Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Apnesi İle Panik Atak İlişkisi

Uyku Apnesi İle Panik Atak İlişkisi

Uyku apnesi ile panik atak arasındaki ilişki bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Panik atak olan kişiler gün içerisinde ciddi anksiyete yani endişe yaşarlar.Panik atağı olan kişi bunu sadece uyanıkken değil uyku sırasında da yaşayabilir. Uyku apnesinden dolayı nefes alamadığı için uyanırsa bu yaşadığı panik atağın şiddetlenmesine sebep olur ve bu durum 10 dakikanın üzerinde devam eder.Bunun yanında uyku apnesi olan kişilerde kanlarındaki karbondioksit gazı artar ve bu da beyinde yüklenmeye neden olarak panik atak veya bozukluklara neden olur.

Bildiğiniz gibi uyku apnesi aslında pek çok hastalığın riskini artıyor. Örneğin kalp hastalığı riskini 6 kat, felç riskini de 5 kat artıran bu hastalık geceleri kalp krizine bile neden olabiliyor. Obezite, diyabet gibi hastalıklara da sebebiyet verebilen bu rahatsızlığın panik atak sendromunu tetiklemesi zaten beklenemezdi. Çünkü 1 gece içerisinde solunum yüzlerce kez durabiliyor.

Geceleri solunumun durmasıyla ya da kendi horlama sesiyle uyanan insanların panik atak krizleri bu defa gece saatlerine taşınıyor. Gün içerisinde gergin anlar yaşayan ya da ciddi bir endişe durumu yaşayan kişilerde hem panik atak hem de uyku apnesi varsa, geceleri de panik atak nöbeti geçirme olasılığı ciddi düzeyde yükseliyor. Ancak bu iki rahatsızlık arasına kritik bir nokta da var.

Uyku Apnesi Sanılan Sendrom Aslında Panik Atak Olabilir!

Panik atak hastaları geceleri solunumunun durması ile uyandığında bunun uyku apnesi olduğunu düşünebiliyor. Fakat bazı kişilerde sanıldığı gibi uyku apnesi nedeniyle değil, panik atak nedeniyle solunum durabiliyor. Geceleri nefes alıp vermenin durmasına neyin neden olduğunu anlamanın en bilimsel yolu ise bir kliniğe başvurmak ve tanı konmasını sağlamaktır. Çünkü uyku apnesi hafife alınacak bir sorun değil!

Özellikle panik atak hastalarının uyku apnesi durumunda çok daha uzun süreli ve çok daha şiddetli atak yaşamaları zaten kendi içerisinde büyük bir sağlık sorunu oluyor. Geceleri uyku apnesine bağlı olarak uyanan kişiler panik atak nöbeti nedeniyle sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvurmak zorunda bile kalabiliyor. Oysa böyle bir yaşam kaderiniz değil. Uyku apnesi de, panik atak da tedavi ile kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Önemli olan bu rahatsızlıkları ciddiye alarak tedavi için ilgili sağlık kuruluşlarına başvurmak olacak! Hatta horlama sorunundan bile uygun tedavi ile kurtulabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Her ebeveyn çocuğunun düzenli uyumasını ve alışkanlık kazanması gerektiğinin farkındadır. Yeni doğan bebeklerde gelişmelerini sağlıklı tamamlamaları i...
Deviasyon (septum deviasyonu) yani burun kemiği eğriliği, burunda sık görülen bir bozukluktur. Septum, burun boşluğunun sağ ve sol tarafını ayıran kem...

çok değerli bilgiler, teşekkürler hocam.<a href="https://www.psikolog.co/panik-atak-yasayanlarin-yorumlari/"> </a>

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol