Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Menopoz, Uyku Apnesini ve Horlamayı Nasıl Etkiliyor?

Menopoz, Uyku Apnesini ve Horlamayı Nasıl Etkiliyor?

Horlama toplumumuzda sıkça gözlenir. Erkekler bayanlara göre bu hastalığa yakalanmada biraz daha şanssızdır. Çünkü erkeklerde yağlanma bölgesi boyun ve karın bölgesidir. Bayanlarda ise yağlanma, daha çok basen bölgesinde görülür. Nefes yolunun geçtiği boyun bölgesinde yağlanma ve hacim artışı soluk yolunu daraltığı için horlamaya neden olur. Türkiye’de horlayan her 10 kişinin, 8’i erkek 2’si kadındır. Fakat bayanların bu şanslılığı menopoz dönemi ve sonrasında kaybolmaktadır. Menopoz da testestoron (erkeklik hormonu) artığı için boyun bölgesinde yağlanma olmakta ve nefes yolu bölgesindeki kasların gerginlikleri azalmaktadır. Menopoz öncesi bayanların %10’u horlarken, menopoz sonrası bu oran % 40’a çıkıyor.

Menopoz döneminde hormonal yoksunluk beraberinde bazı sıkıntıları da getirebiliyor. Menopoza girme sürecinde yaşanan sıkıntıların büyük bölümü bu süreç tamamlandığında ortadan kalkıyor. Ancak bazı sıkıntıların da kalıcı hale geldiği de unutulmamalıdır! Bunlardan biri de uyku sorunları… Menopoz döneminde kadınlarda görülen uyku sorunları arasında en yaygın olanı horlama ve uyku apnesidir!

Öncelikle horlama sorununun menopoz döneminde ciddi bir artış kaydettiği biliniyor. Daha önce horlama sorunu yaşamayan kadınlarda bu dönemde horlama başlıyor ya da mevcut horlama sorununda bir artış meydana geliyor. Geceleri sıcak basması ve aşırı terleme gibi sorunlara horlama problemi de eşlik ettiğinden kadınların bu süreçte zorlu bir uyku süreci yaşamaları da kaçınılmaz hale geliyor.

Aynı zamanda uyku apnesi sorunu da menopoz döneminde çok sık görülüyor. Uyku apnesi çoğu zaman horlama ile birlikte kendini gösteriyor. Uyku esnasında nefes alıp vermenin durması kadınların gündelik yaşantısına da olumsuz bir yansıma yapıyor. Menopoz döneminde horlama ve uyku apnesi sorununun yaşanmasının nedenlerinin başında testesteron hormonlarının daha fazla salgılanması geliyor.

Menopoz Döneminde Horlama Neden Olur?

Bu hormon erkeklik hormonudur ve menopoz döneminde kadınların vücudunda daha fazla salgılanmasıyla birlikte kadınların boyun bölgesine bir yağlanma olmasını da beraberinde getirir. Aynı zamanda nefes yolu bölgesindeki kaslarda da bir gevşeme meydana gelir. Kasların gevşemesi zaten başlı başına horlama nedenidir. Ağız içerisindeki dokularda da bir gevşeme meydana geldiği için uyku sürecinin kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu tür problemler ortaya çıkabiliyor.

Ancak horlama ve uyku apnesinin tedavi edilebilir sorunlar olduğunun altını çizmek gerekiyor. Bu sorunu yaşayanların mutlaka ilgili sağlık kuruluşuna giderek tedavilerine derhal başlanmasını sağlamaları, yaşam kaliteleri açısından son derece önemli!  

Benzer İçerikler
Sinir sistemindeki toksik atıkların vücuttan atıldığı, doku ve hücrelerin kendini yenilediği, dolaşım sisteminin daha yavaş çalışarak dinlendiği uyku...
Sol tarafınıza yatarak uyumanızın pek çok faydası olduğunu biliyor musunuz?
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol