Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Hızlıca Uykuya Dalmanızı Sağlayacak En İyi Uyku Getiren Bitki Çayları

Hızlıca Uykuya Dalmanızı Sağlayacak En İyi Uyku Getiren Bitki Çayları

Çok yönlü içeceklerden biri olan çay, Güneydoğu Asya'daki keşişlerden eski Yunanlılar’a İngilizler’den Güney Amerika’daki ruhani gurulara kadar herkes tarafından sağlıklı bir iksir olarak kullanılmıştır.

Çay, yaygın olarak duyuları uyandıran ve günü daha zinde geçirmek için kahvenin yerini alan bir içecek olarak kabul edilir. Uyku getiren bitki çayları bu özellikleri ile oldukça popüler olmaya başladı diyebiliriz. Siyah çay ve oolong çayı gibi gerçek çaylardan bitkisel çaylara kadar binlerce çeşidi bulunan çayın, sağlık açısından faydaları saymakla bitmez.

Bazı çay türleri sabahları sizi uyandırıp kahvenin yerini alırken, bazıları ise daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir. Doğal olarak sakinleştirici etkilere sahip bu gece çayları, uykusuzluk gibi uyku bozukluklarını hafifletmeye ve daha yüksek uyku kalitesi sağlamaya yardımcı olur.

Siz de yatmadan önce uykunuzu getirecek ne tür bir çay içmeniz gerektiğini araştırıyorsanız, aşağıda uyumanıza yardımcı olacak en iyi çaylardan oluşan listemize göz atabilirsiniz. Böylece dinlenmiş hissederek uyanırsınız. 

Huzurlu Bir Gece Uykusu İçin Uyku Getiren 5 Bitki Çayı

Yatmadan önce ılık bir banyo yapmak gibi, sıcak bir fincan yatıştırıcı çay içmek de, daha hızlı uyumanıza yardımcı olabilir.  Uykusuzluğunuza iyi gelebilir.

Neden mi?

Çünkü çaydaki bileşikler, vücudunuzu gevşemeye ve uykuya hazırlanmaya teşvik eden sinir sistemindeki kimyasal reaksiyonları tetikler. Pek çok bitki çayı ve bazı kafeinsiz gerçek çaylar, daha kolay dinlenmenize yardımcı olmak için uykunuzun gelmesini artıran ve uyku sorunlarını çözen ek kimyasal bileşikler içerir.

  1. Papatya Çayı

Papatya çayı, muhtemelen en iyi bilinen uyku çayıdır ve yatmadan önce içilmesi gereken çay listesinin en üst sırasında yer alır. 

Papatya çayı, sakinleştirici yapısı nedeniyle yatmadan önce hazır bulundurmanız gereken harika bir içecektir. Bu çay, anksiyeteyi, uykusuzluğu tedavi etmek ve stresi azaltmak için geleneksel tıbbın bir parçası olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Papatya bitkisinin çiçeklerinden yapılan bu bitki çayı, muhteşemem bir tada ve kokuya sahiptir.

2009 yılında yapılan bir araştırma, papatya özünün, GAD olarak bilinen hafif ya da orta dereceli genel anksiyete bozukluğu tanısı konan hastalarda kaygıyı azalttığını buldu. Papatya çayı, kaslar ve sinirler üzerindeki stresi azaltmak için hafif bir sakinleştirici görevi görür. Bu süreç gerginliği gidermeye ve gevşemeyi teşvik etmeye yardımcı olur.

Ayrıca, 2005 yılında yapılan bir hayvan araştırması, papatya çayının uykuya dalmak için geçen süre üzerindeki sakinleştirici etkilerini araştırdı. Araştırmacılar, 300 miligramlık dozlarda papatya özünün sıçanlarda uyku gecikmesini azalttığını buldu.

2011'de yayınlanan insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, bilim adamları papatyanın uykudan sonra uyanmayı ve uyanıklığı iyileştirmede de yararlı olduğunu buldular. Bu sonuçlar, hastalar papatya çayı tükettiğinde daha kaliteli uyuduklarını göstermektedir.

Papatya çayı uyumayı kolaylaştırma ve iyi bir gece uykusu alma konusunda güçlü bir potansiyel göstermektedir.

  1. Çarkıfelek Çayı

Çarkıfelek çayı, Passiflora incarnata bitkisinin hem taze hem de kurutulmuş yapraklarından elde edilir. Bu bitkiden yapılan çay açık soluk yeşil veya hafif leylak rengindedir; bitkisel, çiçeksi ve toprak yeşili olan hafif bir tada sahiptir. Çarkıfelek çayı, balda yaygın olarak bulunan, sakinleşmeyi sağlayan ve zihinsel dinlendirmeyi artırmak için kasları yatıştıran bir flavon içerir.

Phytotherapy Research tarafından yayınlanan bir çalışmada, 18 ila 35 yaşları arasındaki 41 kişide çarkıfelek çiçeğinin uyku kalitesi üzerindeki etkileri incelendi. Katılımcılar 1 hafta boyunca bir fincan çarkıfelek çayı veya bir plasebo tüketerek bir uyku günlüğü tuttular. Çalışmanın sonunda, çarkıfelek çayı tüketen katılımcılar, uyku kalitesini önemli ölçüde artırdı.

Çarkıfelek çayı, uyku bozukluklarını hafifletmek ve daha kaliteli uyku için güçlü bir potansiyel göstermektedir.

  1. Nane çayı

Nane çayı, geleneksel nane ve su nanesi bitkileri arasında bir melez olan Mentha balsamea bitkisinden yapılır. Yatmadan önce bir bardak nane çayı içmek, özellikle mideniz bulanıyorsa daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Anti-stres çayı olarak da bilinir. Kasları gevşeten ve sakinliği teşvik eden özellikler içerir.

Nane çayı, diğer birçok bitki çayı gibi kafeinsizdir, bu nedenle yatmadan önce bir bardak içmek uykusuzluğu artırmaz. Yatmadan önce sakinlik duygusu uyandırmaya yardımcı olmak için kas gevşetici olarak çalışan bileşikler içerir. Nane ayrıca, hazımsızlık veya diğer sindirim sistemi sorunlarında, gazı ve şişkinliği hafifleterek uykuya neden olur.

Nane çayı ayrıca hamile kadınlarda bulantı ve sabah bulantısını hafifletmeye yardımcı olarak daha iyi bir uyku sağlar. Journal of Natural Science Research'te yayınlanan bir araştırma, nane yağının günlük sabah bulantısı ve mide bulantısı bildiren 101 hamile kadın üzerindeki etkisini inceledi. Araştırmanın sonunda bilim adamları, nane yağının hamile kadınlarda bulantı oluşumunu azalttığını buldu. Mide bulantısı veya sabah bulantısı nedeniyle uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, bir bardak nane çayı içebilirsiniz.

  1. Lavanta Çayı

Lavanta çayı, Lavandula angustifolia bitkisinin çiçek yaprakları ve tomurcuklarından yapılır. Bu çay, morumsu pembe bir renge sahiptir ve naneli bir aroma yayar. Lavanta çayı tatlı, yumuşak ve hafif bir lezzet profiline sahiptir. Yatağa girmeden önce duyularınızı sakinleştiren efsanevi bir başka popüler kokudur.

Lavanta, banyo tuzlarından aromaterapiye, huzur ve sakinlik duyguları uyandırmaya kadar her şeyde kullanılır. Bu çay, yoğun bir günün ardından dinlenmenin ve daha dinlendirici bir uykuya hazırlanmanın harika bir yoludur.

Chronobiology International'da yayınlanan bir araştırma, lavanta aromaterapisinin derin uykuyu ve uyandıktan sonra enerji seviyelerini artırdığını gösterdi. Araştırmanın sonunda bilim adamları, lavantanın derin uyku ve REM uykusunu artırdığını buldu. Araştırmacılar ayrıca lavantanın kadınlarda erkeklerden daha güçlü etkileri olduğu sonucuna vardı. 

Bu faydalardan yararlanmak için, yatmadan önce bir fincan lavanta çayı içebilir ve her yudumda lavantanın muhteşem aromasını ve kokusunu içinize çekebilirsiniz.

  1. Kediotu Kökü Çayı

Kediotu kökü çayı, Asya ve Avrupa'ya özgü Valeriana officinialis bitkisinin köklerinden yapılır.  Çay ağacı yağına benzer bir aroma profiline sahip lezzetli bir karışımdır. Bu çay, sakinleştirici ve yatıştırıcı gücünü korumak için kaynar su ile değil, sıcak suyla demlenmelidir.

Kediotu çayı, uykusuzluğun tedavisi ve daha iyi uyumak söz konusu olduğunda güçlü bir potansiyele sahiptir. Kullanımı 2. yüzyıla kadar uzanır. Yapılan bir çalışmada, bu çayın uykusuzluğu iyileştirmek için orta düzey yetenekler gösterdiği bulundu. Kediotu çayı genellikle rahatlama ve uykuya neden olan bir hormon olan melatonine alternatif olarak önerilmektedir. 

Bu doğal çare, halüsinasyonlar ve uyuşukluk gibi tehlikeli yan etkileri olan reçeteli ilaçların yerini alma potansiyeline sahiptir. Bu çayın bağımlılık yapıcı nitelikleri olabileceğine bilmek önemlidir, bu yüzden onu diğer uyku çaylarından biriyle birlikte idareli kullanmak en iyisidir. Bazı ilaçlarla da etkileşime girebilir, bu nedenle uykusuzluğu veya diğer uyku koşullarını tedavi etmek için bu çayı kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Uyku bozuklukları veya sindirim sorunları nedeniyle uyumakta güçlük çekiyorsanız, çay daha hızlı uyumanıza ve uyku kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Bu uyku çayları ayrıca çok çeşitli tat ve aromalara sahiptir. Bu yüzden deneyip zevkinize en uygun olanına karar verebilirsiniz.

Benzer İçerikler
Uyku hayatımızın önemli bir kısmını teşkil eder. İnsanlar gün içinde oturduğu koltuğu ya da sandalyeyi çok önemsemezken uyuyacakları yatağın ve yastığ...
Gluten günlük yediğimiz yiyeceklerin (ekmek, salata, sos, pasta vb )çoğunda bulunmaktadır. Son günlerde sindirim rahatsızlıklarının ana sorumlusu olar...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol