Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Horlama Yastığı nedir?

Horlama Yastığı nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere, horlama yastığı horlama problemini çözmek için üretilmiş, ortopedik bir üründür. Bazı firmaların bitkisel ürünlerden imal etmesi üzerine piyasada “bitkisel horlama yastığı” adı ile de satılmaktadır.

Orta kısmı çukur ya da çıkıntılı şekilde imal edilen türleri bulunmaktadır. Temel amacı ise uyurken kafayı konumlandırarak, boyun kısmındaki dokunun soluk yolunu tıkamasını engellemektir.

Horlama Yastığı Horlama Problemini Çözer mi?

Horlama yastığı vakaların bir kısmında işe yarasa da, horlama tedavisi için kesin olumlu sonuç verdiğini ispatlayan bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.  Zira boyun kısmındaki dokuların boyutu ve sarkma biçimi, her insanda farklılık göstermektedir. Horlama yastıkları ise kişiye özel değil, standart üretilmektedir. Bu sebeple horlayan herkeste başarı göstermesi olanaksızdır.

Bazı horlama yastıklarının üretiliş amacı ise, kişiyi yüz üstü yatırmaya zorlamaktır. Bu amaçla üretilen yastıklarda sırt üstü ve yüz üstü yatmak istenildiğinde rahatsız olunacağından dolayı, yüz üstü yatılmaktadır. Saygın bilim kurumları tarafından yapılan araştırmalarda, yüz üstü yatmanın solunumu ve kan dolaşımını olumsuz etkilediği, omurgada “hiperekstansiyon” (omurların aşırı derecede arkaya bükülmesi) problemi yarattığı sonucuna varılmıştır.

Kafayı aşağıda konumlandırarak sırt üstü yatmaya zorlayan horlama yastıklarında ise “uyku felci” (karabasan) ve “reflü” sorunu yaşayanlar için farklı sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Boyun kısmının mideden aşağıda bir pozisyonda olması, mide asidinin yemek borusuna kadar ulaşarak rahatsızlık vermesine neden olabilir. Sırt üstü yatış pozisyonu ayrıca, uyku felci yaşayanlarda dilin soluk borusuna kaçmasına sebebiyet verebilir.

Kısaca kronik olmayan horlama tedavisi için kullanılan bu ürün için horlama tedavisini %100 gerçekleştirir diyemeyiz.

Horlama Yastığı İle Uyku Apnesi Tedavisi Mümkün mü?

Horlama yastığının uyku apnesini tedavi ettiği konusunda da bilimsel bir veriye ulaşmak mümkün değildir. Zira uyku apnesinde alt çene olması gerekenden daha geri konumdadır. Bu nedenle uyku esnasında küçük dil, boğaz bölgesindeki dokular ve damak sarkarak nefes yolunu kapatır. Horlama yastığı ise uyku esnasında başın pozisyonunu sabit tutarak, yer çekiminden de faydalanıp, bu sarkmaların nefes yolunu kapatmasını engellemeye çalışmaktadır. Ancak her insanın fizyolojik yapısı farklı olduğundan ve horlama yastıkları kişiye özel üretilmediğinden dolayı; bu yastıkların yapmayı iddia ettiği görevi sağlıklı bir biçimde yerine getirdiğini söylemek mümkün değildir.

Horlama Yastığı Kullanıcı Yorumları

İnternette gerçekleştireceğiniz kısa bir aramanın neticesinde horlama yastıkları ile alakalı bazı olumsuz yorumları görebilirsiniz. Şikayetlerin geneli ise yastığa alışamamak ile alakalıdır. Zira fiziksel yapısı itibarı ile kullanıcısını aynı pozisyonda yatmaya zorlamakta, baş pozisyonu değiştiğinde de boyun ağrılarına sebebiyet verebilmektedir.

Özellikle kronik hale gelmiş olan horlama problemi yaşayan hastalar, yastığa alışamadıkları ve bu yüzden uykuda horlama yastığını istem dışı kullanamadıkları için horlama problemlerinin sürdüğünü ifade etmektedir.

Kullanıcıların bir kısmı da gün içinde boyun ve bel ağrısı şikayetleri yaşadığı konusunda geri bildirimler yapmaktadır.

Horlama Önleyici Tedaviler

Horlama önleyici tedaviler arasında kolaylığı ve %90-95 oranındaki başarısı ile en çok dikkat çeken tedavi yöntemi hastanın boksör dişliğini andıran “horlama protezi” isimli medikal aparatı kullanmasıyla gerçekleştirilir.Kişinin çene yapısına özel olarak üretilen bu aparat sayesinde, alt çene olması gereken pozisyona getirilir. Kullanıldığı andan itibaren de kronik horlama tedavisi gerçekleşir.

Horlama protezinden uyku apnesi tedavisi için de faydalanılmaktadır. CPAP maskesinin kullanım zorluklarından ve cerrahi müdahalelerin ameliyat sonrası olası komplikasyonlarından dolayı, uyku apnesi tedavisi için horlama protezlerini tercih eden hasta sayısı geçtiğimiz yıllara nazaran artış göstermektedir.

Horlama protezi kullanan ve sonuçlarını paylaşan hastaların yorumlarını incelemek için Bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Benzer İçerikler
Partneriniz geceleri horladığınızı ve bu nedenle her günü uykusuz geçirmek zorunda kaldığını söyledi. Şaşkınsınız çünkü horladığınızı siz de bilmiyord...
Horlamayla beraber gözlenen uyku apnesinde geceleri tıkanmalar, sabahları yorgun kalkma, gündüz uyku atakları, depresyon ile seyreder. Tedavi edilmeye...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol