Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Horlama Nedir? Horlama Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Horlama Nedir? Horlama Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Horlama nedir?

Horlamaözellikle kilo problemi olan erişkinlerde, dil, yumuşak damak ve küçük dil gerginliklerini kaybederek soluk yolunu daraltması sonucunda uyku sırasında, nefes yolunun çıkardığı gürültülü sestir.

Horlama toplumumuzda pek fazla önemsenmemekle beraber aslında çok ciddi bir uyku rahatsızlığıdır. Uyku sırasında dil, küçük dil ve yumuşak damak gibi kaslar gerginliklerini normalden daha fazla kaybederek buradaki hava yolunu daraltır. Ciğerlere çekilen hava bu daralmış hava yolundan ilerlerken dokuları titreştirerek horlama sesini meydana getirir.

Horlamanın Tek Sebebi Kilo Mudur?

En çok karşılaşılan neden kilo olmakla beraber, alt çenenin normalden daha fazla geride olmasına bağlı olan anatomik faktörler, anne veya babada bu hastalığın gözlenmesine bağlı olan genetik faktörler, alkol ve sigara tüketimi ve uzun süreli antidepresan veya kas gevşetici kullanımı horlama veya uyku apnesine neden olabilmektedir.

Horlama Nelere Sebep Olur?

Horlayan bir insan kalitesiz bir uykuya sahip olduğu için, sabahları uyandığında kendisini bitkin ve yorgun hissetmektedir. Ayrıca boyun bölgesinde ciddi bir terleme gözlenebilir. Geceleri rahat dinlenemediği için gün içerisinde uyku ataklarına maruz kalır. Bu da kişinin gerek iş verimini gerekse konsantrasyonunu olumsuz bir şekilde etkiler. Araba kullanan kişileri trafik kazalarına daha açık bir hale getirir. Ayrıca, horlamanın ve uyku apnesinin insan vücudu üzerinde sistematik bir etkisi de vardır. Horlayan bir insan, sağlıklı bir insana göre kanındaki oksijen değeri daha düşük olduğu için kalbi normalden daha fazla çalışmakta bu da uzun vadede kişide kardiyovasküler problemler, taşikardi, aritmi gibi ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

  • Dikkat dağınıklığı
  • Gün içinde yorgunluk
  • Gerginlikten kaynaklı diş sıkma ve huzursuzluk
  • Baş ağrıları ve mide bulantıları
  • Huzursuz ve bölünen uykular
  • Zamana bağlı olarak oksijensizlikten dolayı bağışıklık sisteminin düşmesi, kalbin fazla çalışması
  • Hipertansiyon, aritmi, kalp büyümesi taşkardi gibi kalp rahatsızlıkları

Horlama Protezine Alternatif Tedaviler Nelerdir?

Günümüzde horlama ve uyku apnesinin üç türlü tedavi yöntemi vardır.

1. Yöntem; Küçük dil ve yumuşak damağı içeren cerrahi uygulamalar, (Her hastaya yapılamamakla beraber başarı şansı oldukça küçüktür.)

2. Yöntem; Bibap Maskesidir. (Cpap-bpap maskesinin kullanım zorluğundan dolayı hastalar bu tedaviyi kolayca kabul edememektedir.)

3. Yöntem ise horlama protezidir.

Horlama Protezi ile Tedavi Süresi Nasıldır?

Kişiye göre yapılan horlama protezi uyku sırasında alt çeneyi belli bir oranda aşağıda ve önde konumlandırarak arkaya doğru yığılmış olan dokuları tekrar toparlar ve buradaki hava yolunu açarak horlama ve uyku apnesini engeller.

Horlama Protezinin Avantajları Nelerdir?

Hiçbir cerrahi müdahale gerektirmez. Bununla beraber ilk geceden itibaren horlama protezinin etkileri gözlenir, ana etkiler ise 3-4 hafta içinde ortaya çıkar. Küçük bir protez kabına sığmakla beraber çok kolayca taşınabilir. Ayrıca kişiye göre yapıldığı için kullanımı rahattır.

Burun Aparatlarının Horlamayı Tedavi Edici Etkisi Var Mıdır?

Hiçbir etkisi yoktur. Çünkü horlama burun bölgesinde değil, yutak bölgesinde meydana gelmektedir. Buruna takılan aparatlar yutak bölgesini açamadığı için horlamayı engelleyemezler.

Burun Bantları Horlamayı Önler Mi?

Burun bantlarının horlamayı tedavi edici herhangi bir özelliği bulunmamaktadır. Çünkü horlama burun bölgesinde değil yutak bölgesinde olmaktadır. Bununla beraber burun bantları kişinin burun yolunu daha rahat kullanmasına imkân vermekte daha rahat nefes almasını sağlamaktadır. Bundan dolayı horlama protezi ile beraber aynı anda kullanılabilir.

Benzer İçerikler
Horlama ve uyku apnesi konusunda insanların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi horlama protezi mi yoksa CPAP maskesi mi, hangisi daha iyi? Önc...
Cerrahi müdahale, Kulak-Burun-Boğaz Uzmanları tarafından yapılır. Cerrahi müdahaleler; daha çok Kulak Burun Uzmanları ve Baş Boyun cerrahları tarafınd...

Gece horluyorum çaresi bulamadım

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol