. Bu sorular uyku apnesi belirtisinin kişide mevcut olup olmadığının anlaşılması için soruluyor. Bu sorulara kişinin verdiği yanıtlara bağlı olarak bir uzman hekime yönlendirilmesi gerçekleşecek.
Uzman hekim uyku laboratuvarında kişiye uyku tetkiki yapacak. Bu tetkik sonucunda uyku apnesi tespit edilmez ise kişinin ehliyet almasında hiçbir sakınca olmayacak. Ancak uyku apnesi tanısı konursa kişi ehliyet alamayacak, mevcut ehliyetini yenileyemeyecek ve derhal tedavisine başlanması gerekecek.
Neden Obezlerden Uyku Tetkiki İsteniyor?
Dünya genelinde trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri uyku apnesi sendromu! Obezlerin yaklaşık % 35’inde uyku apnesi sendromu mevcut. Ülkemizde ise uyku apnesi sendromu gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Beraberinde obezite tanısı konan kişi sayısı da hızlı bir artış eğilimi gösteriyor. Örneğin ülkemizde 15 yaş üstü olan kişilerin % 20’si obez. Dolayısıyla trafik kazalarını önlemek amacıyla atılmış olan bu adım, rotanın obezlere çevrilmesini beraberinde getiriyor.
Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan kişilere obez tanısı konuyor. Fakat ülkemizde uyku laboratuvarı sayısının az olması ve bu yönetmelik değişikliğinin uyku laboratuvarlarına ciddi bir yoğunluk getireceği için vücut kitle indeksi 33 ve üzerinde olan kişilerin uyku tetkiki yaptırması isteniyor. Bu tetkik polisomnografi adını taşıyor. Genel olarak kabaca bir hesaplama yapmamız gerekirse, boyu 1.70 olan bir kişinin 95 kilo üzerinde olması, vücut kitle indeksinin 33’ün üzerinde olması anlamına geliyor. Yani bu kişiye obez tanısı konacağı için ehliyet alması için polisomnografi yaptırması kendisinden istenecek.
Obezler Bir An Önce Başvuru Yapmalı!
Bu noktada sizlere kritik bir unsurdan da söz etmemiz gerekiyor. Ülkemizde polisomnografi yapan uyku laboratuvarı sayısı çok faza değil. Dolayısıyla uyku laboratuvarına başvuran kişilerin sıranın kendisine gelmesi için bir müddet beklemesi gerekiyor. Bu süre maalesef sandığınızdan biraz daha fazla; 6 aydan 2 yıla kadar uzayabiliyor. Dolayısıyla ehliyet almak ya da ehliyetini yenilemek isteyenlerin bu süre zarfında beklemesi gerekecek. Ehliyet alma ya da yenileme başvurusu yapmayı beklemeden sıraya girebilmek için obezlerin şimdiden uyku laboratuvarına polisomnografi için başvuru yapmasında fayda var.