Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır? Bebeklerin Uyku Düzenini Anlamak

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır? Bebeklerin Uyku Düzenini Anlamak

Bebeklerin uyku döngüsü rastgeledir, gündüz veya gecenin herhangi bir saatinde uyanır veya uykuya dalabilirler. Bu durum özellikle yeni ebeveynler için oldukça zor bir dönem olabilir. Bebeklerin uyku düzeni hakkında daha fazla şey öğrenen ebeveynler, bebeklerini daha iyi anlayabilir ve endişelerini potansiyel olarak azaltabilir. Uyku, bir bebeğin bilişsel gelişiminde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, ebeveynlerin iyi uykuyu anlaması ve teşvik etmesi önemlidir.

Bebek Uykusunun Yetişkin Uykusundan Farkı

Sağlıklı yetişkinler, büyük ölçüde kesintisiz olan tek bir blok zaman diliminde her gece en az yedi saat uyur. Buna karşılık, yenidoğan bebekler her 24 saatte birçok kez kısa döneme bölünmüş, 18 saate kadar uykuya ihtiyaç duyar. Bebekler altı aya kadar her gün ortalama 13 saat uyur.

Pek çok ebeveyn bebeklerinin gece boyunca aralıksız uyumasını ister. Bir bebek ne kadar uzun süre sessizce uyursa, ebeveynler o kadar uzun süre uyuyabilir. Ne yazık ki, yenidoğan bebeklerin çoğu gece birkaç kez uyanır.

Çoğu bebek, üç ay - bir yaş arasında daha “yetişkin” bir uyku döngüsüne yaklaşmaya başlar. Yaşamın bu döneminde bebekler geceleri daha uzun, gündüzleri daha kısa süreler uyur. 

Bebekler Neden Bu Kadar Uyur?

Bebekler zamanlarının yarısından fazlasını uyuyarak geçirir, çünkü bu önemli bir büyüme dönemidir. Uyku, beynin gelişmesine, ağlar kurmasına ve davranış oluşumunun yanı sıra düşünmeyi ve öğrenmeyi kolaylaştıran faaliyetlerde bulunmasına izin verir. Uyku ve beslenme aynı zamanda bir bebeğin fiziksel olarak gelişmesine ve daha iyi beceriler edinmesine de izin verir.

Bebeklerin Şekerleme Yapması Normal Mi?

Bebeklerin gün boyunca şekerleme yapması ve toplam uykusunun bir kısmını alması çok yaygındır. Yenidoğanlar genellikle gün içinde en az 3-4 saat şekerleme yapar. Büyüdükçe toplam şekerleme süresi azalsa da, genellikle her gün 2-3 saat veya daha fazla şekerleme yapmaya devam etmeleri gerekir.

Yapılan araştırmalara göre, sık şekerleme yapan bebeklerin belirli anıları pekiştirmesi daha kolay olurken, şekerlemeler, öğrenme ve beyin gelişimi için önemli olan daha genelleştirilmiş bir hafızayı da etkinleştirir.

Bebekler Gece Boyunca Ne Zaman Uyumaya Başlar?

Her gece kesintisiz 7-9 saat uyumaya alışkın yetişkinler için bebek sahibi olmak zorlu bir deneyim olabilir. Yeni doğanlar ve bebekler zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirseler de, geceleri nadiren uyanmadan uyurlar.

Genel olarak, bebeklerin yaklaşık altı ayda gece uyku dönemlerini pekiştirmeye başladıkları ve gece boyunca uyumalarını daha olası hale getirdikleri düşünülmektedir.

Bebek Büyüdükçe Uyku Döngüleri Nasıl Gelişir?

Yeni doğmuş bir bebeğin uyku döngüsü, REM / aktif ve NREM / sessiz olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Yaşamın ilk birkaç ayında bebeklerin uykusu, REM ve NREM uyku aşamaları arasında neredeyse eşit olarak bölünür. Bebek büyüdükçe uyku döngüleri ilerler ve REM uykusunda daha az zaman geçirmeye başlar. Ayrıca NREM'in bir yerine üç aşamasını deneyimler. Bir bebek büyüdükçe, uyku döngüleri yetişkinlerin uyku döngüsü gibi görünür.

Bir bebeğin uyku döngüsünü anlamak, uyku eğitimiyle ilgilenen ebeveynler için önemlidir. Bebekler güçlü bir sirkadiyen ritimle doğmadıkları için, çoğu yenidoğan için uyku eğitimi mümkün değildir.

Bebeklerin Aylara Göre Uyku Düzeni

Bebeklerin ihtiyaç duyduğu uyku miktarı büyüdükçe değişir ve bu miktar her bebek için farklıdır. Bazı bebekler daha çok uykuya ihtiyaç duyarken, bazıları daha azına ihtiyaç duyar. Fakat önemli olan uyku miktarı değil, aynı zamanda uyku kalitesidir.

Aşağıdaki listedeki bilgiler bir rehber niteliğindedir. Doğumdan 12 aya kadar olan bebekler için her gün önerilen toplam uyku saatlerini (şekerlemeler dahil) gösterir. Bazı çocuklar önerilen süreden biraz daha az veya daha fazla uyur, bu onlar için daha uygun olabilir.

  • Hem gece hem de gündüz uyuyan yenidoğanlar, 24 saatte 14-17 saat uyur. Yaklaşık 50-60 dakika süren döngülerde aktif ve sessiz uykuya geçer. Bir uyku döngüsünden sonra uyanabilirler ve tekrar uyumak için yardıma ihtiyaçları olabilir.
  • Üç aylıkken bebekler gece ve gündüz uyku düzenleri geliştirmeye ve gece daha fazla uyumaya başlar. Genellikle 24 saatte 12-15 saat uyurlar.
  • 3-6 ayda bebekler, her biri iki saate kadar 2-3 gündüz uykusu düzenine doğru hareket etmeye başlayabilir. Yine de geceleri en az bir kez uyanabilirler.
  • 6-12 aylık bebekler 18.00-22.00 saatleri arasında yatmaya hazırdır. Uyumaları genellikle 40 dakikadan az sürer, ancak her 10 bebekten 1'i daha uzun sürede uyur. Altı aylık olduklarında geceleri altı saat uzun uyurlar. Bebeklerin neredeyse üçte ikisi geceleri yalnızca bir kez uyanır ve tekrar uykuya dalmak için bir yetişkine ihtiyaç duyar. Yaklaşık 10 bebekten 1'i gecede 3-4 kez uyanır. Ebeveynlerin üçte birinden fazlası bebeklerinin bu yaşta uyku sorunları olduğunu söyler. 6-12 aylık bebeklerin çoğu hala gündüzleri de uyur. Bu şekerlemeler genellikle 30 dakika ile 2 saat arasında sürer.

Prematüre Bebeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

Erken doğan bebekler, tam zamanında doğan bebeklerden daha fazla uykuya ihtiyaç duyar. Prematüre bebekler zamanlarının yaklaşık %90'ını uykuda geçirir. Erken doğmuş bir yenidoğanın tam olarak uyuyacağı miktar, ne kadar erken doğduğuna ve genel sağlık durumuna bağlı olabilir.

İlk 12 ay boyunca, prematüre bebeklerin uyku düzenleri tam zamanlı bebeklerinkine benzer hale gelir. Ancak bu arada, genellikle daha fazla toplam uyku, daha hafif uyku ve genel olarak daha az tutarlı uykuya sahiptirler.

Beslenme Bebeklerde Uykuyu Nasıl Etkiler?

Beslenmenin bir bebeğin uykusunu nasıl etkileyip etkilemediği konusunda bazı tartışmalar vardır. Bazı araştırmalar anne sütüyle beslenen bebeklerde gece uyanmalarının daha fazla olduğunu ortaya koyarken, bazı araştırmalar ise, anne sütüyle beslenen ve mama ile beslenen bebeklerin uyku düzenleri arasında çok az fark bulmuştur.

Genel olarak, uyku dışında belgelenmiş sağlık yararları nedeniyle, AAP, altı ay boyunca yalnızca emzirmeyi ve ardından bir yıl veya daha uzun süre tamamlayıcı emzirmeye devam etmeyi önerir. Kesin olarak belirlenmemiş olsa da, anne sütüyle beslenen bebeklerin okul öncesi yıllarında daha iyi uyuyabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Bebeğiniz Yeterince Uyumuyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Bebeklerinin uykusuyla ilgili endişeleri olan ebeveynler, işe bir çocuk doktoru ile konuşarak başlayabilir. Bebeğin uyku düzenini takip etmek için bir uyku günlüğü tutmak, doktorun bebeğinizin uykusunun normal olup olmadığını veya olası bir uyku problemi yaşayıp yaşamadığını belirlemesine yardımcı olabilir.

Gece boyunca uyumakta zorlanan bebekler için, davranış değişiklikleri daha uzun uyku seanslarını teşvik edebilir. Örneğin, uyanışlara tepki verme hızını azaltmak kendi kendine yatıştırmayı teşvik edebilir ve yavaş yavaş yatma vaktini geri itmek, bebeğin daha uzun süre uyumasına yardımcı olan daha fazla uyku hali yaratabilir.

Tutarlı bir uyku programı ve rutini oluşturarak, bebeğin uyku için sakin ve sessiz bir ortama sahip olmasını sağlamak ve uyku hijyenini iyileştirmek de faydalı olabilir.

Benzer İçerikler
Solunum yolu hastalıkları çocuklarda yaygın olarak görülen bir rahatsızlık çeşididir. Kulak enfeksiyonları ve “kırmızı göz hastalığı” olarak tabir edi...
Bademcik, boğazımızın arkasında bulunan küçük oval şekilli yapılardır. Bademcikler lenfatik sistemin bir parçasıdır ve genel sağlığımızda önemli bir r...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol