Uyku Apnesi ve Horlama Tedavisi nasıl yapılır?
Sağlıklı bir yaşam sürebilmenin ön koşulu kaliteli bir uyku süreci yaşayabilmektir. Ancak çok sayıda kişi horlama nedeniyle kaliteli bir uyku dönemi yaşayamıyor. Konuyu derinlemesine irdeleyeceğiz ancak öncesinde “uyku apnesi ve horlama nedir”, “aralarındaki fark nedir” sorularını kısaca yanıtlayalım.
Horlama; üst solunum yollarında yer alan bademcik, küçül dil ya da yumuşak dokunun uyku sırasında gevşeyerek solunum yolunu daraltmasıdır. Kişi bu durumda şiddeti farklı olabilen bir ses çıkarır. Uyku apnesi; uyku sırasında şiddetli bir şekilde gerçekleşen horlamaya, 10 saniyenin üzerinde olan solunum durmasının da eşlik etmesi sorunudur.
Uyku Apnesinde Solunum Nasıl Duruyor?
Üst solunum yollarının açık kalmasını sağlayan ağız içerisindeki kaslar uyku apnesi durumunda gevşiyor. Dil kökü veya yumuşak damak dokusu solunum yolunu tıkıyor ve bu nedenle solunum en az 10 saniye boyunca duruyor. Kimi hastalarda solunum yolunu tıkayan bademcikler de olabiliyor. Ancak solumaya çalışma devam ettiğinden beyin uyarılıyor ve hava yolu açılıyor, yani solunum bir süre sonra devam ediyor.
Uyku Apnesi Neden Olur?
Uyku apnesinin sebebi bazı hastalarda fazla kilo, bazı hastalarda geniz etine sahip olmaktır. Çocuklarda da görülebilen bu sorun, solunum yolundaki kasların yıpranması ya da bu kasların olması gerekenden daha gevşek olması gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor. Uyku apnesi olan kişilerde horlama, olmayan kişilere nazaran 4 kat fazla olabiliyor.
Uyku Apnesinin Belirtileri
- Horlama ve solunumun durması
- Ağızda kuruluk
- Sıklıkla tuvalet ihtiyacı için kalkma
- Reflü
- Uykuda sürekli kolu, bacağı oynatma
- Terleme
Bunların yanı sıra solunum durmaları ve kaliteli uyku süreci yaşayamama nedenlerinden kaynaklı olarak baş ağrısı, gün boyunca yorgun ve halsiz hissetme, konsantre olamama, unutkanlık gibi durumlar da uyku apnesi belirtileri arasında sıralanabilir.
Uyku Apnesi Nasıl Tespit Edilir?
Uyku apnesi yapılan bir test ile tespit edilebiliyor. Polisomnografi adı verilen bu test gece boyunca devam ediyor ve kişinin beyin aktivitesini, solunumunu kayıt altına alıyor. Bu kayıtlar bilgisayar ortamına anlık olarak aktarılıyor. Veriler incelenerek tanı konuyor. Bu test ile kişinin derin uykuya dalıp dalmadığı dahi anlaşılabiliyor.
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi tedavisinde farklı yöntemler uygulanabiliyor. Ancak bu teknikler arasında hastanın konforlu bir şekilde uyumasını sağladığı için horlama protezi en çok tercih edilen yöntem oluyor. Bir cihazla solunum yoluna sürekli hava verilmesi gibi tedavi yöntemleri de denenebilir. Ancak pek çok kişi bu tür tedavilerin uykuya dalmasını ve uyumasını zorlaştırdığını düşünüyor. En konforlu tedavi yöntemi olarak horlama protezi dikkat çekiyor.
Horlama Protezi Nedir?
Günümüzde horlama tedavisinde kullanılan en etkin materyal olarak da karşımıza çıkan horlama protezi, sadece uykuda kullanılıyor. Protezin görevi ise alt çeneyi önde tutuyor olmasıdır. Dil kökünün ya da damaktaki yumuşak dokunun solunum yolunu tıkamasını önlüyor ve bu sayede geceleri solunum durması sorunundan kurtulmak da mümkün oluyor. Uyku apnesini engelleyen horlama protezinin tedavideki başarı oranının % 95 gibi yüksek bir rakama ulaştığını belirtebiliriz.
Hasta tarafından uykuya yatmadan hemen önce kolaylıkla takılabilen bu protez, sabahları çıkarılıyor ve sadece tedavi devam ettiği müddetçe kullanılıyor. Kişiye özel olarak dizaynı yapıldığından önce hastadan ölçü almak gerekiyor. Elbette kişiye özel olması gayet kolay takılabilmesini ve çıkarılabilmesini sağlıyor. Horlama protezini dişi olmayanlar ya da protez diş kullananlar da rahatlıkla tercih edebiliyor. Herhangi bir yan etkisi ya da rahatsızlık veren bir aparatı yok. Zira konforlu bir biçimde kullanılabiliyor olması da bundan kaynaklanıyor.