Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Apnesi Testi (polisomnografi) Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Uyku Apnesi Testi (polisomnografi) Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Tıp dünyasında Polisomnografı olarak isimlendirilen “uyku testi”, uyku bozukluklarının saptanması için kullanılan bir tür tetkiktir. Söz konusu teknik; hastanın uykuda geçirdiği evrede bir dizi ölçüm yapılması ve bu ölçümlerin kayıt edilmesi işlemidir.

Genelde göğüs hastalıkları mütehassısı tarafından aşırı horlama ve uykuda sıkışma gibi belirtiler nedeni ile Nöroloji’ye yönlendirilen hastalar; bahsedilen rahatsızlıkların nörolojik bir nedeninin olup olmadığını saptamak için bu teste tabi tutulurlar.

Uyku testi neticesinde, uyku apnesinin yanı sıra;

  • Uykuda hareket bozuklukları
  • Uyku Felci
  • Narkolepsi
  • Uyku Terörü
  • Parasomni

Gibi rahatsızlıkların tanıları da konulabilmektedir.

Uyku Apnesi Testine Girmeden Evvel Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer hekiminiz uyku testine girmeniz konusunda karar vermiş ise, doktorunuzun aksini belirtmemesi halinde aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • Uyku testi yapılacak gecenin gündüzünde uyunmamalıdır.
  • Uyku testi yapılacak gecenin gündüzünde aşırı çay, kahve ve alkol tüketimi yapılmamalıdır.
  • Uyumak için kullanılan herhangi bir ilaç var ise bu ilaçlar kullanılmamalıdır.
  • Erkek hastalarda elektrotların yüz bölümüne sorunsuz yapışması için sakal tıraşı olunmalıdır.
  • Yine elektrotların vücuda daha iyi yapışabilmesi için duş alınmalıdır.

Uyku Apnesi Testi Aşamaları

Uyku testi yapılacak olan hastaya; aşağıdaki hazırlıklar yapılarak teste hazır hale getirilir.

  • Hasta uyku laboratuvarına ulaştıktan sonra bir müddet dinlendirilir ve testin yapılacağı odaya alınır.
  • Elektrotlar kafanızın saçlı bölümlerine, gözlerin yakın kısımlarına, çene kısmına ve göğüs kısmına takılır. Bu sayede uyku esnasındaki beyin dalgaları ve kalp atışları kayıt altına alınır.
  • Parmak ucuna takılan sensörler takılarak, kandaki oksijen miktarı kayıt altına alınır.
  • Buruna takılan sensörlerle, uykudaki nefes alıp verme durumu kayıt altına alınır.
  • Tüm elektrot ve sensörler kayıt cihazına bağlanır ve odadaki kamera sistemi aktif edilerek hastanın doğal yollarla uyuması beklenir.

Hasta sabah kalktığında tüm elektrot ve sensörler sökülür. Hasta hayatına herhangi bir şey olmamış gibi devam edebilir. Uyku testi yaptırmak, tansiyon ölçtürmek gibi basit bir işlemdir.

Uyku Apnesi Testi İle İlgili Sorular ve Cevaplar

Doktorunuzun uyku apnesi testine girmenize karar vermesi halinde, aşağıdaki sorulardan biri ya da birkaçı aklınıza gelebilir. Aşağıdaki cevapların tamamı genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır. Özel bir durumunuzun olabilme ihtimaline karşı, aklınıza takılan her türlü soruyu hekiminize sormanızı önemle tavsiye ederiz.

Uyku Apnesi Testinde Herhangi Bir Anestezi Yöntemi Uygulanıyor mu?

Uyku apnesi testinde herhangi bir anestezi yöntemi ya da uyku getirecek başka bir yöntem kullanılmaz. Hastanın tamamen doğal yollardan uykuya dalması beklenir.

Uyku Apnesi Testine Girmeden Evvel Düzenli Kullandığım İlaçları Kullanabilir miyim?

Uyku apnesi testine girmeden evvel düzenli kullandığınız ilaçları kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Ama bu ilaçları hekiminize bildirmenizde fayda vardır. Herhangi bir tıbbi özel durum olması halinde, hekiminiz bazı ilaçları o gün kullanmamanızı isteyebilir.

Uyku Testi Sonucunda Uyku Apnesi Tanısı Konulursa Ne Yapmalıyım?

Uyku testi sonucunda uyku apnesi tanısı konulması halinde, doktorunuzun önereceği tedavi yöntemlerinin yanı sıra; tedavi amacı ile horlama protezi de kullanabilirsiniz. Horlama protezi; uyku apnesi tedavisinde %95 oranında başarı sağlayan medikal bir üründür.

Horlama protezi; herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen, kolay taşınabilir, çalışırken herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymayan tıbbi bir aparattır. Uyku apnesi tedavisinde kullanılabilecek en hızlı ve ekonomik tedavi yöntemlerinden birisidir.

Horlama protezi kullanıcı yorumları için, horlama protezini kullanan hastaların gerçek yorumlarının yayınlandığı BU sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Horlama protezi ile alakalı sorularınızı ise BU sayfadaki iletişim kanallarından bize ulaşarak iletebilirsiniz.

Benzer İçerikler
Tıp dünyasında Polisomnografı olarak isimlendirilen “uyku testi”, uyku bozukluklarının saptanması için kullanılan bir tür tetkiktir. Söz konusu teknik...
Horlama ve uyku apnesi toplumumuzu derinden etkileyen bir hastalıktır. Aslında çoğu kişi horlamanın bir hastalık olduğunu düşünmez, rahatsız edici bir...

Uyku apnesi için gerekli protez belli bir süremi kullaniliyor,ömür boyumu

Cevapla

Çoğu zaman uzun yıllar kullanılması gerekebilir.

Cevapla

Merhaba, Polisomnografi testi yaptırmak istiyorum.

Cevapla

Uykuya dalma problemi için uyku testi çektirmeniz gerek yoktur. Uykuya dalamanızda psikolojik etkenler olabilir.

Cevapla

uykuya dalma problemleriyle ilgili sorunlarda bu testi yaptiriyolar mi acaba? uykuya dalma sürem 1-2 saat buluyor. ve uyumadikca bu beni geriyor. ne yapmaliyim acaba? tesekkurler

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol