Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Bebeklerin Uyku Düzeninde Doğru Bilinen Yanlışlar

Bebeklerin Uyku Düzeninde Doğru Bilinen Yanlışlar

Anne karnında dokuz ay geçirdikten sonra, size garip gelse bile bebeğiniz ona doğal gelen kendi uyku döngülerini oluşturur. Bu yüzden bebeğin uyku düzeni ilk başta size rastgele görünebilir (bazen bir günden diğerine değiştiği için).

Bebeğiniz bütün gün uyuyorsa, bütün gece ayaktaysa, sık gece uyanmaları, huzursuz uyku ya da erken uyanma gibi yaygın bebek uyku düzeni sorunları sergiliyorsa, bu tamamen normaldir. Büyüdükçe uyku düzeni de gelişir.

Bir Bebeğin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır?

Her çocuğun ve yetişkinin uyku düzeni farklıdır. Bu nedenle çocuğunuzun uykusu önerilerden farklıysa endişelenmenize gerek yok. Yenidoğan bebeklerin 24 saatlik bir süre içinde ortalama olarak yaklaşık 16 saat, üç ila beş ay arasındaki bebeklerin yaklaşık 15 saat, altı ila sekiz ay arasındakilerin yaklaşık 14 buçuk saat ve iki yaşında ise, 24 saat içinde 13 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu saatler, gece uykusu ve gündüz uykusunun birleşimidir.

Bebeğim Nerede Uyumalı?

Bebeğinizin doğru ortamda uyuduğundan emin olmanız çok önemlidir. Bu yüzden en az ilk 6 ay, uyurken sizinle aynı odada olması tavsiye edilir. Bazen yakın temas bebeği rahatlatmaya yardımcı olur ve kollarınızda uykuya dalabilir. Onları kendi alanlarına taşımak zamanla ve yeterince rahat hissettiklerinde yapılmalıdır.

Bebeğimin Gece Boyunca Uyumasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Hiç kimse gece boyunca aralıksız olarak uyumaz. Hepimiz 3 ila 6 kez doğal olarak uyanırız, çevremizi kontrol ederiz, eğer her şey yolundaysa, tekrar uyuruz. Çoğu zaman bunu yaptığımızın farkında bile olmayız. Bununla birlikte, bir bebek uyanırsa ve kendi kendine tekrar uyuyamazsa, doğal olarak onu tekrar uykuya sokmak için yatmadan önce aldığı yardımı arar. Bebekler ilk günlerde açlık, rahatlık, bez değiştirmeye ihtiyaç duyma gibi nedenlerle uyanabilir.

Bebeğimin Gece Gündüz Farkına Alışmasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Yeni doğmuş bir bebek, yaklaşık 12 haftalık olana kadar kendi melatoninini üretemez, bu nedenle ebeveyn yardımı olmadan gündüz ve gece arasındaki farkı anlayamaz. Bir bebeğin gece ve gündüze uyum sağlamasına yardımcı olmak için onu 12 saat gün ışığına ve 12 saat karanlığa maruz bırakmak gerekebilir. 

Nasıl mı?

Örneğin, gündüzleri bebeğinizle daha çok zaman geçirin, oyunlar oynayın; geceleri ise sabah yaptığınız aktivitelerden uzak durun. Böylece gece ve gündüz arasındaki farkı anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğimin Uyku Rutinini Nasıl Başlatırım?

Bir bebek için uyku rutini oluşturmak, yaklaşık 3 aylıkken önerilir, ancak 2 haftalıkken de iyi bir temel oluşturabilirsiniz. Düzenli ve rahat bir uyku rutini, bebeğinizin daha rahat hissetmesine ve daha fazla uyumasına yardımcı olabilir. Bir çocuk büyüdükçe, benzer rutini sürdürmesi için okul veya etkinlikler gibi taahhütlere bağlı olarak geliştirmek iyi bir fikir olabilir.

Bebeğimin Uyumasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Tutarlı bir rutin belirlemek, bebeğinizin gece boyunca uyumayı öğrenmesine yardımcı olmanın anahtarıdır. İlk birkaç ay boyunca, bebeğinizin uyku programı büyük ölçüde yeme düzenine göre belirlenir. Bununla birlikte, büyüdükçe, beslemeler arasında daha uzun süreler koyulur. Bu noktada, gündüz-gece programına bağlı kalmaya başlayabilirsiniz.

Bebeğin sağlıklı bir sirkadiyen ritim (özetle vücudunuzun saatidir) oluşturmasına yardımcı olmak için bebeğinizin gün boyunca bol miktarda gün ışığı almasını sağlayın ve bebeğinizi fazla yorulmadan gece uyuyacak kadar yoran bir şekerleme programı bulmayı deneyin.

Yatma vaktine giden yolda, sakinleştirici bir atmosfer oluşturmaya çalışın ve her gece aynı uyku rutinini gerçekleştirin. 

Aşağıdaki ritüeller bebeğinizin geceyi uykuyla ilişkilendirmesine yardımcı olabilir:

  • Pijama giydirmek
  • Yeni bir bebek bezi takmak
  • Kitap okumak
  • Ninni söylemek
  • Gece beslenmesi
  • İyi geceler öpücüğü 
  • Işıkları karartmak
  • Termostatı düşürmek
  • Sessiz bir ortam yaratmak
  • Bebeğe duş aldırmak

Bebeğiniz için sağlıklı uyku alışkanlıkları geliştirmenin önemli bir parçası, kendi başlarına uykuya dalmayı öğretmektir. Pek çok bebek sallanmayı veya kucaklanmayı rahatlatıcı bulmaktadır. Ancak en iyisi bebeğinizi gerçekten uyumadan önce yatağına yatırmaktır. Bu şekilde, gece uyanırlarsa ve siz orada olmazsanız daha az endişelenirler ve yardımınıza ihtiyaç duymadan uykuya dalma olasılıkları daha yüksek olur.

Bebeğiniz İyi Uyumuyorsa Ne Yapmalısınız?

Her bebek farklıdır, bu nedenle bebeğiniz tüm kurallara uymuyorsa endişelenmeyin. Yenidoğanların gece boyunca birden çok kez uyanmaları normal olsa da, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sorularınız varsa, hemen doktorunuza başvurun.

Bebeğiniz ağlayarak uyanırsa ve birkaç dakika sonra tekrar uykuya dalmazsa, acıkmış olabilir veya bezinin değiştirilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda, mümkünse tepe lambası yerine gece lambası kullanarak ihtiyaçlarını hızlı ve sessizce halledin. 

Bebek kaygılıysa, okşayarak veya güven verici birkaç kelime söyleyerek yatıştırabilirsiniz, ancak kesinlikle gerekli olmadıkça onları beşikten çıkarmamaya çalışın.

Bebeğinize gün boyunca bolca sevgi ve ilgi göstermek ve onları geceleri bağımsız olmaya teşvik etmek, pek çok bebeğin 6. ay civarında hissetmeye başladığı ayrılık kaygısını azaltabilir. Bebeğiniz ayrıca bir emzik ile daha rahat hissedebilir.

Bebeklerin arada bir düzensiz bir uyku programına dönmesi alışılmadık bir durum değildir. Bu uyku gerilemeleri, sağlıklı bebeklik döneminin normal (ve genellikle geçici) bir parçasıdır ve diş çıkarma, hastalık, büyüme atakları, değişen uyku zamanları nedeniyle veya nasıl konuşulacağı veya yürüyeceği gibi yeni beceriler öğrenilirken gerçekleşebilir.

Bebeğinizin Yemeden Uyumasına Ne Kadar İzin Vermelisiniz?

Yenidoğan bebekler istedikleri kadar sık ve uzun süre yemek yemelidir, bu nedenle kalori ve besin ihtiyaçlarını karşılamak için çok fazla uyuyorsa yenidoğan bebeği uyandırmanız gerekebilir. Yenidoğanın büyümesi ve gelişmesi için sık beslenme çok önemlidir. Doğumdan hemen sonra bebekler vücut ağırlıklarının yüzde 10'unu kaybeder ve hızla geri kazanmaları gerekir.

4 ila 6 aylıkken, bebekler genellikle kilolarını iki katına çıkarır ve ilk doğum günlerine kadar üçe katlar. Unutmayın ki bebekler sık sık beslenirken, genellikle küçük miktarlarda tüketirler. Bebeğiniz büyüdükçe hem porsiyonlar hem de uyku süreleri artar. 

Özetlemek gerekirse:

2 ay: Her üç ila dört saatte bir besleyin

4 ay: Her dört saatte bir besleyin

6 ay: Her dört ila beş saatte bir besleyin

Bebeklerin Uyku Düzeninde Doğru Bilinen Yanlışlar

Ebeveynlik konusunda içgüdüsel olan çok şey vardır, ancak bebeğin iyi uyku alışkanlıkları edinmesini sağlamak, nasıl yapılacağını otomatik olarak bildiğiniz bir şey değildir. Bu yüzden bu süreçte birçok yanlış yapılır. Siz de bu yanlışlara düşmek istemiyorsanız, aşağıdaki listeden bebeklerin uyku düzeninde doğru bilinen yanlışlara göz atabilirsiniz.

1. Bebeği Her Gece Uyuması İçin Sallamak

Bu, bebeği kandırmanın etkili bir yolu olabilir, ancak uzun vadede lehinize dönebilir. Illinois, Cenevre'deki Northwestern Medicine Delnor Hastanesi'nde bir çocuk doktoru olan Gina Song, bebeğin uyku için nasıl rahatlayacağını öğrenmesinin önemli olduğunu söylüyor. Song, “Anne bebeği her zaman kucağında uyuması için sallarsa, bebek her zaman anneyi ister ve her gece uyandığında, siz veya partneriniz onu tekrar tutana kadar ağlar. “ Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), uykulu olduklarında ancak tamamen uyumadıklarında bebeği beşiğe koymanızı tavsiye ediyor.

2. Bebeğin Tüm Ağlamalarına Anında Yanıt Vermek

Bebeğin ağlamalarına yanıt vermek önemlidir, ancak geceleri her an çocuğunuza koşmak gerekli değildir. Bebek sesler çıkarıyor ve telaşlanıyorsa, bekleyip ne olacağını görün. Bazen bebek kendini rahatlatmayı öğrenir ve tekrar uykuya dalar. Uyandıktan sonra tekrar uykuya dalması için bebeğinize "birkaç dakika" vermeniz önerilir.

3. Bebeği Çok Geç Yatağa Koymak

Bebek için doğru yatma vakti büyük ölçüde programınıza ve çocuğunuzun uyku ihtiyaçlarına bağlıdır, ancak bebeğinizi yatağa yatırmak için çok uzun süre beklerseniz, bu durum geri tepebilir ve aslında bebeğinizin uykuya dalmasını zorlaştırabilirsiniz. Bu yüzden, bebeğin gözlerini ovuşturması ve esnemesi gibi uyku ipuçlarına bakarak, bebeğinizi uyutmanızda fayda var.

4. Bebeğin Her Yerde Uyumasına İzin Vermek

Bebeğin yatması gereken yer beşiğidir. Çocuğunuz sadece arabada veya bebek arabasında uyutmaya alıştırırsanız, kendinizi yatma veya uyku vaktinizde araba kullanırken veya gezinirken bulabilirsiniz. Uyku rutini ile tutarlı olmak önemlidir. Bu yüzden şekerleme yer ve zamanını aynı tutmak tavsiye edilir. Şekerlemeler tutarlı değilse, iyi bir gece uyku programı geliştirmek zordur.

5. Bebeğin Bütün Gün Uyumasına İzin Vermek

Bir bebeğin uyku ihtiyacı yaşa göre değişse de, 24 saatlik bir süre içinde çok fazla uykuya ihtiyaçları vardır. Bebeğinizi uyurken uyandırmanız gerekmese de, uyanık oldukları saatler boyunca onlarla konuşup oyun oynamak, uyanma saatlerini uzatmaya yardımcı olur.

Benzer İçerikler
Uyandığımda kendimi yorgun hissediyorum şikayeti günümüzde pek çok kişinin şikayet ettiği bir durumdur. Uyandığınızda kendinizi dinç ve enerjik hissetmek günün geri kalan kısmında daha üretken ve mutlu olmanıza katkıda bulunabilir.
Tükürük bezleri, yiyecekleri sindirmenize ve enfeksiyonlara karşı korunmanıza yardımcı olmak için tükürük üretmekten sorumludur. Üç çift büyük tükürük...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol