Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Rüya Nedir?

Rüya Nedir?

Rüya, uykunun REM evresinde gerçekleşen işitsel ve görsel algıya bağlı duygular bütünüdür. İnsan rüyasında her türlü şeyi görebilir. Oldukça mantıklı ya da absürt rüyalar görmek oldukça olağan bir durumdur.

Uyku esnasında vücudumuzun birçok fonksiyonu devre dışı kalır. Ancak beynimiz hala çalışmaya devam etmektedir. Rüyalar da bilinçaltımızda yer alan görüntülerin bir bütünüdür. Neden rüya gördüğümüze dair birçok farklı bilimsel çalışma olsa da henüz ispatlanmış bir gerçek söz konusu değildir. Ancak farklı farklı teoriler ortaya atılmıştır ve atılmaktadır.

Sigmund Freud ve Carl Jung gibi bilim insanları rüyalar konusunda ilk teori atan isimlerdendir. Freud’a göre rüyalarımız, uyanıkken aklımızda bulunan düşüncelerin bir yansımasıdır. Yani gerçek hayattaki tutkularımızı rüyalarımızda gördüğümüzü belirtir. Carl Jung ise rüyalarımızın, uyanıkken sahip olduğumuz düşüncelerle aynı olduğuna inanır. Günümüzde ise rüyaların daha farklı fonksiyonlarının olduğuna dair çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bilim insanları rüyaların sebeplerini nörolojik açıdan inceleme altına almışlardır. Bu incelemeye göre Allan Hobson ve Robert McCarley, rüyalarımıza sebep olan şeyin, beynimizde var olan rastgele elektriklenme olduğu sonucuna varmışlardır. Bu elektriklenme sebebiyle beynimizde birbiri ardına görüntüler ortaya çıkar.

Geçmişten Günümüze Rüyalar

Rüyalar kimi zaman insanın psikolojisini derinden etkileyen görüntüler olarak karşımıza çıkar. M.Ö. 3100’lü yıllara tarihlendirilen Sümer tabletlerinde, rüyalar ile ilgili bazı bilgilere rastlanmıştır. Yani insanlar bugün olduğu gibi 5 bin yıl öncesinde de rüyalar konusunda çeşitli araştırmalar yapmakta ve bu konu hakkında düşünmekteydiler. Tabi ki bu düşünceler yalnızca bilimle ilişkilendirilebilecek olan düşünceler değildi. Gerek Asurlularda olsun gerekse Mısır medeniyetinde, rüyaları Tanrı, Şeytan vb. gibi dini terimlerle ilişkilendirmek de sıklıkla yapılan eylemler arasında yer almaktaydı.

Rüyalar hakkında yapılan ilk bilimsel araştırma, az önce de bahsetmiş olduğumuz Freud tarafından yapılmıştır. Rüya hakkında makale kaleme alan Freud, rüyaların kişinin bastırılmış duygularının bir yansıması olduğunu öne sürmüştür. Bu çalışma şuan baktığımızda eksik gibi görünse de o dönemde çok aydınlatıcı bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira o dönemlerde rüyaları dini olgularla değil de direkt beynin kendisiyle ilişkilendirme çabasında olan ilk düşünürlerden  birisi olma özelliğini taşımaktadır.

RÜYA ÇEŞİTLERİ

Bilinçli Rüya

Rüyalar kendi içerisinde de farklı dallara ayrılabilmektedir. Bunlardan en ilgi çekici olanlarından bir tanesi, bilinçli rüya adını verdiğimiz rüya biçimidir. Bu tip rüyalarda birey, rüya gördüğünün farkındadır ve rüyayı dilediği gibi yönlendirebilmektedir. Bu durumda vücut uyku halindedir ancak beynin tam olarak uyku halinde olmadığı anlaşılmaktadır.

Gerçek Rüyalar

Bazı kişilerin gördükleri rüyalar ortaya çıkar. Bu rüyalar için gerçek rüyalar adı verilmektedir. Bu rüyaları yorumlama kısmı da oldukça önemlidir.

Basit Rüyalar

Bazı insanlar, gün içinde yaşadıkları tüm olaylardan etkilenerek rüya görmektedirler. Gün boyunca kafası farklı farklı şeylerle meşgul olan insanlar ilgilendikleri ya da yaşadıkları konularla alakalı rüya görürler. Bu rüyaların yorumlanmasına gerek duyulmaz.

Güzel Rüyalar

Rüyada uçmak ya da koşmak, eğlenmek, yüzmek güzel rüya olarak yorumlanır. Bu tip rüyalar sabahları vücudun rahat ve sağlıklı olduğu zamanlarda görülmektedir.

Tekrarlayan Rüyalar

Bazı insanlar zaman zaman aynı rüyaları görmektedir. Bu tip rüyalar genellikle olumlu olaylardır ve kişiyi mutlu ettiği için görülmektedir.

Rüya İçinde Rüya

Rüya içinde rüyalarda yorumlama önemlidir. Bu tip rüyalarda yapılan yorumlar genelde gerçekleşebilir.

Kabuslar

İnsanlar zaman zaman korktukları rüyalar görmektedir. Bu bilinçaltında yer alan korkularla alakalı bir durumdur.

Rüya Görme Sıklığı

“Yapılan araştırmalar sonucunda, travma yaşamış kişilerin, sıradan insanlara nazaran daha fazla rüya gördükleri sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun birçok farklı sebebini tartışmak mümkündür. Uzmanlar ise genellikle beynimizin travmaya tepki verdiğini düşünmektedir.

Bu durum beynin kendince antrenman yapması anlamına da gelir. Kötü olaylar yaşayan bireyler kötü rüyalar görür ve bu şekilde kendilerine savunma yöntemleri geliştirirler. Neden çok rüya görüyorum sorusu da önemlidir. Bu soru genellikle kişinin yaşadığı olaylardan etkilenmesine bağlıdır.

RÜYA TABİRLERİ NEDİR?

Rüya tabiri, rüyadaki sembolizmi çözmeye yarayan bir daldır. Günümüzde oldukça fazla insan tarafından ilgi görmektedir.

 

 

Benzer İçerikler
Kimi zaman çeşitli nedenlerle uykunuzdan feragat etmeniz gerekebilir. Geç saatte seyahate çıkacak olmanız, ders çalışmanızı gerektirecek durumlar ya d...
Bebekler yetişkinlerden farklı şekilde uyurlar ve geceleri birkaç kez uyanabilir veya bir yetişkinin programına göre uykuya dalmakta zorluk çekebilirl...

Okula bir park varmiş içinde ve. arkadaşımla beraber gideriz sonra bir kiz gelıyor arkadaşın narde oda kaıybolıyo

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol