Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Horlama Ameliyatı Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Horlama Ameliyatı Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Horlama ve uyku apnesi toplumumuzu derinden etkileyen bir hastalıktır. Aslında çoğu kişi horlamanın bir hastalık olduğunu düşünmez, rahatsız edici bir gürültü olarak tarif eder veya uyku apnesi olan kişilerin çoğu gün içerisinde yaşadıkları yorgunluğun, boynun terlemesinin veya gün içinde sinirli olmasının hastalığın semptomları olduğunu bilmez. Yeteri kadar farkındalık ve bilinç oluşmadığı için çoğu kişi tedavi olamamaktadır. Peki toplumumuzu %30’lara kadar etkileyen bu hastalıkların tedavisi nasıl yapılır? Bunun için 3 adet yöntem vardır. Kulak Burun Boğaz Uzmanlarının yaptığı bir takım cerrahi müdahaleler, CPAP maskesi ve horlama protezi ile tedavidir.

Horlama ameliyatı nasıl yapılır?

Horlama ve uyku apnesi zorlayıcı bir hastalıktır. Günün ortalama 8 saati maruz kalındığı düşünülürse birçok araştırmacının neden bu konuda çalıştığını anlamak zor olmaz. İnsanlar genellikle bir hastalık karşısında beklentileri bir uygulama yapılsın ve tamamen geçsin ileride herhangi bir tedaviye ihtiyaç kalmasınyönündedir. Cerrahi müdahaleler (ameliyatlar) teorikte bu isteğe cevap vermektedir, fakat klinik olarak bakıldığında ise tek başlarına başarılı olma ihtimalleri çok sınırlıdır. Ayrıca kişinin ameliyat olabilmesi için asgari sağlık koşullarının yeterli olması gerekir. Kontrolsüz diyabet veya kalp rahatsızlıklar ameliyat yapılmasını zorlaştırır. Uyku apnesi olan kişilerin genelde kilo problemi olması ve buna bağlı olarak bu tür hastalıkların görülmesini neden olur. Bunun dışında kilo problemi olan birisinin zayıflamadan ameliyat yapılması başarı şansını neredeyse sıfıra düşürür.Peki uygun olan vakalarda ne tür horlama ameliyatları yapılmaktadır.

Horlama Ameliyatı Türleri

Burun (nazal) ameliyatları

Burun yolunda olan tıkanıklığın horlama ve uyku apnesine olan katkısı nedeniyle yapılır. Bunları deviasyonun (hava yolunda eğrilik) düzeltilmesi ve açılması, burun konkaların (burundaki etlerin) radyofrekans ile yakılarak küçültülmesidir. Burundan nefes almak uyku kalitesini artırır. Bu yapılan operasyonların tamamen etkisi 3-6 ay sonra ortaya çıkmaktadır. Bu operasyonları aslında sadece uyku kalitesi için gün içindeki yaşam kalitemiz için de düşünmeliyiz. Sürekli ağzından nefes alınmasına bağlı olarak akciğerler normalden daha fazla büyürler ve kalbe baskı yaparak da pulmoner hipertansiyona da neden olurlar. Doğru teşhis için kulak burun boğaz muayenesi gerekmektedir. Konkaların sürekli şiş olma durumunda alerjik etkileri de düşünmek gerekir. Eğer böyle bir durum varsa alerji tedavisi de yapılması gerekir. Bununla birlikte horlama ve uyku apnesinin yutak bölgesinde meydana geldiği düşünüldüğünde bu operasyonların hastalığı azaltıcı etkisi çok azdır.

Yumuşak damak ve küçük dile yapılan ameliyatlar

Horlama ve uyku apnesinin temelinde uyku sırasında yutak bölgesindeki dokuların hava yolunu tıkması vardır. Buradaki dokular küçük dil, yumuşak damak ve dil köküdür. Cerrahi müdahaleler ile buradaki dokuların bir kısmı çıkartılarak hava yolunun açılması sağlanır. Lazer veya radyo frekans yöntemleriyle (uvulapalatofaringoplasti, UUUP) bu sarkmış, gevşemiş dokuların bir kısmı çıkartılır. Bu ameliyatların üç ana komplikasyonu vardır. Bunlar: fazla doku çıkartılmasına bağlı olarak sesin incelmesi ve yediklerin burna kaçması; yetersiz cerrahi ve nazofaringeal stenozdur. Ayrıca bu operasyonların başarı oranı oldukça düşüktür ve nüks ihtimali vardır. Ameliyat sonrası ise oldukça ağrılı olmaktadır.

Alt çenenin ileriye doğru kaydırılması (ortognatik cerrahi)

Özellikle alt çenenin doğumsal olarak küçük ve geride olduğu durumlarda uygulanır. Alt çene cerrahi olarak üçe kırılır ve çene öne doğru konumlandırılır. Bu operasyon ile dil kökü de öne doğru gelerek hava yolu açılır. Oldukça etkili ve başarılıdır. Fakat iyileşme süreci yaklaşık 45 gün kadar sürmektedir. Hastalar bu süre zarfında pipet ile beslenmektedir ve hasta açısından problem yaratabilir.

Dil ve dil kökü ameliyatı

Bu operasyonlarda amaçlanan dil kökünün öne doğru çekilmesidir. Yapılması zor bir operasyondur, iyileşme süreci hasta açısından sıkıntılıdır. Kilo problemi olan hastalarda yapılması uygun değildir. Öncelikle yapılması gereken bir diyet programı ile hastanın kilo verilmesini sağlamaktır. Cerrahi müdahaleler ve ameliyatların amacı tek seferde tedavi olmasının amaçlanmasıdır. Fakat ne yazık ki bu çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Ameliyat ise bazen başlı başına bir risk olabilmektedir. Diğer bir alternatif tedavi yöntemi olan horlama protezi, ameliyata göre daha etkili ve daha acısızdır.

Horlama Ameliyatı Yan Etkileri Nelerdir?

Yan etkiler, horlama ameliyatı türüne göre değişir. Bununla birlikte, bu ameliyatların aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı yaygın yan etkileri vardır:

  • Ağrı ve acı
  • Enfeksiyon
  • Boğazınızda veya ağzınızın üstünde bir şey varmış hissi gibi fiziksel rahatsızlıklar
  • Boğaz ağrısı

Çoğu yan etki ameliyattan sadece birkaç hafta sonra devam ederken, bazıları daha uzun süreli olabilir. Bu etkiler aşağıdakileri içerebilir:

  • Burun, ağız ve boğazda kuruluk
  • Devam eden horlama
  • Uzun süreli fiziksel rahatsızlık
  • Nefes almada zorluk
  • Ses değişikliği

Ameliyattan sonra ateşiniz çıkarsa veya şiddetli ağrı hissederseniz hemen doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü bunlar olası bir enfeksiyonun belirtileridir.

Ağrısız ve Ameliyatsız Horlama Tedavisi 

Ağrısız ve ameliyatsız horlama tedavisinde kullanılan en etkili yöntem horlama protezidir. Horlama protezi horlama ve hafif-orta dereceli uyku apnesi için ilk girişimsel tedavi olmalıdır. Protez alt çenenizi öne doğru hareket ettirir ve dilinizin geriye düşmesini engelleyerek uyku sırasında solunum yolunuzu açık tutar. Bununla birlikte, horlama protezi her hastaya özel ölçü alarak olarak yapılır.

Horlama protezi her gece uyumadan önce kullanılır. Dişler üzerine aynı boksör dişliği gibi takılarak alt çeneyi önde konumlandırır, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açarak horlama ve uyku apnesini engeller. 

Horlama protezinin avantajları nelerdir?

  • Kullanımı ve taşıması kolaydır. Ayrıca seyahat için uygundur.
  • Genellikle daha ilk geceden horlama ve uyku apnesini keser. Fakat asıl etkilerini görmeniz 3-4 hafta içinde mümkündür.
  • Non-invaziv bir horlama ve uyku apnesi tedavisi şeklidir. Ameliyat gerektirmez, takma işlemi hızlı ve kolaydır.
  • Diğer tedavi yöntemlerine göre maliyeti daha ucuzdur.
  • Tedavi oldukça etkilidir, oksijen satürasyonu ve gündüz uyku hali dahil uyku apnesi semptomlarını önemli ölçüde iyileştirir.
  • Horlama protezi mükemmel bir başarı oranına sahiptir. Özellikle CPAP kullanan hastalar, cihazı kullanırken oldukça zorlanır ve maskenin içinde kendilerini rahatsız hissedebilir. CPAP ayrıca kızarıklık gibi sorunlara da neden olabilir. Horlama protezi tedavisi ile tüm bu sorunlardan kaçınılır.

Horlama protezi ile tedavi için aday mıyım?

Horlama veya uyku apnenize öncelikle aşağıdaki faktörlerden biri veya daha fazlası neden oluyorsa, horlama protezi tedavisini sizin için uygun olabilir:

  • Dar bir hava yolu
  • Büyük bir dil
  • Uyku sırasında boğaza geri düşmeye meyilli zayıf kas tonusu olan bir dil

Bu tip bir tedavi sizin için uygunsa doktorunuz önce dişlerinizin ölçüsünü alacaktır. Bu ölçüler, özel olarak tasarlanmış bir horlama protezi oluşturmak için kullanılır. Ayrıca doktorunuz size cihazın nasıl kullanılacağına ve bakımına ilişkin talimatları da verecektir.

Horlama Ameliyatı İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Horlama için ameliyat düşünmeli miyim?

Vakaların büyük çoğunluğu için cevap “hayır”dır. Aslında American Association of Sleep Medicine, horlayan hastaların herhangi bir cerrahi işlemden önce horlama protezi tedavisi gibi konservatif tedavi seçeneklerini denemelerini önerir. 

2. Horlamayı tedavi etmenin en etkili yöntemi ameliyat mıdır?

Horlamayı tedavi etmenin en etkili yöntemi cerrahi müdahaleler değildir. Cerrahi müdahaleden önce aşağıdaki yöntemleri uygulamanız gerekir:

  • Kilo kaybı
  • Altta yatan alerjiler
  • Uyurken burnunuzdan nefes almak
  • Sigarayı bırakmak ve alkol tüketimini azaltmak
  • Akşam yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek

3. Horlama ameliyatının faydaları kalıcı mıdır?

Yumuşak dokuyu hedef alan horlama ameliyatı, hava yolunun belirli kısımlarına yara izine neden olur. Bu yüzden vücudunuz bu izleri iyileştirmek için otomatik olarak çalışır. Sonuç olarak horlamanın kısa vadede azaldığını görürken, uzun vadede geri döndüğünü de görebilirsiniz.

4. Horlama ameliyatının yan etkileri nelerdir?

Horlama ameliyatının yan etkileri, sahip olduğunuz ameliyatın türüne bağlı olsa da, ameliyat her zaman risk taşıyan dokuların hasar görmesini içerecektir. Hastaların cerrahi müdahalelerden sonra hafif bir ağrı hissetmesi yaygındır.

5. Horlama ameliyatından sonra ne beklemelisiniz?

Ameliyatın yan etkilerinden kurtulmak yaklaşık 3 hafta sürer. Bu süre içinde yutkunmanız çok zor olabilir. Horlama ameliyatı olanların yorumlarını ve uyku apnesi ameliyatı olanların yorumlarını baz alarak yapılan bir araştırmaya göre, ameliyat olanların sadece %60'ı tekrar ameliyat olacağını söylemektedir.

6. Horlama ameliyatı neden yapılır?

Bazen insanlarda horlamayı tedavi etmek için ameliyat yapılabilir. Böylece hem siz hem de partneriniz daha iyi uyuyabilirsiniz. Horlayan hastalarda ameliyat nadiren kullanılan bir yöntemdir ve sadece diğer tedavilerin başarısız olduğu çok şiddetli horlama vakalarında düşünülür. 

Horlamayı tamamen tedavi etmeyebilir ve ameliyatın riskleri, elde ettiğiniz küçük faydaya değmeyebilir. Bu yüzden ameliyatı düşünmeden önce, horlayan herkes horlama protezi gibi ameliyatsız tedavi yöntemlerini denemelidir.

Fakat öncesinde kilo vermek, yan yatmak, düzenli egzersiz yapmak, alkol alımını azaltmak ve yatma saatine yakın alkolden kaçınmak ve uyku hapı almaktan kaçınmak gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri denenmelidir.

7. Hangi horlama ameliyatı türünü seçmeniz gerekir?

Horlamayı azaltmak veya ortadan kaldırmak için çeşitli ameliyat türleri kullanılmaktadır. Bu ameliyatların bazıları burun, boğaz veya çenedeki engelleri kaldırmayı veya yapıları düzeltmeyi amaçlar. Diğer prosedürler, yumuşak damağı sıkılaştırmak veya desteklemek için ısı (bir lazer veya koterizer ile) veya implantları kullanır.

Ameliyat olacak kişi, kendi özel durumuyla hangi cerrahi seçeneklerin ilgili olabileceğini doktoruna danışmalıdır.

8. Horlama ameliyatı fiyatı nedir?

Horlama ameliyatının fiyatı veya uyku apnesi ameliyatı ücreti yapılacak cerrahi işleme göre değişir. Bunun için de öncesinde muayene olmanız gerekir.

Benzer İçerikler
Neden horladığınızı hiç merak ettiniz mi?
Horlama ve uyku apnesi toplumumuzu derinden etkileyen bir hastalıktır. Aslında çoğu kişi horlamanın bir hastalık olduğunu düşünmez, rahatsız edici bir...

merhaba horlama protezi tedavisinden sonuç alınabilir 0541 363 34 54 ü arayın bilgi verilsin.

Cevapla

Selam. Horlamadan kurtulmak için ameliyat ucreti ne kadar?

Cevapla

Ben çok horluyorum, normal şartlarda ücretini ne kadar olabilir.?

Cevapla

Merhabalar horlama tedavisi detaylı bilgi için 05413633454 ü arayın

Cevapla

Merhabalar. Ben horlma protezi ile ameliyatsız çözüm sunuyorum

Cevapla

Mehaba, Alt çenenin ileriye doğru kaydırılması (ortognatik cerrahi) fiyatı ne kadsr ?

Cevapla

horluyorum ve etrafimdakileri ciddi anlamda rahatsiz ediyorum. buda beni cok ama cok rahatsiz ediyor. pisikolojim bozuldu.l utfen biri bana tedavi anlaminda bir yol göstersin.

Cevapla
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol