Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Yaşlılar Neden Daha Fazla Horlar?

Yaşlılar Neden Daha Fazla Horlar?

Uyku apnesi belirli sürelerle ile nefesin durmasıdır. Kilo problemi olan kişilerde daha sık gözlenir. Bununla birlikte yaş artıkça gerek erkeklerde gerek ise bayanlarda horlamanın sıklığı da artar. Yaşlılarda gözlenen gündüz uyuklama halleri uyku apnesinin belirtisi olabilir. Yaşlılıkla beraber uyku kalitesi azalır ve özellikle sabaha karşı uyanmalar olur. Uyku apnesi bu durumun şiddetlenmesine sebep olduğu için gündüz vakitlerinde uyuyakalmalar gözlenir. Kas gerginliğinin azalması horlamaya neden olduğu için yaşlılarda horlama yaygındır. Ayrıca kullandıkları bir çok ilaç da uyuyklamalara, horlamaya ve tıkanmalara neden olur. Bunların başında diüetik (idrar söktürücü ilaçlar) ve sakinleştiriciler gelir.Düzensiz uykularından dolayı yaşlılara uyku ilaçları verilebilir. Bu ilaç ters etki yaratarak uyku apnesi yapabilir. Yaşlıların savunma sistemi zayıfladığı ve kalp ve damar hastalıkları çokça görüldüğü için horlama ve uyku apnesi durumundan en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar horlama probleminin erkeklerde ve yaşlılarda daha fazla görüldüğünü ortaya koyuyor. Her 2 yetişkin insandan 1’inde görülen bu sorun 65 yaşın üzerinde olan kişilerde çok daha yaygın bir şekilde görülmeye başlanıyor. 65 yaş üzeri erkeklerin % 70’inde görülen horlama problemi, 65 yaş üzeri kadınların ise % 56’sında kendini gösteriyor. Yaşlı bireylerde horlama sorununun daha fazla görülmesinin nedenleri arasında en yaygın olanı dokulardaki gevşemedir.

Yumuşak damak, dil ve boğaz kaslarının gevşemesi yaşlanma ile birlikte görülen bir doku değişimi ve özellikle 50 yaş üzerinde bu gevşeme hızlanıyor. Dolaysıyla 60 ila 65 yaş arasında da horlamaya sebebiyet verebilecek düzeye ulaşmış oluyor. Dokulardaki gevşeme negatif basıncın solunum yolunu kapatmasına neden oluyor. Bu durum da solunumun ara ara durmasına ve uyku apnesine sebebiyet veriyor.

Yaşlılarda Fazla Kilo da Horlama Nedeni!

Yaşlılarda uyku apnesinin de daha yaygın görülmesinin nedeni olarak da doku gevşemesi gösteriliyor. Uzmanlar ise 65 yaş üzerinde olan kişilerde kilo kontrolüne dikkat çekiyor. Kilonun fazla olması da tek başına horlamaya neden olabiliyor. Bu nedenle egzersiz ve diyet yoluyla ideal kiloya ulaşılması öneriliyor. Zira çok sayıda kişinin kilo vermesi ve ideal kilosuna kavuşması durumunda horlama sorununun azaldığı da bir gerçek!

Horlama tedavisi yaşlı bireylere de uygulanabiliyor. İlerlemiş yaşta tedavinin zorlaştığı gibi bilgiler doğru değil. Her yaşta uyku apnesi ve horlamaya yönelik olarak uygun tedavi prosedürü uygulanabilir. Peki, tedavi edilmemesi riskli mi? Elbette uyku apnesine bağlı olarak vücuda daha az oksijen gitmesi pek çok hastalığa adeta davetiye çıkarıyor. Bu yüzden mutlaka sorunun ciddiye alınması ve uygun tedavi için sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Tedavi ile yaşanan pek çok sorun da ortadan kalkıyor.

Benzer İçerikler
Horlama ve uyku apnesi varlığı, yüksek tansiyona veya yüksek tansiyonun daha da şiddetlenmesine yol açabilir. Çünkü horlama ve uyku apnesi olan kişile...
Sadece Türkiye'de 20 milyon kişinin horladığını biliyor muydunuz? Horlamanın nedenleri ve tedavisi ise oldukça ilginç... Dil kökü, üst solunum hava yo...

Merhaba, 52 yaşındayım ve son bir yıldır horlamam çok arttı. Çocuklarım rahatsız olup uyanıyorlar. Yatarken yan yatma, yüz üstü yatma vb denedim olmadı. Yastık yükselttim olmadı. Erken yattım olmadı. Muhtemelen yaşa bağlı olabilir yazınızdan okudum. Peki 50 yaş üstü horlamaya karşı bir tedavi yapılabilir mi? İlaç yada operasyon mu oluyor? Teşekkürler,

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol