Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Rinoplasti (Burun Estetiği) Ameliyatı Nedir?

Rinoplasti (Burun Estetiği) Ameliyatı Nedir?

Rinoplasti yani burun estetiği, yüz hatlarının daha dengeli ve simetrik görünmesini sağlamak ve görünümü iyileştirmek için, burnun boyutunu veya şeklini değiştirmeye yönelik kozmetik bir işlemdir. Rinoplasti, burnu daha arzu edilen bir forma getirmeyi amaçlayan bir ameliyattır. 

Rinoplasti genellikle estetik nedenlerle yapılsa da, solunum sorunlarını düzelterek, uyku apnesi ve horlama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için de yapılabilir. Bu durumlarda, hava yolunu bloke eden septum (hava geçişleri arasındaki ayırıcı duvar) veya konka (burun eti) üzerinde de ameliyat olması muhtemeldir. 

Cerrahi bir yöntem olmayan ve ilk geceden itibaren etkisini gösteren horlama protezi, rinoplasti uygulanamayan vakalarda oldukça etkili bir alternatiftir

Bir rinoplasti cerrahının yapabileceği estetik iyileştirmeler aşağıdakileri içerir:

  • Uzunluğu azaltma veya artırma
  • Burun ucunun veya köprüsünün değiştirilmesi
  • Burun deliklerinin şeklini daraltma / değiştirme
  • Septal deviasyona (burun kemiği eğriliği) bağlı burun bloklarının tedavisi
  • Burun genişliğini değiştirmek
  • Düzensiz burun sırtının düzeltilmesi

Kimler Rinoplasti (Burun Estetiği) Olabilir?

Ameliyattan gerçekçi beklentileri olan sağlıklı yetişkinler, bu ameliyat için ideal adaylardır. Ameliyatın amacı, burnu estetik olarak iyileştirmek, diğer yüz özellikleriyle daha uyumlu hale getirmektir.

Deri tipi, etnik köken ve yaş, ameliyattan önce doktorunuzla görüşürken dikkate alınması gereken önemli faktörlerdir. Burun estetiğinden önce, genç bir hasta tam büyümeye ulaşmalıdır. Tabii solunumun ciddi şekilde bozulduğu durumlar, istisna olarak kabul edilebilir.

Burun estetiğine karar vermeden önce, plastik cerrahınıza ya da KBB doktorunuza yüzünüzün görünümünü iyileştirmek için herhangi bir ek ameliyata ihtiyacınız olup olmayacağını sormanız gerekir. Birçok hastada daha iyi bir denge oluşturmak için rinoplasti ile birlikte çene büyütme işlemi de yapılır.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Doktorunuz ameliyattan önce ne istediğinizi bilmek ister? 

Muhtemelen bir aynanın karşısında durmanız ve beklediğiniz değişiklikleri belirtmeniz istenir. Sonrasında burnun muayenesi yapılır.

Yüzün farklı bölgelerinin birbirleriyle ilişkisini değerlendirmek ve ameliyat sonrası karşılaştırma yapmak için yüz fotoğrafları çekilir.

Ameliyattan yaklaşık 2 hafta önce sigara içilmesi ve aspirin içeren ilaçların kullanımı durdurulmalıdır. 

Paranazal sinüslerin BT taraması istenir ve fonksiyonel problemler veya sinüs patolojisi varsa kulak burun boğaz uzmanı (KBB) görüşü alınır.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Türleri Nelerdir?

En yaygın rinoplasti türleri aşağıdaki şekildedir:

1. Kapalı Rinoplasti 

En yaygın burun estetiği ameliyatı türüdür. Tüm kesiler burun içinden yapıldığı için dış iz kalmaz. Yumuşak dokular hafifçe yukarı kaldırılarak kemiğe ve kıkırdağa erişim sağlanır. Kapalı rinoplasti, daha az burun dokusu tahrişi, daha az fark edilebilir yara izi, daha kısa ameliyat süreleri ve daha hızlı iyileşme sağlar.

2. Açık Rinoplasti

Daha kapsamlı burun şekillendirme veya burun küçültmeye ihtiyaç duyan hastalar için yaygın olarak kullanılan bir burun ameliyatıdır. Doktorunuz bu ameliyatta, kolumellada (2 burun deliği arasında, burun ucundan üst dudağa uzanan bölüm) kesi yapar. Kesilerin ardından cilt yukarı kaldırılır ve doktorunuz yeniden şekillendirme yapmak için burun boşluğunun içine erişim sağlar. Ameliyat tamamlandıktan sonra kolumella dikilir ve burnu yerinde tutmak için burun bant ve atel ile yerine sabitlenir. Atel, iyileşme sürecinde burnu yerinde tutar ve genellikle bir hafta sonra çıkarılır.

3. Septo-Rinoplasti

Septo-rinoplasti genellikle burnunuzdan nefes alma şeklinizi iyileştirmek için yapılır. Bu yöntem genellikle septum deviasyonu (burun kemik eğriliği) olan hastalar için yapılır. Septum, burun deliklerini bölen burnunuzun içindeki kıkırdak ve kemiktir. Cerrahınız mukozada bir kesi yaparak bükülmüş parçaları çıkarmak için onları düz bir pozisyona getirerek, temiz nefes almaya izin verecek şekilde kemik ve kıkırdaktan kaldırır. Bu prosedür nefes alma şeklinizi iyileştirecek ve burnunuzun görünümünü de değiştirecektir.

4. Tiplasti (Burun Ucu Estetiği)

Altta yatan kıkırdağın yapısını değiştirerek burnun şeklini değiştirmek için burun ucu ameliyatı yapılır. Yara izini en aza indirmek için çoğu değişiklik burnun içinden yapılır. Plastik cerrahınız ya da KBB doktorunuz,  burun yapınıza göre mükemmel ucu oluşturabilir.

5. Ameliyatsız Rinoplasti

Çok yaygın bir başka rinoplasti türüdür. Cerrahi değildir ve çok küçük kusurları düzeltmek için kullanılan enjekte edilebilir bir dolgu içerir. Bu, burun şeklinde minimum değişikliğe ihtiyaç duyan hastalar için popüler bir seçimdir. Fakat zamanla dolgu maddesinin çözülmeye başlayacağını ve daha fazla tedaviye ihtiyaç duyabileceğinizi unutmayın.

Dolgu dışında burun estetiğinde kullanılan cerrahi olmayan yöntemler aşağıdaki şekildedir:

Burun Botoksu

Tıpkı burun dolgusu gibi burun botoksu da, burun ucu kaldırmada cerrahi olmayan bir seçenek olarak kullanılır. Ayrıca burun ucu sarkıklığı ve burundaki kırışıklıklarının giderilmesinde de etkilidir. Yumuşak doku enjeksiyonu şeklinde uygulanan botoks, gülümsediğinizde, mimiklerle ortaya çıkan ve burunda oluşan kırışıklıkların azaltılmasında ve giderilmesinde de son derece etkilidir.

İple Asılma Yöntemi

Cerrahi olmayan burun estetiği yöntemlerinden biri de iple asılma yöntemidir. İple asılma yönteminde, burun ucu düşüklüğünün ortadan kaldırılması hedeflenir ve kesinlikle burnunuzun kemik yapısına dokunulmaz. Lokal anestezi kullanılarak uygulanan bu yöntemde, burnunuza küçük bir kesi atılır, fakat işlem sonrası morarma şikayetine rastlanmaz 

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nasıl Yapılır?

Rinoplasti genellikle 2 - 3 saat sürer, ancak karmaşık işlemler biraz daha uzun sürebilir. Ameliyat sırasında burun derisi, destekleyici iskeletinden kemik ve kıkırdaktan ayrılır ve daha sonra istenen şekle getirilir. Şekillendirmenin doğası, probleminize ve cerrahi tekniğe bağlı olacaktır. Son olarak, dış görünüm yeni çerçeve üzerine yeniden örtülür.

Bu cerrahi prosedür, burun içinden veya kolumella (burun deliklerini ayıran dikey doku şeridi) üzerinde küçük bir kesi yapılarak gerçekleştirilebilir. Açık bir prosedürden kaynaklanan izler, ameliyattan birkaç ay sonra neredeyse hiç fark edilmez.

Ameliyat tamamlandığında burnunuzun yeni şeklini korumasına ve şişliğin azalmasına yardımcı olmak için atel uygulanacaktır. Burun tamponları veya yumuşak plastik ateller de septumu (hava geçişleri arasındaki ayırıcı duvar) stabilize etmek için burun deliklerinize yerleştirilebilir.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Sonrası Dönem Nasıldır?

Ameliyatın ardından hafif ağrı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu ağrı ve rahatsızlıklar, ilk günden başlayıp birkaç gün devam eder. Hatta şişlik ve morlukların artmasını bekleyebilirsiniz. 

Burun etrafına soğuk kompres uygulamak (ancak doğrudan buruna değil) şişmeyi azaltmaya yardımcı olacaktır. Çoğu hasta, ağrının söylendiği kadar kötü olmadığını dile getirmektedir.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Riskleri Nelerdir?

Burun estetiği de diğer ameliyatlarla aynı riskleri taşır. Kanama, enfeksiyon ve ilaçlara veya anesteziye verilen reaksiyonlar, rinoplasti ameliyatının olası yan etkileridir. Nadiren de olsa, gelecekte dokuları yeniden düzenlemek için ikinci bir revizyon prosedürüne ihtiyaç duyulabilir.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Rinoplasti sonrası iyileşme birkaç hafta sürer. Burun şişmesi ise, birkaç hafta daha uzun sürebilir. Çoğu insan birkaç gün içinde günlük aktivitelerine ve işlerine devam edebilir. Değişiklikleri formda tutmak için burun üzerinde küçük kağıt bantlar vardır. Kemik değişiklikleri yapılırsa atel kullanılabilir. Burun septumunda (kemiği) çalışma yapıldığında, burunda her zaman bir miktar tıkanıklık hissi olur. Ağrı minimumdur ve ilaçlarla kontrol edilir. Kemikler yeniden düzenlenirse, göz çevresinde morarma oluşur, ancak birkaç gün içinde kaybolur. Renk solması ise, genellikle 2 hafta içinde kaybolur.

Benzer İçerikler
Yapılan araştırmalara göre müzik, sporcuların yorgunluğunu azaltmaya, ağrı toleranslarını artırmaya ve ruh hallerini ve motivasyonlarını iyileştirmeye...
D vitamini diğer vitamin çeşitlerinin aksine vücudun kendisi tarafından üretilir. Bu nedenle D vitamini için aslında “hormon” tabirini kullanmak daha...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol