Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku apnesi rahatsızlığını teşhis ve tedavi etmek için hangi uzmanların kapısını çalmanız gerektiğini anlattığımız bu yazımızı okuduğunuzda “Bende uyku apnesi olduğunu nasıl anlayacağım?” sorusuna da yanıt bulabileceksiniz. Bu rahatsızlığı yaşayıp yaşamadığınızdan emin olmak için, uzman bir hekime muayene olmanızı önemle tavsiye ederiz.

Uyku Apnesi Nedir?

Alt çenenin olması gereken pozisyonda konumlanmadığından dolayı uyku esnasında; dil, damak ve boyun bölgesindeki diğer dokuların sarkıp soluk borusuna giden yolu tıkaması ile 10 saniyeden fazla solunum durması durumuna uyku apnesi denir.

Uyku apnesi rahatsızlıklarında bazen saatte 30-40 defa soluk alamama yaşanabilir. Bu nedenle uyku apnesi mutlaka tedavi edilmesi gereken, tedavi edilmez ise ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Ülkemizde ve dünyada bu hastalığı taşıyanların büyük bir kısmı, senelerce hasta olduklarının farkına varmamaktadır. Bu nedenle aşağıdaki başlıkta bahsedilen durumlardan siz de şikayetçi iseniz, tedbir amaçlı olarak mutlaka hekiminize başvurmalısınız.

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Normal şartlarda uyku apnesi olup olmadığınızı anlayabilmenin en sağlıklı yolu uyku testi yaptırmaktır. Eğer aşağıda maddeler halinde sıralayıp, açıkladığımız durumlar sizde de var ise; uyku apnesi olmuş olabilirsiniz.

  1. Horlama: Kuşkusuz ki uyurken horlayan her insan için “muhtemelen uyku apnesi” diyemeyiz. Fakat sürekli hale gelen uzun süreli horlama durumu, uyku apnesinin habercisi olabilir.
  2. Uykuda Nefes Tıkanıklığı: Uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin ortak şikayeti uykuda nefes tıkanıklığı sorunu yaşamalarıdır. Eğer uyurken boğulma hissine kapılıyorsanız, nefesiniz kesiliyor ise, mutlaka bir hekime gözükmelisiniz.
  3. Bir Türlü Uykuyu Alamama: Uyku apnesinin bir diğer belirgin özelliği ise uzun saatler uyumuş olunmasına rağmen, bir türlü uykuyu alamamaktır. Hastalığın bazı evrelerinde kişi 8 saatten daha fazla süre uyumakta, fakat yine de günün her saati uykusuzluk problemi çekmektedir. Ayrıca bu duruma bağlı olarak dikkat dağınıklığı, motivasyon eksikliği, agresiflik gibi sorunlar da yaşanmaktadır.

Kulak Burun Boğaz Uzmanları Uyku Apnesini Teşhis Edebilir mi?

Aslına bakarsanız, uyku apnesi rahatsızlığından ilk şüphelenen hekim bir KBB uzmanıdır. Zira horlama, uykuda nefes alamama ve buna bağlı olarak şiddetli göğüs ağrısı problemi yaşayan kişilerin kapısını çaldığı ilk uzman bir KBB hekimidir.

KBB hekiminin uyku apnesinden şüphelenmesi üzerine hasta, bir uyku bozuklukları uzmanı ya da uyku laboratuvarına yönlendirilir.

Nöroloji Uzmanları Uyku Apnesini Teşhis Edebilir mi?

Horlama, uykuda nefes tıkanması gibi şikayetleri olan hastanın KBB hekimi tarafından yönlendirilmesi ile gidilen nöroloji uzmanı, uyku apnesi rahatsızlıklarını teşhis edilmesi için gerekli aksiyonları alan doktordur.

Ayrıca bazı uyku problemleri ile alakalı direk olarak da bir nöroloji uzmanına gidilmiş olabilir. Bu gibi durumlarda da hastada hem uyku apnesi, hem de farklı bir uyku bozukluğu tespit edilebilir.

Uyku Laboratuvarı Nedir?

Uyku laboratuvarı; uyku apnesi başta olmak üzere çeşitli uyku bozuklukları ile alakalı rahatsızlıkların tespit edildiği bir tanı merkezi olarak tanımlanabilir. Ülkemizde de, dünyada da uyku apnesi konusunda kesin tanı koymak için uyku laboratuvarından faydalanılmaktadır.

Uyku laboratuvarında hasta gece uykusuna yatırılır ve uyku esnasında beyin dalgaları ile kalp hareketleri kontrol edilir. Bu kontrollerin değerlendirilmesi ile de kişinin uyku probleminin teşhis edilmesi sağlanır.

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku apnesinin tedavi edilmesinin farklı metotları vardır. Bu metotlardan en hızlı ve cerrahi müdahaleye lüzum kalmadan %90-95 oranında başarı gösteren yöntem ise horlama protezi kullanma metodudur.

Horlama protezi; uyku esnasında kullanılan, dişlere takılan, cepte taşınacak kadar küçük olan, çalışırken elektrik enerjisine ya da başka bir enerjiye ihtiyaç duymayan bir medikal aparattır. Bu medikal aparat; alt çeneyi daha önde konumlandırır ve soluk yolunun diğer organlarla, dokularla tıkanmasını engeller.

Horlama protezi ile ilgili ayrıntılı bilgiye BURADAN, horlama protezi kullanan kişilerin bu medikal aparat ile ilgili tecrübelerine ise BURADAN ulaşabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Hemen herkes hayatında en az bir defa “uyku felci” durumunu ya da halk arasında “karabasan” olarak adlandırılan bu kötü deneyimi yaşıyor. Halk arasınd...

akşamları hiçbir şekilde uyuyamıyorum. saat sabaha karşı 5-6 gibi anca uykuya dalıyorum. akşam 6-7 gibi uyanıyorum günde her zaman 12 saat ve üzeri uyuyorum. bazen denemek akşamları uyuyabilmek için 1 günü hiç uyumadan akşama kadar dayanıyorum. ama sonuç hüsran sabaha karşı uyuyorum yine. tabi bu sefer daha uzun uyuyorum. bunun bir çözümü var mı hayatımı hiç verimli yaşayamıyorum. aydında yaşıyorum ve bir çözüm bulamadım.

Cevapla

Nimet hanım horlama protezi uyku düzeni için yardımcı olabilir muayene için istanbuldayız 05413633454 nolu numaradan bilgi alabilirsiniz

Cevapla

Uykuya daliyorum ve aniden nefesim kesilmis bir sekilde uyaniyorum nefes cikmiyor sonra duzeliyor

Cevapla

Nefes kesilmesi ve uyku apnesi horlama şikayetlerine horlama protezi çözüm gösteriyor.

Cevapla

Uykunun en derin kısmında yüksek tansiyon ve aşırı çarpıntısı uyanma var

Cevapla

Merhaba ben uyuyamıyorum geceleri ve saat beş buçuk altı gibi uyuyorum sabahları ve bu benm piskolojimi bozuyor birde ayaklarımdan da uyuyamıyorum sızlıyor ateş gibi yanıyor karıncalanma oluyor ayaklarımda suya sokuyorum ayaklarımı gidiyo azcık yatakta tekrar sızlama yanma karıncalanma oluyor atesleniyor birde ayaklarım ama ben Bir senedir böyleyim uyku Yok gözümde oğlum okula başlıyacak ve sabahları nasıl kalcam düşünüyorum korkuyorumda kalkamam diye lütfen ben geceleri uyumak istiyorum ne yapmak lazım eşim ceza evinde çocuklarım var benim okula giden liseye gidiyor biride İlk okula başlayacak bana yardımcı olun

Cevapla

Sürekli uykudan boğularak uyanıyorum bunun için ilk olarak hangi bölüme gitmem gerekir

Cevapla

Protein fiyatı nedir nasıl kullanılır bilgi alabilir iyim lütfen. Behcet Koca

Cevapla

Horlama protezi uykuda kullanılır v boksör dişliğine benzer. Amaç uyku sırasında çeneyi belli bir oranda önde tutarak hava yolunu açmaktır.

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol