Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyurken Müzik Dinlemek Beyni ve Uyku Kalitesini Nasıl Etkiliyor?

Uyurken Müzik Dinlemek Beyni ve Uyku Kalitesini Nasıl Etkiliyor?

Uykunuzu iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, müzik harika bir seçenektir. Uyurken müzik dinlemek, bazı temel yönergeleri izlediğiniz sürece faydalıdır. 

Müzik dinleyerek zihninizi günlük düşünce ve streslerden uzaklaştırabilirsiniz. Müzik dinlerken rahatlamak ve rahat hissetmek kolaydır. Akşam rutininize müzik eklediğinizde, bu, zihninizi boşaltmanıza yardımcı olabilir. Böylece daha kolay uykuya dalabilirsiniz.

Araştırmalar, prematüre bebekler de dahil olmak üzere her yaştan çocuğun yatıştırıcı müzik dinledikten sonra daha iyi uyuduğunu gösteriyor. Farklı bir çalışma ise, yatmadan önce 45 dakika müzik dinlemenin yetişkinler için uykuyu iyileştirdiğini gösteriyor.

Uyurken Neden Müzik Dinlemelisiniz?

Uyurken müzik dinlemenin birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

1. Uyku Kalitesini Artırır

Kendinizi rahat ve mutlu hissettiren şarkıları seçtiğiniz sürece, hoş bir şarkıyla uykuya dalmak daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha iyi dinlenmenize yardımcı olabilir. 

Müzik dinlemek gece rutininizin bir parçası haline gelirse, müziğin uyku üzerindeki olumlu etkileri çoğalabilir. Müzik sadece sizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yatmadan hemen önce müzik dinlemenin rutinleşmiş olması, vücudunuza dinlenme zamanının geldiğinin sinyalini de verir. Vücudunuzu yatma zamanının geldiği konusunda eğittiğiniz için kendinizi zahmetsizce uykuya dalarken bulabilirsiniz.

2. Gevşemenizi Sağlar

Seçtiğiniz müzikler 60 ila 80 BPM'lik (dakikadaki vuruş sayısı) bir noktadaysa, bu aralıktaki müzikler rahatlamamıza yardımcı olabilir. Bu, dinlenme halindeki kalp atış hızınıza en yakın olan ritimdir, bu nedenle biyolojik düzeyde yatıştırıcıdır.

Uzanıp müzik dinlediğinizde, kalp atış hızınız sesin BPM'sini taklit eder. Uyuyan bir insanın kalbi genel olarak dakikada 60 kez atar ve aynı tempodaki müzik, kalbin bu oranı korumasını teşvik eder.

Burada dikkat etmeniz gereken bir başka konu da, en sevdiğiniz şarkıları dinlemekten kaçınmaktır. Çünkü bu şarkıları dinlerken duygusal bir tepki verebilir ve uyuma sürecini olumsuz etkileyebilirsiniz. Nazik ve yatıştırıcı tempodaki müzikler, iyi bir gece uykusunu teşvik edebilir.

3. Uykuya Daha Hızlı Dalarsınız

Gün içinde yaşadığımız her şey, özellikle kötü olanlar, gün sonunda uykuya dalmanızı zorlaştırabilir. Böyle anlarda arka planda müzik çalması, aklınızı günlük dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaştırabilir ve beyninize odaklanacak başka bir şey verebilir. Bu yüzden özellikle stresli bir günün sonunda yatakta uzanırken müzik açmayı deneyin. Çok daha hızlı uykuya daldığınızı göreceksiniz.

4. Serotonin Seviyesini Artırır

Sevdiğiniz müzik, beyninizdeki mutlu ve iyi hissetme kimyasalı olan serotonin üretimini uyarır. Bu nedenle mutlu olmak istiyorsak, serotonin seviyemizi doğal olarak artırmak için elimizden geleni yapmamamız gerekir.

Mutlu bir ruh halindeyken uykuya dalmak ve uykuda kalmak çok daha kolaydır. Bu yüzden en sevdiğiniz albümdeki müzikleri çalarak uykunuz üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu deneyimleyebilirsiniz.

Özetle diyebiliriz ki, uzun bir gün geçirdiyseniz ve uyumakta zorlanıyorsanız, mutlu hissedeceğiniz müzikler açabilirsiniz. Seçtiğiniz bu müzikler muhtemelen rahatlamanıza ve uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır. En azından, sizi daha iyi bir ruh haline sokar.

Sıkça Sorulan Sorular

Kulakiçi kulaklıklar, özellikle yan yattığınızda uyumak için rahatsız edici olabilir ve bazı gizli tehlikelerle birlikte gelir. En kötü olanı, kan akışının olmaması nedeniyle vücudunuzun dokusunun öldüğü nekrozdur. Teoride, kulakiçi kulaklıkların zamanla kulaklarınıza uyguladığı basınç, dolaşımı kesebilir ve nekroza yol açabilir.

Ayrıca kulak içi kulaklıkların uzun süreli kullanımı kulak kiri oluşumuna da neden olabilir. Çünkü bu kulaklıklar kulak kirinin çıkış noktasını bloke eder. 

Araştırmalar, prematüre bebekler de dahil olmak üzere her yaştan çocuğun yatıştırıcı müzik dinledikten sonra daha iyi uyuduğunu gösteriyor. 

Müzik dinleyerek uykuya dalmak zararlı değildir, fakat müzik dinlerken kulaklık takmamanız ve 60 ila 80 BPM'lik (dakikadaki vuruş sayısı) müzikleri seçmeniz gerekir.

Yüksek sesle veya kulaklıkla müzik dinlemeğiniz sürece uyurken müzik dinlemek zararlı değildir.

Dış çevremizdeki herhangi bir şey potansiyel olarak rüyalarınızı etkileyebilir. Muhtemelen telefonun çaldığını duyduğunuz rüyalar görmüşsünüzdür. Böyle bir durumla karşılaşıp uyandığınızda, muhtemelen telefonun gerçekten çaldığını görürsünüz. Aynı ilke müzik için de geçerlidir. Araştırmacılara göre, uyuduğunuz odada müzik çalıyorsa, rüyanızda müzik duyma ihtimaliniz daha yüksektir.

İdeal olarak, kalp atış hızınıza en çok benzeyen şarkıları dinlemeniz gerekir. Bu yüzden dakikada 60 ila 80 vuruş (BPM) aralığındaki şarkıları arayın. Bir şarkının kaç BPM'si olduğundan emin değilseniz, songbpm.com'da hemen hemen her şarkının BPM'sini bulabilirsiniz.

Fakat bu kural herkes için işe yaramayabilir. Bazı insanlar hızlı tempolu müziklerle uykuya dalmayı tercih ederken, diğerleri klasik müziği en iyisi olarak görür. Hepimiz farklıyız, bu yüzden lütfen keşfetmekten ve sizin için en iyi olanı bulmaktan çekinmeyin.

Evet çeşitli şekillerde yardımcı olur. 

  • Daha yavaş ve rahatlatıcı şarkılar seçerseniz, kalp atış hızınızı ve nefesinizi yavaşlatabilirsiniz. 
  • Müzik sizi günün sıkıntılarından uzaklaştırabilir. 
  • Her gece müzik dinlerseniz, müzik gece rutininizin bir parçası haline gelebilir. Her gece belirli bir rutine sahip olmak vücudunuza yatma zamanının geldiğini bildirir ve daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha uzun süre dinlenmiş durumda kalmanıza yardımcı olur.
Benzer İçerikler
Çok yönlü içeceklerden biri olan çay, Güneydoğu Asya'daki keşişlerden eski Yunanlılar’a İngilizler’den Güney Amerika’daki ruhani gurulara kadar herkes...
Yapılan araştırmalara göre müzik, sporcuların yorgunluğunu azaltmaya, ağrı toleranslarını artırmaya ve ruh hallerini ve motivasyonlarını iyileştirmeye...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol