Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Sosyal ve psikolojik sorunlar uyku apnesine neden olabilir mi?

Sosyal ve psikolojik sorunlar uyku apnesine neden olabilir mi?

Sosyal ve psikolojik sorunların uyku apnesini tetiklediği konusunda yeterli klinik araştırma ve bulgu bulunmamaktadır. Ancak bu soruyu “uyku apnesi sosyal ve psikolojik bozukluklara neden olabilir mi?” şekli ile tersten sormanız halinde, cevabı kocaman bir “evet” şeklindedir.

En kaba tabiri ile uyku apnesi; boğaz ve çene yapısı kaynaklı problemlerden mütevellit uykuda yaşanan soluk durması olarak açıklanabilir. Normalde biz uykuya daldığımızda tüm metabolizmamız yavaşlar ve beyin başta olmak üzere bütün organlarımız daha az çalışma, dolayısı ile bir nevi dinlenme pozisyonuna geçer. Fakat beynimiz ve diğer organlarımız hayati faaliyetleri sürdürmek için rölantide de olsa çalışmaya devam eder. Bu durumu tıpkı kontak anahtarı çevrilmiş ama el freni indirilmemiş ve gaz pedalına dokunulmamış bir aracın durumu ile örneklendirebiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz araç nasıl hareket etmemesine rağmen çalışmak için yakıta ihtiyaç duyuyor ise, beynimiz ve diğer organlarımızda çalışmak için yakıta yani oksijene ihtiyaç duyar. Üstelik uyurken ihtiyacımız olan oksijen miktarı ile uyanıkken ihtiyacımız olan oksijen miktarı hemen hemen aynı seviyededir.

Dinlenme ihtiyacını karşılamak için en önemli gereksinim olan uyku hali, uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan kişilerde; tam anlamı ile dinlenmeye müsaade etmez. Zira uyku esnasında solunum defalarca durduğu için beyin ve diğer organlar yeteri kadar oksijen alamaz. Bu minvalde de hayati fonksiyonlar sağlıklı olarak yerine getirilemediği için, uzun süren bir uykunun ardından bile yorgun bir vücut ile karşı karşıya kalınır. Elbette solunumun durmasına bağlı hayati tehlike, kalp krizi ve felç gibi durumlar da ekstra tehlikelerdendir.

Uykuda dinlenemeyen beyin güne yorgun başlayacağından mütevellit; dikkat dağınıklığı, algı bozukluğu, aşırı sinir, baş edilmesi imkansız stres, panik hali, karar verme yetisindeki zayıflık gibi olumsuz durumlar ziyadesi ile baş gösterir. Bu durumlar da sosyal ilişkilerin bozulmasında fevkalade önemli bir rol oynar. Ayrıca farklı psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklara da yol açabilir.

Uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan kişiler bazen 10 saati aşan bir uykunun ardından dahi, uykusunu alamadığı için; gün içinde sürekli uyuma ihtiyacı hisseder ve genelde de uyuklarlar. Tahmin edeceğiniz üzere bu durumda da hem iş yaşamı, hem de sosyal yaşam oldukça kötü etkilenir.

Uyku apnesinin olası sonuçlarından biri olan horlama ise, belki bu hastalığın semptomları arasındaki en kötüsüdür. Zira horlayan kişi, birlikte yaşamak zorunda olduğu ev halkını da rahatsız etmektedir. Horlamaya bağlı problemler, özellikle beraber uyuduğu partneri/eşi ile yaşadığı özel yaşantıyı da olumsuz etkilemektedir.

Başlarken sorduğumuz soruya geri dönmek gerekirse uyku apnesi; kişinin sosyal ve iş yaşantısını alt üst edebileceği gibi aile yaşantısında da içinden çıkılmaz problemlerle dolu hale getirebilir.

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku apnesi tedavisini gerçekleştirebilmek için tarih boyunca birçok metot geliştirilmiştir ve hekimler tarafından tavsiye edilmiştir. Bugüne kadar bu yöntemlerin geneli, ya kullanılması en az uyku apnesi rahatsızlığını yaşamak kadar rahatsız edici yollardan ya da cerrahi müdahalelerden oluşmakta idi. Ancak medikal teknolojinin gelişmesi, uyku apnesine karşı daha verimli tedavi sunan yöntemleri de beraberinde getirdi.

Ameliyatsız Uyku Apnesi Tedavisi

Horlama Protezi adı ile geliştirilen ve uyku apnesi rahatsızlıklarında %90-%95 oran aralığında başarı sağlayan medikal aparat sayesinde; uyku apnesini herhangi bir cerrahi müdahale olmadan ya da CPAP maskesi gibi bir cihaz kullanmadan tedavi edilmesi mümkün hale geldi.

Kişiye özel olarak üretilen Horlama Protezi’nin herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymadan çalışması, cebinizde dahi taşınabilecek kadar küçük olması, kullanırken herhangi bir ses ya da gürültü çıkarmaması gibi avantajları sayesinde; uyku apnesinin tedavi sürecindeki olumsuzlukları büyük ölçüde ortadan kaldırdığını söyleyebiliriz.

Horlama Protezi kullanan hastaların bu aparat ile ilgili görüşlerini BU bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Horlama Protezi hakkında daha ayrıntılı bilgiye BU sayfa aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Bazı insanlar ne kadar sağlıklı uyku alışkanlığı uygularsa uygulasın, yine de kalitesiz uyurlar ve yorgun uyanırlar. Mükemmele yakın uyku hijyeni uygu...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol