Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Laboratuvarı Nedir?

Uyku Laboratuvarı Nedir?

Uyku laboratuvarı, bireyin tüm uyku akışının çeşitli cihazlar yardımıyla takip edildiği yere verilen isimdir. Uyku takibi ev rahatlığında bir ortamda yapılmalıdır. Özel bir odada yapılan bu işlemde, hasta gece boyunca hem cihaz hem de kamera yoluyla uyanıncaya kadar takip edilir. Kişide bir hastalık olup olmadığı uyku sırasındaki davranışlarına bakılarak tespit edilir. Bu tespit sırasında ise Polisomnografi adı verilen bir test yapılmaktadır. Bu testte kullanılan cihaz ile kişinin uyku sırasında beyin dalgaları, horlaması, ağız ve burundan gelip giden hava akımı, kalp hızı ve oksijen seviyeleri tespit edilir. Bu test sırasında kişinin vücuduna çeşitli kablolar bağlanır bu kablolar da bir bilgisayara takılır, bu şekilde izleme işlemi başlar. Bununla beraber çeşitli mobil uygulamalarla kişiler kendileri de evde uyku takiplerini yapabilmektedir.

Uyku Laboratuvarı Neye Yarar?

Uyku laboratuvarında hastanın verileri kaydedilir. Bu işlemler esnasında hastanın beyin elektrosu (EEG), göz hareketleri elektrosu (EOG), çene kas gerilimi elektrosu (EMG), hastanın yatış pozisyonları, hastanın nefes alış şekli ve aldığı nefes miktarı, kalp grafiği ve kas hareketleri kaydedilir.

Uyku laboratuvarında alınmış olan bu kayıtlar neticesinde çeşitli çıkarımlar yapılır. Uykunun evreleri ve hastanın uyku düzeninin yapısı çıkartılır. Hastanın aldığı oksijen miktarına bakılarak, vücut hakkında çeşitli fikirlere sahip olunabilir. Kişinin nefes alıp verme düzeyi, kanda yer alan oksijen miktarı gibi veriler, bu sistem çerçevesinde ortaya çıkarılır.

Bunun haricinde EKG sonucunda kalp ritmi, hastanın uyku esnasında yapmış olduğu bacak hareketleri vb. gibi etmenler de izlenerek, hastanın sağlığı konusunda bir yol haritası çizmek de mümkündür. Bu grafikler karşı karşıya getirilerek rahatsızlığa neyin sebebiyet verdiği de öğrenilebilir. Örneğin, kişinin nefes darlığı yaşadığı bir anda, kalp atım hızı incelenerek bir takım rahatsızlıkların başlangıcı hakkında fikir sahibi olunabilir.

Uyku laboratuvarlarında özellikle hormala sıkıntısı ve uyku apnesi gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler tedavi olmaktadır. Bu sıkıntıları yaşayan bireylerin uyku düzenleri, nefes alıp verme sıklıkları vb. gibi durumlar belirlenerek tedavi üretmek amaçlanır.  Ayrıca yine narkolepsi rahatsızlığından mustarip olan kişiler de uyku laboratuvarlarında tedavi görmektedir.

Hastalığınız uyku apnesi olabilir mi?

Peki uyku konusunda tedavi görmek isteyen hangi hastalardan uyku apnesi yönünde şüphe duymalıyız? Şu belirtiler uyku apnesinin belirtileridir:

  • Uykuda nefesin kesilmesi
  • Gün içinde uyuma isteği
  • Sabah yorgunluğu
  • Horlama
  • Baş ağrısı
  • İşte ve sosyal hayatta olumsuzluk
  • Hipertansiyon
  • Kalp sorunları
  • Dikkat eksikliği

KİMLER UYKU LABORATUVARINA GELEBİLİR?

Uyku laboratuvarına gelerek tedavi olmak isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Peki ne tip sorunları olan insanlar uyku laboratuvarlarına başvurabilir?

  • Uykusunda nefesinin kesildiğini hisseden
  • Sürekli horlayan
  • Geceleri terleyen
  • Obezite problemi olan
  • Gece idrarı sorunu yaşayan
  • Gündüzleri yorgun olan ve uyuklayan

Tedavi Öncesi Hazırlık

Uyku Laboratuvarına girmeden önce yapılması gereken bir takım şeyler mevcuttur. Hasta eğer antidepresan ve sakinleştirici türünde bir takım ilaçlar kullanıyorsa, uyku laboratuvarına girmeden 7 gün önce bu ilaçları kullanmayı bırakmalıdır. Bununla birlikte kişi laboratuvara gelmeden önce duş almalı, göğüs kılları, bacağın ön yüzündeki kıllar ve sakallar temizlenmelidir. Zira vücuda bağlanacak cihazlar sebebiyle bu işlemin yapılması zaruri bir durumdur. Yine sigara içilmenin bir gün önceden bırakılması, çay kahve vb. gibi kafeinli içeceklerin de kullanımının bırakılması gerekmektedir.

TEDAVİ

Teknisyenler kişiyi laboratuvara alarak öncelikle vücudun belli bölgelerine elektrot ve sensörler yerleştirmektedir. Bu sensör ve elektrotlar gece boyunca beyin dalgalarınızı, horlamanızı ve EKG’nızı takip eder. Bununla beraber oksijen düzeyi, bacak kası aktiviteleri ve çene göz aktiviteleri de takip edilir. Bu işlem yaklaşık olarak 6 saat kadar sürmektedir.  Daha sonra bu kayıtlar incelenerek teşhis yapılmaktadır.

UYKU SORUNLARI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Uyku sorunları tedavi edilmezse şu gibi sorunlar görülmektedir:

Benzer İçerikler
Bebekler yetişkinlerden farklı şekilde uyurlar ve geceleri birkaç kez uyanabilir veya bir yetişkinin programına göre uykuya dalmakta zorluk çekebilirl...
Siz de horlamanın yorgunluk yapmadığını mı düşünüyoruz? Bu konuda toplumda bilinen bir yanlışı düzeltmek ile başlayalım. İnsanlar çok çalıştıklarında...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol