Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyumak Kilo Verdirir mi?

Uyumak Kilo Verdirir mi?

Fazla kilolarından şikayetçi olan ya da kilo almaya eğilimli olan kişilerin denediği onlarca farklı diyet metodu ve kilo verme yöntemi vardır. Uygulanan yöntemlerin birçoğu da maalesef istenilen sonucu vermemektedir. Bunun en büyük nedeni ise metotların yanlış uygulanması veya bilimsel gerçeklikten uzak olmasıdır.

10 Mayıs 2011 tarihinde Uyku Bozuklukları Uzmanı Dr. Michael Breus ve tıp yazarı Dr. Debra Fulghum Bruce tarafından kaleme alınan “The Sleep Doctor’s Diet Plan: Lose Weight Through Better Sleep” isimli kitap; fazla kiloları ile başı dertte olan kişileri ziyadesiyle umutlandırdı. Çünkü dilimize “Uyku Doktorunun Diyet Planı: Daha İyi Uyku ile Kilo Verme” şeklinde tercüme edilmesi gereken eser hakkında medyamızda çıkan haberler; “uyuyarak kilo vermek mümkün” şeklinde idi. Hal böyle olunca da “uyurken kilo verme yöntemleri” adı altında, aslında bilimsel bir gerçekliğe dayanmayan birçok haber ardı ardına yayınlandı.

Peki, uyurken kilo vermek gerçekten mümkün mü? Ya da uyumak kilo verdirir mi? Şimdi bu sorulara cevap vermeye başlayalım.

Uyku Problemleri Fazla Kilolara Davetiye Çıkarır

Aslında yukarıdaki başlığın son paragrafında sorduğumuz sorulara dolaylı olarak “evet” cevabi vermek mümkündür. Yani “uyumak kilo verdirir mi?” sorusunu “eğer kaliteli ve yeterli sürede uyursanız, kilo verirsiniz” şeklinde yanıtlayabiliriz.

Uyku; metabolizmanın daha yavaş çalışarak dinlenme pozisyonuna geçtiği, beynin kendisini onardığı, organlarımızdaki dokuların yenilendiği bir süreçtir. Bu sürecin kalitesinin herhangi bir nedenle düşmesi ise metabolizmanın bazı şeyleri yanlış yapmasına neden olur. Örneğin; beyninize doyduğunuzu bildiren “leptin” isimli hormon, uykusunu alamayan kişilerde düzensiz ve yetersiz salgılanır. Bu nedenle kişi aslında doymuş olmasına rağmen yemeye devam eder ve aldığı fazla enerji yağa dönüşerek kilo almasına neden olur.

Yeterli sürede ve kaliteli uyuyamayan kişiler, kan şekerindeki ani düşüşler nedeni ile daha fazla glikoz ve karbonhidrat tüketirler. Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir.

Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.

Fazla Kiloların Nedeni Uyku Apnesi Olabilir

Bazı insanların doğuştan gelen anatomik özellikleri nedeni ile alt çene, olması gerekenden daha geride bulunmaktadır. Uyanıkken herhangi bir probleme neden olmayan bu anatomik bozukluk, uyku esnasında kendisini göstermekte ve hastanın uykuda solunumunun durmasına neden olmaktadır. Eğer uyku sırasında nefesiniz saatte birkaç defa, 10 saniyeden daha uzun süreli duruyor ise uyku apnesi problemi ile karşı karşıyasınız demektir.

Uyku apnesi; kalp krizi, beyin felci, solunum ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları gibi birçok farklı hastalığı da beraberinde getirir. Bu rahatsızlıkların yanı sıra, obezitenin nedenlerinden biri de uyku apnesidir.

Uyku apnesi olan kişiler, uykudaki nefes durması nedeni ile kaliteli bir uyku süreci yaşayamazlar. Ne kadar uyumuş olurlarsa olsunlar, aslında uykularını almadıkları için günün her saati uyuma isteği yaşarlar. Kaliteli uyku uyuyamamak başlı başına bir kilo alma sebebi iken bu durma bir de, metabolizmanın gece sağlıklı çalışmaması ve vücutlarında haddinden fazla yağ depolanması eklenir.

Yapılan klinik araştırmalar, obezite ile mücadele eden hastaların %45 kadarında uyku apnesi olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca, uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin %70’inin obez olduğunu gösteren birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. “Hafif uyku apnesi” yaşayan kişilerde ise ideal kilolarının %10’u kadar fazlalık tespit edilmiştir.

Özetlemek gerekirse; kilo vermek için yeme içme alışkanlıklarına dikkat etmek, spor yapmak ne kadar önemli ise kaliteli ve sağlıklı uyumak da o kadar önemlidir. Uyku apnesi ve diğer uyku bozuklukları yaşayan kişiler, istem dışı kilo alımına maruz kalabilir.

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku apnesi geçmişte, uyku apnesi ameliyatı adı verilen cerrahi müdahalelerle tedavi edilmekte idi. Ancak cerrahi müdahalenin muhtemel riskleri ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinin oldukça uzun olması nedeni ile günümüzde sıklıkla tercih edilmemektedir.

Tıp alanındaki medikal çalışmaların neticesinde ortaya çıkan horlama protezi isimli aparat, uyku apnesi için yeni nesil bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekmektedir. Uygulandığı hastalarda %90 - %95 gibi yüksek bir oranla tedavi gerçekleştiren horlama protezi, uyku apnesi sorununu kullanıldığı günden itibaren ortadan kaldırmaktadır. Uyku esnasında dişlere takılan ve alt çeneyi olması gereken konuma getiren horlama protezi ile ilgili hasta yorumlarına BU sayfadan erişebilirsiniz.

Benzer İçerikler
Deviasyon (septum deviasyonu) yani burun kemiği eğriliği, burunda sık görülen bir bozukluktur. Septum, burun boşluğunun sağ ve sol tarafını ayıran kem...
Nefes darlığı (dispne) durumunda, ciğerlerinize yeterince hava giremediği için nefesinizi tutamazsınız. Nefes darlığı hemen tedavi edilmesi gereken bi...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol