Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Beli ve Sırtı Ağrıyan İnsanlar Nasıl Yatmalı?

Beli ve Sırtı Ağrıyan İnsanlar Nasıl Yatmalı?

Çektiğiniz şiddetli bel ağrılarının sebebi, kaliteli bir uyku uyuyamıyor olmanız veya ideal uyku pozisyonunda uyumamanız olabilir. Bu yazıda anlatacaklarımıza dikkat etmeniz halinde, gün içinde dayanılmaz vaziyete gelen bel ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Fakat olası bir bel fıtığı ya da omurilik problemlerine karşı, öncesinde bir hekime gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Bel Ağrısı İçin Yatak Seçimi

Bel ağrısının nedenlerinden biri de yanlış yatak seçimidir. Özellikle görmeden, denemeden, üzerine uzanarak rahatlığı test edilmeden alınan yataklar vücut yapısına uygun değil ise bel ağrısına sebep olabilir.

Ortopedik unvanı ile satılan yataklar, diğer yataklara göre görece daha rahat olsa da; her vücut yapısı için aynı sonucu vereceğini söylemek doğru değildir.

Satın aldığınız yatak vücudunuzun duruşuna ve omurganızın yapısına uyumlu olmalıdır. Çok yumuşak yataklarda uyurken vücut fazla gömüleceğinden dolayı, omurga gömülür ve doğal duruş bozulur. Çok sert yataklarda ise bel boşluğu desteklenmez. Her iki durumda da bel ağrısı yaşamak olasıdır.

Yatak seçiminin yanı sıra yastık seçimine de dikkat etmek gerekir. Zira gereğinden yüksek bir yastıkta yatmak da bel ağrılarına neden olabilir. Yastık kullanmadan uyumak ise boyunu desteksiz bırakacağından dolayı, tutulmalara ve ağrılara yol açabilir.

Bel Ağrısını Engellemek İçin Doğru Yatış Pozisyonu

Bel ağrısını önlemek için hangi yatakta yattığınız kadar önemli olan bir diğer unsur ise hangi pozisyonda yattığınızdır. Bel ağrısı sorunu yaşayanlar, aşağıda anlatılan yatış pozisyonlarındaki tavsiyelere uymalıdırlar.

1. Cenin Pozisyonunda Yatmak: Uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilen bir yatış pozisyonudur. Sağ ya da sol yanınızın üzerine uzanarak, dizleri hafif karna doğru çekerek yatarsanız; cenin pozisyonu almış olursunuz.

Cenin pozisyonunda uyurken dizlerin arasına ince bir yastık koymak, omurlara yapılan baskıyı azaltır.  Ayrıca bu pozisyon horlamayı da kısmen önlemektedir ve kan dolaşımının en iyi gerçekleştiği uyku pozisyonu olarak tanımlanmaktadır.

Kronik kalp rahatsızlığı hastalarının sağ tarafının üzerinde cenin pozisyonu alarak uyuması tavsiye edilir. Bu sayede kalp ritmi daha normal hale gelir.

2. Yüz Üstü Yatmak: Omurga üzerine yük bindirdiği için uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyen bir yatış pozisyonudur. Zira omurga üzerine binen yük, beraberinde bel ağrısını da getirmektedir. Omurga etrafında bulunan bağlar ve kaslar, bu yatış pozisyonunda gerilir. Bu gerilmede omurgada bulunan sinir deliklerini sıkıştırır. Bu sıkışma omurgada tahribat oluşmasına sebebiyet verir.

Yüz üstü yatmak, uykudaki solunumu da olumsuz olarak etkiler. Nefes almak zorlaşacağından dolayı, beyin ve iç organlara gerekli oksijen sağlanamaz.

3. Sırt Üstü Yatmak: Dikkat edilemez ise bel ağrılarına neden olabilecek bir diğer uyku pozisyonu ise sırt üstü yatmaktır. Sırt üstü yatarken, bacaklarımızın arkasında bulunan kaslarda kasılmalar meydana gelir. Bel ağrısının yanı sıra şiddetli sırt ağrıları da ortaya çıkabilir. Eğer bu pozisyonda uyuyorsanız, bel ağrısını önlemek ya da şiddetini azaltmak için dizlerinizin altına çok yüksek olmayan bir yastık koyarak uyumalısınız.

Bel Ağrısını Önlemek İçin, Nasıl Yattığınız Kadar Yataktan Nasıl Kalktığınıza da Dikkat Edin

Vücudunuza en uygun yatakta yatıyor, en doğru pozisyonda uyuyor ve en rahat yastığı kullanıyor olabilirsiniz ama yataktan kalkarken bazı hususlara dikkat etmezseniz gün içinde şiddetli bel ağrısı problemi yaşayabilirsiniz.

Uyandıktan sonra yapılan en büyük hata, yataktan birdenbire doğrularak aniden yatağı terk etmeye çalışmaktır. Uyku esnasında bir anlamda uyuşmuş olan omurga etrafındaki kaslar, omurga hareketlerine hemen uyum sağlayamazlar. Omurgada bulunan eklemlerde bel ağrısı başta olmak üzere birçok omurga problemine sebep olabilir. Bu sebeple uyandıktan hemen sonra yatağı terk etmeden evvel, gerinme hareketleri ile kaslar gevşetilmelidir. Akabinde sağa ya da sola yavaşça dönülmeli, ayaklar yataktan sarkıtılmalı ve kollardan destek alınarak vücut dik konuma getirildikten sonra yataktan kalkılmalıdır.

Benzer İçerikler
Horlama ve uyku apnesi kalitesiz uykuya neden olur. Kalitesiz uyku bizleri daha bencil hale getirir ve kendi ihtiyaçlarımızı partnerimizinkin önüne ge...
Uykunuzu iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, müzik harika bir seçenektir. Uyurken müzik dinlemek, bazı temel yönergeleri izlediğiniz sürece faydalıd...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol