Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Apnesi İle Mide Rahatsızlıkları Arasındaki İlişki

Uyku Apnesi İle Mide Rahatsızlıkları Arasındaki İlişki

Gluten günlük yediğimiz yiyeceklerin (ekmek, salata, sos, pasta vb )çoğunda bulunmaktadır. Son günlerde sindirim rahatsızlıklarının ana sorumlusu olarak glüten ve glüten alerjisi olduğu bir çok bilimsel çalışmalarda geçerek ve bu konuya dikkat çekilmektedir. Gluten alerjisi olanlar bazı gıdaları sindiremezler.Gluten alerjisi olanlar için gluten içermeyen diyet programları yazılmaktadır. Bununla birlikte gluten alerjisi olanlarda eğer uyku apnesi de varsa tek başına gluten içermeyen diyetler yeterli olmayacaktır. Bu kişilerde diyetlerine dikkat etmelerine rağmen hazımsızlık, ishal, kabızlık gibi sindirim sorunları devam eder. Çünkü uyku apnesinden dolayı küçük oksijen içeren kan dolaşımı sistemi bağırsak sistemine zara verir ve bu da düşük besin emilimine neden olur. 

Uyku apnesi sorunu yaşayanların sadece bir gece içerisinde yüzlerce kez solunumu durabiliyor. Bu durum gece boyunca vücuda çok daha az oranda oksijen gitmesi anlamına gelir. Dolayısıyla kana çok az oranda oksijen karışır ve bu durum vücudun tüm sistemlerini, istisnasız tüm organlarını olumsuz yönde etkiler. Mide de bu organlar arasında bulunuyor.

Aslında pek çok organa nazaran daha hassas bir yapıya sahip olan midede ekşime sorunu, reflü problemi uyku apnesi ile ortaya çıkabiliyor. Uyku apnesi problemini yaşayan kişilerde daha önce alınarak karbondioksite çevrilmiş olan gazların birikmeye başladığı da yapılan bilimsel araştırmalar ile kanıtlandı. Kişide reflü ve beraberinde tansiyon sorununun ortaya çıkmasının nedeni de budur. Karbondioksite çevrilen ve vücuttan atılamayan bu gazlar nefes alıp vermeyi de olumsuz yönde etkiliyor.

Uyku Apnesi Reflüye Neden Olabiliyor!

Bu süreçte beyin çok ciddi oranda adrenalin salgılıyor. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerin bir süre sonrasında uykuya dalmakta da güçlük çekmeye başlamaları bu durumla ilişkilendiriliyor. Yani aslında beyin adrenalin salgıladığı için uykuya geçiş süreci zorlaşıyor ve uzuyor. Uykusuzluk da mideyi olumsuz yönde etkileyen bir sorun olduğundan uyku apnesi sorununun mideye verdiği zarar adeta ikiye katlanıyor.

Bununla birlikte reflü sorunu yaşayan kişilerde üst solunum yollarına daha fazla oranda asit gittiği de biliniyor. Bu asit zamanla ödem oluşmasına sebebiyet veriyor. Öden nedeniyle akciğer genişliyor ve zamanla mideye baskı yapıyor. Basınç nedeniyle reflü hastalığı hızla ilerlemeye başlıyor. Yani adeta bir kısırdöngü durumundan söz edebiliriz. Tüm bu sıkıntılı süreç midede ciddi tahribata neden olmakla kalmayıp şiddetli ağrılara da sebebiyet verebiliyor. Sabahları mide ağrısı yaşanması ya da kahvaltı sırasında midede yanma olması gibi şikayetlerin temel kaynağı aslında uyku apnesi olabiliyor.

Benzer İçerikler
Anne karnında dokuz ay geçirdikten sonra, size garip gelse bile bebeğiniz ona doğal gelen kendi uyku döngülerini oluşturur. Bu yüzden bebeğin uyku düz...
Tükürük bezleri, yiyecekleri sindirmenize ve enfeksiyonlara karşı korunmanıza yardımcı olmak için tükürük üretmekten sorumludur. Üç çift büyük tükürük...

Slm bende reflü rahatsızlığından dolayı uykusuzluk uykuya dalma sorunları yaşıyorum şu an midem aşırı rahatsız ediyor

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol