Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Radyofrekans Nedir? Horlama Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi

Radyofrekans Nedir? Horlama Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi

Horlama, uykuda nefes almanız engellendiğinde çıkan sestir. Dil, yumuşak damak ve küçük dil gerginliklerini kaybederek soluk yolunu daralttığında meydana gelir. Horlama, özellikle yaşlılarda, aşırı kilolu kişilerde ve erkeklerde daha sık görülür. Normal yetişkinlerin %45’i en azından ara sıra horlar, %25’inde ise süreklilik gösteren bir şekilde horlama devam eder.

Horlama şiddetlendiğinde, gece boyunca sık sık uyanabilir ve bunun sonucunda gün içinde kendinizi uykusuz hissetmeye başlayabilirsiniz. Uykusuz hissetmenin dışında, horlama aynı zamanda uyku apnesi adı verilen ciddi bir uyku bozukluğunun da işareti olabilir. Gün içinde sık sık yorgun hissediyorsanız, iyi uyuyamadığınızı düşünüyorsanız veya nefessiz kalıp uyanıyorsanız; horlama, solunumun tıkandığının da bir göstergesi olabilir. Bu yüzden hafife alınmamalı ve hemen horlama tedavisine başlanmalıdır.

Horlama tedavisi, üst hava yolu daralmasının teşhisine ve seviyesine bağlıdır. Bugün horlama sorunlarını hafifletmek için çok sayıda cerrahi olmayan tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de radyofrekans (RF) teknolojisidir.

Radyofrekans Nedir? 

Horlamayı önlemek için özel yastıklar, çene kayışları vb. dahil olmak üzere 300'den fazla horlama tedavi cihazı geliştirilmiş olsa da, horlamayı başarılı bir şekilde tedavi etmek için en etkili yöntemlerden biri radyofrekans (RF) teknolojisidir. Fakat klinik araştırmalara göre, radyofrekansın nüks etmesinden dolayı uzun vadeli başarısının düşüktür. Ayrıca cerrahi uygulamanın her kişiye yapılmamasından dolayı da uygulama alanı dardır.Bununla birlikte, CPAP ve horlama protezi ile tedaviyi desteklemek için yapılabilir.

Radyo frekans yönteminde, radyo dalgaları ve elektrotlar dokuya belirli frekanslarda verilir. Bu radyo dalgaları sayesinde dokuda lokal bir sıcaklık artışı meydana gelir. Isıtılmış doku kullanıldığı yerin mukozasına herhangi bir zarar vermeden sertleşir ve küçülür. Böylece uygulandığı hacimde azalma yaratır ve hava yolunu açarak horlamanın azalması hedeflenir.

Horlama Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi Nasıl Çalışır?

Tedavi edilecek bölgelere lokal anestezik ilaç enjekte edilir. Anestezi uygulandıktan sonra, radyofrekans enerjisi, yalıtılmış bir iğne aracılığıyla horlama oluşturan dokuya iletilir. Seçili noktalarda sadece birkaç saniye için prob aracılığıyla düşük bir radyofrekans akımı üretilir. İğne dokuda yaklaşık üç dakika kalır. Bu, bir süre sonra sertleşecek ve küçülecek olan yumuşak dokuyu ısıtır, böylece horlamaya neden olan sorunlar ortadan kalkar.

Tedavi bittiğinde, ortalama iki hafta süre ile ameliyat sonrası ağrı olabilir. Bu durumda hasta, reçetesiz olarak satılan bir ağrı kesici kullanabilir.

İstenilen sonuçları elde etmek için altı haftalık aralıklarla bir ila üç uygulama gerekli olabilir.

Horlama Tedavisinde Radyofrekans Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Radyo frekans yönteminin  avantajlarının bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Klinik olarak uzun yıllardır uygulanan bir prosedür.
  • Bu yöntem başarılı olursa hastanın ilave tedavi seçeneklerine başvurmasına gerek kalmaz.
  • Çoğu zaman ameliyat sonrası yatış gerekmez.

Radyofrekans Yöntemi İle Horlama Tedavisi Nasıl Planlanır?

Radyofrekans ile horlama tedavisine başlamadan önce, horlamanın nedenlerinin konuşulduğu, mevcut tedavi ve prosedürün açıklandığı bir ön değerlendirme yapılır. Uygunluğunuzu tam olarak değerlendirdikten sonra sizin için en uygun radyofrekans tedavisi planlanır.

Radyofrekans Yöntemi İle Horlama Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi tipik olarak 20-30 dakika sürer. Prosedür, bir endoskop muayenesi ve prosedürün açıklanmasıyla başlar. Radyofrekansın gerçek uygulaması normalde 10 dakikadan daha azdır.

Radyofrekans Tedavisi Ağrılı Mıdır? 

Tedavi lokal anestezi altında, tıpkı diş tedavisi yaptırırken aldığınız enjeksiyonlara benzer şekilde, bir veya daha fazla enjeksiyon ile yapılır. Çoğu zaman uygulamadan sonra ağrı kesici kullanılması gerekebilir. Ağız yoluyla normal beslenme seviyesine ulaşılması 2-3 hafta sürer.

Horlama Tedavisinde Kullanılan Radyofrekans ve Lazer Yöntemleri Arasındaki Fark Nedir?

Horlama tedavisinde, lazer gibi başka uzun vadeli yöntemler de kullanılır. Fakat lazer prosedürleri pahalı ve ağrılıdır. Ayrıca bir dizi yan etkiye neden olabileceği için ideal bir çözüm değildir. Horlama tedavisinde lazer kullanıldığında, uzun iyileşme süresi ve boğazda kalıcı bir yumru hissi oluşması gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. 

Lazerle horlama tedavileri genellikle klinik ortamında, hasta tamamen uyanık ve sandalyede otururken yapılır. Tam bir horlama tedavisi, her biri dört hafta arayla bir ila üç seanstan oluşur. Her seans sadece 15 ila 30 dakika sürer. Daha sonra hasta yemek yiyebilir, konuşabilir ve günlük aktivitelerine geri dönebilir

Lazer tedavisindeki tüm yan etkile düşünüldüğünde, radyofrekans teknolojisi çok daha iyi bir seçenektir. Ağrısızdır, nispeten kısa bir iyileşme süresine sahiptir ve uygun maliyetlidir.

Horlama Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi Ne Kadar Başarılıdır?

Radyofrekans ekipman sağlayıcıları tarafından yapılan birçok araştırmaya göre, hastaların %40'ından fazlası, ilk tedavilerinden sonra horlarken çıkardıkları seslerde önemli bir azalma elde ediyor.  

Cerrahi bir yöntem olmayan ve ilk geceden itibaren etkisini gösteren horlama protezi, radyofrekans yöntemi uygulanamayan veya uygulanıp başarısız olan vakalarda oldukça etkili bir alternatiftir.

Benzer İçerikler
Bazı insanlar ne kadar sağlıklı uyku alışkanlığı uygularsa uygulasın, yine de kalitesiz uyurlar ve yorgun uyanırlar. Mükemmele yakın uyku hijyeni uygu...
Horlama nasıl tedavi ediliyor sorusunun yanıtını öğrenmenin vakti geldi.
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol