Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebeklerin gece beslenmeleri azaldığında uyku eğitimi alması ve kendi başlarına uykuya dalabilmeleri gerekiyor. Özellikle çok uzun bir dönemi uykusuz geçiren annelerin buna çok fazla ihtiyacının olduğunu bilirsiniz. Bebeklere uyku eğitimi verdiğinizde geceleri rahat ve kaliteli bir uyku yaşayabilirler ve kendi kendilerine uykuya dalabildikleri için, bebeği uyutmaya ekstra bir zaman ayırmanıza gerek kalmaz.

Bebeklere Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?

Bebeğiniz 4 aylık olduğunda artık yavaş yavaş uyku eğitimi için hazırlanmaya başlamanızda fayda var. En ideal zamanın ise geceleri daha az beslendikleri ve artık geceleri de daha fazla uyudukları 5. ay ila 6. ay arası olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Elbette kesin bir süre belirtilmiyor çünkü her bebeğin bu sürece hazır olduğu dönem farklı olabilir. Bazı bebekler 4 aylıkken uyku eğitimi almaya hazırdır ancak bazıları için bu süre 7 aylık oldukları döneme denk gelebilir.

Bebeklere Uyku Eğitimi Vermenin İncelikleri

Mutlaka yatmaya hazırlık rutininiz olmalı. Ilık banyo ya da bebeğinize kitap okumanız, masal anlatmanız gibi bir rutinin bebek tarafından da biliniyor ve kabulleniliyor olması gerekir. Bu süreç bebeğinize uykuyu çağrıştıracak ve bir süre sonrasında daha kolay uykuya dalabilecek.

Bebeğinize beyaz gürültü dinletin. Beyaz gürültü farklı frekanstaki tüm seslerin bir araya gelmesiyle oluşuyor ve tek bir sese odaklanmayı önlüyor. Rüzgar, su gibi sürekli gelen sesleri de içeriyor ve bebeklerin bu sesi anne karnında işittikleri seslere benzettikleri için sakinleşmelerini sağlıyor. Uykuya çok daha kolay geçebiliyorlar ve bu sesin bebeğinize hiçbir zarar vermediğini de belirtelim.

Bebekler için en ideal uyku saatinin akşam 8 olduğu uzmanların sıklıkla altını çizdiği bir husus! Çok fazla yorulmadan uykuya dalmaları gerektiği belirtiliyor. Bu yüzden geç saatleri beklemeyin ve akşam en geç 8 de bebeğinizin uyumuş olmasını sağlayın. Bebeğinizin beslenmesi, uyuması her gün aynı saatte olmalıdır.

En Çok Tercih Edilen 2 Farklı Uyku Eğitimi Verme Yöntemi

Ferber Yöntemi

En çok kullanılan yöntem olmakla birlikte Amerika’da uygulanan neredeyse tek yöntem olduğunu da belirtebiliriz. Amaç, bebeklerin yalnız yatmayı öğrenmesi ve beraberinde tek başına uykuya dalabilmesidir. Bu yöntem için bebeğin 7 aylık olmasını beklemeniz gerekiyor. Ayrıca katı bir yaklaşım içerisinde olmanız gerektiğini unutmayın. İlkin bebeği yatağına koyup dışarıya çıkıyorsunuz. Belirli aralıklarla gelip kısa süre yanında kalıp yeniden odadan çıkmanız gerekiyor. Bu ritüeli birkaç gün boyunca uygulamanız da şart.

Co-Sleep Yöntemi

Bu yöntemde çocuğu asla ten teması ile uyutmuyorsunuz. Sessiz bir odada yatmasını sağlıyor ve uykuya dalana kadar sürekli yanında oluyorsunuz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Hatta “şşşş” sesi bile çıkarmamalısınız. Yöntemin amacı ise bebeğe güven ortamı sunabilmek ve kendi kendine uykusunun gelmesini sağlamak. Elbette bebeğe oyunca ve benzeri bir materyal de vermemelisiniz. Şayet bebeğiniz çok ağlarsa kucağınıza alabilir ancak konuşmadan bir süre sonrasında yeniden yatağına yatırmalısınız.

Bunu Unutmayın!

Bebeklere uyku eğitimi vermenin ön koşulu kararlı olmanızdır. Ülkemizde maalesef anneler kararlı tavrını sürdüremiyor. Bebekler tarafından durum fark edildiğinden uyku eğitimi vermek aylarca sürebilen bir çileye dönüşüyor. Eğer bu eğitimin kısa sürede tamamlanmasını istiyorsanız kararlı olun. Unutmayın; bebeğinizin kendi kendine uyuması sağlığı ve gelişimi açısından da önemlidir. Kararlı tavrınızı devam ettiremezseniz, bebeğinizin size olan güveni de zedelenebilir. Beslenme ya da banyo gibi zamanlarda da sizinle inatlaşmaya başlayabilir. Bu nedenle uyku eğitimi vermeye anne olarak önce siz hazır olmalısınız.

Benzer İçerikler
İnsanlar ortalama olarak hayatlarının üçte birini uyuyarak geçirimektedirler. Nüfusun %50’sinin uyku bozukluklarından muzdarip olduğu bir dünyada, uyk...
İyi bir gece uykusu sağlığınız için şarttır, ancak aşırı yani çok fazla uyku; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve artan ölüm riski de dahil olmak üzere b...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol