Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Kapalı Burun Ameliyatı (Estetiği) Nasıl Yapılır?

Kapalı Burun Ameliyatı (Estetiği) Nasıl Yapılır?

Rinoplasti, genel olarak burnun kozmetik ve fonksiyonel özelliklerini düzeltmek için iki ana ameliyat tekniği olan açık ve kapalı rinoplastiyi kullanır. Kapalı burun ameliyatı daha yaygın olduğu için birçok burun cerrahı kapalı rinoplasti yapmayı tercih eder. Dışarıda görünür iz bırakmadığı için hastalar da genellikle bu seçeneği seçer. 

Kapalı burun estetiğinde, burun içine yerleştirilen kesilerle buruna cerrahi erişim sağlanır. Kapalı burun estetiğinde amaç, burnun şeklini, boyutunu veya açısını değiştirerek yüz uyumu sağlamaktır. Kapalı rinoplasti burun içindeki düzensizliklerden kaynaklanan solunum problemlerini düzeltmek için de kullanılabilir.

Cerrahi bir yöntem olmayan ve ilk geceden itibaren etkisini gösteren horlama protezi, kapalı rinoplasti uygulanamayan hastalarda solunum sorunlarını düzelterek uyku apnesi ve horlama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaya yarayan oldukça etkili bir alternatiftir.

Kapalı Burun Ameliyatı (Estetiği) Tekniği 

Kapalı rinoplasti tekniğinde burun deliklerinden (içeriden) buruna kozmetik ve fonksiyonel iyileştirmeler yapılır. Bu, burnun alt kısmında kesi ihtiyacını ortadan kaldırır. Teknik, sınırlı düzeltme gerektiren hastalar veya ilk kez estetik burun ameliyatı yaptıranlar için daha uygun olabilir.

Kapalı burun ameliyatı tekniğindeki değişiklikler genellikle karmaşık değildir. Sonuçlar iz bırakmaz ve daha doğal görünür. İyileşme daha hızlıdır ve açık rinoplasti ile karşılaştırıldığında daha az komplikasyon riski içerir.

Burun ameliyatını gerçekleştirmek için bu endonazal (burun içiyle ilgili) yaklaşım geleneksel olarak daha popüler hale gelirken, açık rinoplasti de son yıllarda daha fazla popülerlik kazanmıştır.

Açık rinoplasti ile kapalı rinoplasti ameliyatları arasında birkaç fark vardır. Yukarıda bahsedildiği gibi en büyük farklılıklardan biri, işlemi gerçekleştirmek için dışarıdan herhangi bir kesi yapılmamasıdır. Doktor, hastanın istediği değişikliklere bağlı olarak kapalı veya açık burun ameliyatı gerçekleştirir.

Kapalı Burun Ameliyatının (Estetiği) Avantajları Nelerdir?

Hangi cerrahi yaklaşımı göz önünde bulundurmanız gerektiğine dair çok fazla kafa karışıklığı olsa da, kapalı burun ameliyatının birkaç avantajı vardır.

  • Gözle görülür dış yara izi yoktur.
  • Ameliyat sonrası daha az burun uç şişmesi gözlemlenir.
  • Daha iyi burun ucu desteği sağlar.
  • Daha kısa bir operasyon süresi olduğu için, dolayısıyla daha az anestezi altında kalırsınız.
  • Normal görünümünüze çok daha erken dönebilirsiniz.
  • Özellikle yaşlı hastalar için daha güvenlidir.

Kapalı Burun Ameliyatı (Estetiği) Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Kapalı burun ameliyatı (estetiği) öncesinde genel sağlık durumunuzu tüm detaylarıyla doktorunuza anlatmanız çok önemlidir. Bu durumları ameliyattan önce bilmek, ameliyat sırasında ve sonrasında oluşabilecek sorunlar konusunda önlem almaya yardımcı olabilir. Bu önlemler ile hem genel sağlığınızı hem de ameliyat sonucunuzu olumsuz etkileyen durumlardan kaçınmanız mümkündür. Örneğin hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncının düzenlenmesi, tiroid hormon eksikliği veya fazlalığının normal seviyelere ulaşması, diyabet (şeker) hastalarında düzenli takip, önemli demir eksikliği durumunda HbA1c seviyelerinin ve kan seviyelerinin normalleşmesi gereklidir. Ayrıca kullanılan ilaç ve vitaminler, bitkisel ilaç ve çaylar, sigara ve alkol kullanımı ve diğer alışkanlıklar; anestezi ve operasyon sürecini etkileyebileceği için açıkça belirtilmelidir.

Kapalı Rinoplasti Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Kapalı rinoplasti ameliyatından sonra, buz uygulaması, şişliği önlemede veya azaltmada çok yardımcı olur. Bu yüzden ilk 48 saat içinde olabildiğince fazla buz kompresi uygulamanızda fayda var. 

Rinoplasti sonrası burnunuzun erken bakımı, daha hızlı bir rinoplasti iyileşme süresinin anahtarıdır. 

İlk gece iki-üç yastıkla hafif dik uyumanız, dokulardaki herhangi bir kanın burun deliklerinden dışarı sızmasına yardımcı olur. Bu, kanın, dokuların içinde kalmasından ve şişmeye neden olmasından daha iyidir.

İlk başta antibiyotik ve antibiyotik olmayan merhemler, özellikle iç dikişlerin çoğunun bulunduğu burnun ön kısmını nemlendirmek için önemlidir. Tüm kesilerin içeride olduğu ve tüm dikişlerin erimeye yönelik olduğu kapalı rinoplasti tekniğinde merhem, iyileşme ve dikişin kaybolma sürecine yardımcı olur.

İlk 10 gün burnunuzu sümkürmemeniz gerekir. Bunu yaparsanız, burnu temizlemeye çalışmaktan kaynaklanan baskı, biraz kanamaya ve ek şişliklere neden olabilir.

Rinoplasti sonrası kaçınılması gereken yiyecekler konusunda ciddi bir kısıtlama yoktur. Doğal olarak iyileşmeyi hızlandıran ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilecek harika yemek seçenekleri olsa da, genellikle rinoplasti sonrası ne yememeniz gerektiğine dair hiçbir kural gerekmez.

İlk günden sonra harekete geçmeniz gerekir. 5-6 gün yatağa bağlı kalmak için hiçbir sebebiniz yok. Çünkü hasta değilsiniz. Bu yüzden kalkıp dolaşın ve bir şeyler yapmaya başlayın. 

Kapalı Rinoplasti Sonrası Kontroller Nasıl Olmalıdır?

Ortalama bir kapalı rinoplasti iyileşme süresi bir yıldır. Bu uzun bir süre gibi görünebilir, ancak bir zaman çizelgesine bölündüğünde çok daha yönetilebilir hale gelir. İyileşme hastadan hastaya değişebilir, ancak genellikle doktorunuzu ziyarete gideceğiniz  çizelge aşağıdaki şekilde olur:

1 Hafta: Atel burnunuzdan çıkarılabilir ve göz çevresinde morarma olmadığı sürece dışarı çıkabilirsiniz.

2 Hafta: Yüzdeki şişliğin büyük bir kısmı azalır ve morlukların çoğu gider.

3-4 Hafta: Jogging, yüzme ve bisiklete binme gibi kardiyovasküler aktivitelere güvenle dönebilirsiniz.

6 Hafta: Kemikler stabildir, direnç egzersizlerine (ağırlık kaldırma), gözlük takmaya ve burnunuzu sümkürmeye devam edebilirsiniz.

3-6 ay: Burun ve burun derinizdeki uyuşma ve anormal hisler gider.

1 yıl: İyileşme süreci tamamlanır. Şişlik tamamen azalır ve burnun yeni şekli tamamen rafine edilmiş olur.

Kapalı Burun Ameliyatı (Estetiği) İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

Kapalı rinoplasti için kimler iyi bir adaydır?

Kapalı burun estetiği adayları tipik olarak daha az şiddetli burun deformitelerine, uç simetrisine ve bir orta hat köprüsüne sahiptir. Önemli bir burun travması öyküsü yoktur. Karmaşık veya asimetrik burunlar bu tip burun ameliyatı için ideal değildir. Hastalar sadece estetik düzeltmeler için kapalı rinoplasti değil, aynı zamanda anatomik burun hava yolu tıkanıklığını iyileştirmek için de bu teknikten yararlanabilir.

Kapalı rinoplasti için minimum yaş nedir?

Burun estetiği erkeklerde 17, kadınlarda 16 yaşında yapılabilir. 18 yaşından önce ameliyat olmak isteyen hastalar için ebeveyn onayı zorunludur. Bireysel danışman ve psikolojik durumun değerlendirilmesi tüm yaş gruplarında önemlidir, ancak bu yaşlarda daha önemlidir.

Kapalı burun estetiğini güvenle yaptırmak için en uygun yaş nedir?

Ameliyat için genel sağlık da iyi durumda olmalıdır. Bu koşulları sağlayanlar ameliyat edilebilir. İlerleyen yaşlarda cilt ve bağlardaki elastikiyet kaybını da göz önünde bulundurarak bu konuyla ilgili hasta adayları aydınlatılmalıdır. Cildin elastikiyeti azaldıkça deri altındaki kemik ve kıkırdak dokularda meydana gelen değişiklikler burun derisinin adaptasyonunu zorlaştırır. Örneğin, ileri yaşlarda cilt elastikiyeti azalmış ince derili bir hastada, daha genç yaşta aynı miktarda köprü bulunan bir hastaya göre ciltte kırışıklık olma olasılığı daha yüksektir.

Kapalı burun estetiğinin iyileşme süresi ne kadardır?

Kapalı rinoplasti, açık rinoplastiye göre daha kısa iyileşme süresine sahiptir. Çoğu hasta, ameliyattan 2-3 gün sonra normal günlük aktivitelerine devam edebilir ve 5-7 gün içinde işe dönebilir. Burun alçısı çıkarıldıktan sonra, daha az şişlik veya morarma görülür ve çok az iz bırakır.

Kapalı burun estetiğinin yan etkileri nelerdir?

Kapalı rinoplastinin yan etkileri arasında uyuşma, burun kanaması, yara izi, şişme, cilt yüzeyinde küçük kan damarlarının patlaması, kalıcı sinir hasarı ve revizyon rinoplasti gerektiren düzeltmeler yer alabilir.

Kapalı rinoplastinin dezavantajları nelerdir?

Bazı cerrahlar, ameliyatın tamamı burun içindeki dar cerrahi açıklıklardan yapıldığı için, bu yaklaşımın göreceli bir cerrahi erişim eksikliği sunduğunu düşünmektedir. Bununla birlikte, bu yaklaşımı kullanan diğer birçok deneyimli cerrah, sınırlı görselleştirmenin cerrahiye engel olduğunu düşünmemektedir. Dolayısıyla, deneyimli bir cerrahın elinde her iki yaklaşım da tatmin edici sonuçlar sağlayabilir.

Kapalı rinoplasti mi yoksa açık rinoplasti mi daha iyi?

Bu sorunun cevabı, hastanın neye ihtiyacı olduğuna bağlı olarak değişecektir.

Benzer İçerikler
Deviasyon (septum deviasyonu) yani burun kemiği eğriliği, burunda sık görülen bir bozukluktur. Septum, burun boşluğunun sağ ve sol tarafını ayıran kem...
Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmasında ya da uykusunu devam ettirmesinde problem yaşamasına neden olan bir uyku bozukluğudur. Kişi uykusunu devam ettirmede güçlük çekerek çok erken uyanabilir ve yeniden uykuya dalamayıp gün içinde uyku ihtiyacı yaşayabilir.
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol