Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

CPAP Maskesi nedir ve nasıl çalışır?

CPAP Maskesi nedir ve nasıl çalışır?

CPAP Maskesi Uyku Apnesi Tedavisinde Ne Kadar Başarılı?

Uyku apnesi tanısı konulan hastalara tedavi olarak önerilen CPAP maskesi ile alakalı kafanızda birçok soru işareti olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, bu yazımızda; “CPAP maskesi nedir?”, “CPAP maskesi nasıl kullanılır?” ve “CPAP maskesi uyku apnesini tedavi eder mi?” sorularına alışılagelmiş olarak tıbbi bir lisanla değil de herkesin anlayabileceği bir dille yanıt vermeye çalışacağız. Yazımızı okumayı bitirdiğinizde, hekiminiz tarafından tavsiye edilen bu tedavi yöntemi ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmuş olacaksınız.

CPAP Maskesi Nedir?

Tıbbi medikal üreticileri tarafından piyasaya sürülen bu cihaz, uyku apnesi tanısı konulan hastaların rahat, kaliteli ve risksiz bir uyku evresi geçirmelerini hedeflemektedir. Zira uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin solunumu uyku sırasında aniden durmaktadır. Hatta bazı vakalarda bu durum gecede yaklaşık üç yüz defa yaşanmaktadır. Bu durumda da kaliteli bir uyku hali olmayacağı gibi, sinir sistemi bozuklukları ve kalp rahatsızlıklarının da yaşanması olasılıklar arasındadır.

CPAP maskesi isimli cihaz, elektrik enerjisi kullanarak, ağızdan ve burundan basınçlı hava üflemek sureti ile solunum durmasının önüne geçmektedir.

Üst paragrafta basit olarak tanımını yaptığımız ve çalışma prensibini anlattığımız CPAP cihazının avantaj ve dezavantajlarını anlatmaya devam edelim.

CPAP Maskesi Avantajları

CPAP maskesinin bilinen en büyük avantajı, kullanıldığı andan itibaren uyku apnesine bağlı solunum durması, horlama gibi problemlerinin önüne geçmesidir. CPAP maskesi kullanımı ile söz konusu problemler büyük ölçüde bertaraf edilebilir.

Peki, bu tedavi yöntemi ne derece başarılı? Uyku apnesi tedavisi yaparken başka sorunlara yol açar mı? Dilerseniz şimdi de bu konuları mercek altına alalım.

CPAP Maskesi Dezavantajları

CPAP maskesi; oldukça faydalı bir cihaz olmasına karşın, özellikleri bakımından bazı dezavantajları da beraberinde getirir. Hatta bu dezavantajlar; bazen hastanın psikolojisini, dolayısı ile tedavi sürecini olumsuz etkiler. Şimdi bu klasik tedavi yönteminin dezavantajlarını sıralayalım.

  • CPAP maskesi; cihaz, maske, hortum ve kafa bandı olmak üzere dört parçadan oluşur. Bazı cihazlarda nemlendirme ünitesi de bulunmaktadır. Dört ya da beş parçadan oluşan bu cihazı, hastanın sürekli olarak yanında taşıması zordur. Özellikle iş veya özel sebeplerden mütevellit sürekli seyahat etmek zorunluluğunda olan kişiler için kullanım zorluğu iki katına çıkmaktadır. Standart bir dizüstü bilgisayardan daha ağır olan bir cihaz ile sürekli seyahat etmek zorunda kalmak başta kolay gelse de; zaman geçtikçe kişiyi, bu tedavi yönteminden uzaklaştırmaktadır. Misafirliğe gittiğiniz bir yerde herhangi bir nedenle yatıya kalmak zorunda olsanız, CPAP maskesi yanınızda olmadığından dolayı bunu yapamazsınız.
  • Cihaz ile birlikte uyurken, istediğiniz gibi yatabilme özgürlüğü bulunmamaktadır. Cihazın hortum kısmının müsaade ettiği kadar hareket etmek mümkündür. Özellikle dağınık yatan kişiler bir müddet sonra bu tedavi yönteminden verim alamamaktadır.
  • Basınçlı hava alarak uyumak zor olduğundan dolayı, gece uyku esnasında istemsizce cihaz çıkarılmaktadır. Bu nedenle uykuda tıkanma devam etmektedir.
  • Nemlendirici ünitesi bulunan cihazlarda bile boğaz ve burun kurumasının %100 önüne geçilememektedir. Kuruluk nedeni ile gece uyku bölünmesi olmakta ve sabah uyanıldığında ise bir saat (bazen daha fazla) boğaz ağrısı problemi yaşanılmaktadır. Eğer sürekli konuşmak zorunda olduğunuz bir iş yapıyorsanız, günün ilk saatlerinde çalışmanızdan verim almanız neredeyse imkansızdır.
  • Yurtdışı seyahatlerinde gümrük kapısı geçişlerinde; orijinal dile çevrilmiş ve apostil edilmiş doktor raporu, cihaz faturası gibi evraklar istenmektedir. Hatta bazen bu evraklar olsa bile CPAP maskesini ilgili ülkeye sokmak büyük problem haline gelmektedir.
  • Birlikte uyuduğunuz partnerinizin bu cihaza alışması zordur. Partnerinizin yanında solunum cihazına bağlı bir insanmış gibi yatmak zorunda kalırsınız. Partnerinize sarılmanız, hatta yaklaşmanız bile nerede ise imkansızdır. Ayrıca cihazın çıkardığı gürültü nedeni ile partnerinizin uyku problemi yaşaması kaçınılmazdır. Bu cihazı kullanmaya başlayan kişiler, genelde yatak odasına,partneri uykuya daldıktan sonra gitmek zorunda kalır.
  • Olası bir elektrik kesintisinde cihaz çalışmayı durduracağından dolayı, uyku apnesine bağlı solunum durması problemleri devam eder. Üstelik maske yüzünüzde olmaya devam edeceğinden ötürü boğulmuşluk hissi verir.
  • Periyodik temizliği ve periyodik bakımları zordur. Çok fazla zaman alır. İyi temizlenmez ise farklı solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur.
  • Ülkemizde üretilmediği için fiyatı oldukça pahalıdır. Tıpkı gözlük ödemelerinde olduğu gibi SGK’nın yaptığı ödeme cihaz fiyatının çok küçük bir kısmını karşılar. Tek bir doktor tavsiyesi ile SGK’dan ödeme almanız da an itibarı ile imkansızdır ve heyet raporu gerektirir. Ayrıca sembolik bir ödeme almış olmanıza rağmen, cihazı on yılda bir SGK’ya geri verip yenisini almanız gerekir.
  • Arızalanması halinde yedek parça problemi had safhadadır. Yurdumuzda imal edilmediğinden dolayı, yedek parçasının ithalatı gerekmektedir. Genelde tamir edilme ihtimali zayıftır.
  • Hastaların geneli bir yıl içinde kullanım zorluklarından dolayı cihazı kullanmaktan vazgeçmektedir.

CPAP Maskesi Alternatifi

Çalar saat icat edilmeden evvel, insanları istediği saatte uyandırmak bir iş kolu idi ve insanoğlu sabah uyanmak için başka insanlara para ödemek zorunda idi. Önce başucumuza, ardından saatlerimize, en sonunda da telefonlarımıza kadar giren alarmlar sayesinde; bu iş kolu tarihe karışmıştır. Teknolojide yaşanan gelişme, tahmin edeceğiniz üzere medikal elektronik alanında da kendini göstermektedir. Uyku apnesi tedavisi için cerrahi operasyon düşünmeyen veya operasyon için gün sayan hastaların eskiden tek alternatifi olan CPAP maskesi, günümüzde yerini farklı alternatiflere devretmiştir.

CPAP cihazın zorluklarına karşı daha konforlu daha etkili HORLAMA PROTEZİ

Horlama protezi adı ile uyku apnesi tedavisi için geliştirilen medikal aparat, uyku apnesini bir sorun olmaktan çıkarmış ve tedavi sürecini de ziyadesi ile kolaylaştırmıştır.

Alt çeneyi önde konumlandırmak sureti ile dil ve damağın sarkarak tıkadığı nefes borusunun tıkanmasının önüne geçen bu cihaz; hem horlamaya hem de uyku apnesine karşı en başarılı ve en kolay çözümdür.

Horlama protezinin avantajlarından ilki, fiyatının CPAP maskesine göre oldukça ekonomik olmasıdır. Aparatın fiyatının uygun olması; her gelir gurubundan kişinin kolayca erişip, tedavi sürecine dahil olmasını sağlamaktadır.

Bir diğer avantajı da taşınabilir olmasıdır. Bu sayede gittiğiniz her yere horlama protezinizi de götürebilirsiniz. Seyahat esnasında bürokratik ve lojistik engellere takılma ihtimaliniz sıfıra inmektedir.

Çalışırken herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymayan, gürültü çıkarmayan, partnerinizle uyumanıza herhangi bir engeli bulunmayan bu medikal ürünün; uyku apnesi tedavisinde başarı oranı %95’e yakındır.

Horlama protezi kullandıktan sonra başarılı sonuçlar alan hastaların görüşlerine BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Benzer İçerikler
Uykunuz geldiği halde uyanık kalmanız gerektiğinde, uykuya dalmamak ve uyku açmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bu yazıda, kendinizi aşırı...
Sınav dönemlerinde öğrencilerin hemen hepsi bu sorunun yanıtını arıyor. Ders çalışmak sürekli odaklanmış bir şekilde uzun süre zaman geçirmeniz anlamı...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol