Antidepresan Kullanımı Horlamayı Tetikler mi?
Çağımızın psikiyatrik vebası olarak tanımlanabilecek depresyon rahatsızlıklarında başvurulan antidepresan ilaç tedavisinin, horlama problemine olası etkilerini irdeleyeceğimiz bu yazıda; horlama probleminizin gizli ve olası nedenin farkına varabilirsiniz.
Depresyon Nedir?
Konuya girerken çağımızın psikiyatrik vebası olarak nitelendirdiğimiz depresyonu; sürekli mutsuzluk hali, hayatı yaşamaya karşı istemsizlik, hobilerden dahi keyif alamama gibi belirtilerin bütünleşmiş hali olarak tarif edebiliriz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2017 yılında yapılan araştırmaya göre; dünya nüfusunun 1/6’lik kısmının depresyonla mücadele ettiği tahmin edilmektedir. Üstelik depresyon hastalarının büyük bir çoğunluğu da, bu hastalığa yakalandığının farkında değildir.
Depresyon belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Mütemadiyen anlamsız bir mutsuzluk içinde olmak
- Sürekli keyif duyularak yapılan işlerden eskisi kadar keyif alamamak
- Sürekli yemek yeme isteği ya da aşırı iştahsızlık
- Uykunun sürekli bölünmesi ve yeniden uykuya dalmanın gereğinden fazla vakit alması
- Günün her saati fiziksel ve ruhsal yorgunluk hissetmek
- Hareketlerde yavaşlama, konuşmada belirgin bozukluk ve yavaşlama
- Ortada herhangi bir neden olmamasına rağmen yaşanan değersizlik ve suçsuzluk hissi
- Rutin olaylarda dahi karar verme yetisinde zayıflama, konsantre olamama
- Yaşamı sonlandırma isteği
Antidepresan Nedir?
Tarih boyunca depresyonla mücadele için çeşitli tedavi yöntemleri denenmiştir. Bunların en ilginci; 20. Yüzyılın ortalarına kadar Çin’de denenmiştir. Yüksek bir tepeden, akan nehre atlayan kişiler; üzerindeki kötü enerjiden bu şekilde kurtulmak istemişlerdir. Lakin bu tedavinin neticesinde, depresyondan kurtulmaktan ziyade, sıklıkla düşmeye ve çarpmaya bağlı ölümler/sakatlanmalar yaşanmıştır.
Tıp ve ecza bilimindeki gelişmelerin ardından 1950’li yıllardan sonra geliştirilen antidepresan isimli ilaçlardan, depresyon tedavisinde faydalanılmaya başlanmıştır. Hekiminizin aksini belirtmemesi halinde, 2-6 hafta aralığında etkisini gösteren antidepresanlar; uygun doz ve doğru ilaç uygulamasında, depresyon tedavisi için bilinen en iyi metottur.
Horlama Nedir?
Horlama olarak bilinen rahatsızlık; üst solunum yolunda bulunan yumuşak dokuların, bademcik ve küçük dil gibi organların, uyuduğunuzda gevşeyerek nefes yolunu tıkaması veya daraltması ile oluşur. Siz her nefes aldığınızda daralan hava yolundan geçen havanın oluşturduğu rahatsız edici sese horlama denir. Yapılan klinik araştırmaların sonucu, dünya üzerindeki nüfusun %20’lik kısmında horlama problemi olduğu tahmin edilmektedir.
Horlama; hem kişinin kalitesiz bir uyku hali yaşamasına neden olur, hem de aynı ortamda yaşadığı kişileri rahatsız edeceğinden dolayı, kişinin birlikte yaşadığı insanları da olumsuz etkiler. Bunun dışında çeşitli nörolojik ve solunum rahatsızlıklarına da neden olabilir.
Uzun Süreli Antidepresan Kullanımı Horlamaya Neden Olur mu?
Horlamayı tarif ederken; bademcik, küçük dil gibi organlarla, üst solunum yollarındaki dokuların gevşemesinden dolayı hava yolunun tıkanmasından bahsetmiştik. Bazı antideprasanlar ise boğaz kısmı dahil olmak üzere, vücudun her yanındaki kas ve dokularda bir gevşeme oluşturur. Dolayısı ile boğa kısmında gevşeyen kaslardan dolayı, hava yolu tıkanacağından; nefes almak zorlaşır ve horlama tetiklenir. Bazı antidepresanların olağan yan etkileri arasında da horlama gösterilmektedir.
Geçmişte “horlama tedavisi için antidepresanların faydası olur mu?” sorusuna yanıt arayan bilim insanları, tüm klinik araştırmalara karşın herhangi bir müspet sonuca ulaşamamıştır.
Horlama Protezi
Eğer psikiyatr hekim tarafından bir antidepresan kullanmanız uygun görüldü ise ve antidepresanın olası yan etkilerinden biri olan horlama rahatsızlığı ile karşı karşıya kaldıysanız, horlama protezi sayesinde bu yan etkiyi ortadan kaldırmanız mümkündür.
Herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen, bilinen hiçbir yan etkisi olmayan, çalışırken enerji kaynağı ihtiyacı olmayan, her zaman yanınızda taşıyabileceğini kadar küçük ve portatif olan horlama protezi sayesinde; antidepresan ilaçların yan etkilerinden biri olan horlamayı ortadan kaldırabilmek mümkündür.
Horlama protezi kullanmaya başladıktan sonra horlamaya elveda diyen mutlu kişilerin, bu medikal ürün hakkında yaptıkları yorumları BURADAN inceleyebilmeniz mümkündür.