Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Geniz Eti (Adenoid) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Geniz Eti Küçültme Ameliyatı

Geniz Eti (Adenoid) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Geniz Eti Küçültme Ameliyatı

Geniz eti yani adenoid, burun ile boğazın arasında bulunan küçük doku parçalarıdır. Bademciğe benzeyen bu doku parçaları, hemen bademciğimizin üstünde bulunur. Boğazınızın arkasına bakarsanız bademcikleriniz görünür, ancak geniz eti doğrudan görünmez. Hem geniz eti hem de bademcikler, vücudunuzdaki enfeksiyonu önlemeye ve bunlarla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. 

Geniz eti her ne kadar bağışıklık sisteminizin bir parçası olsa da, sistemin çok önemli bir parçası değildir. Bu yüzden geniz eti ameliyatı olmanızın bir sakıncası yoktur.

Geniz Etine Ne Sebep Olur?

Geniz eti (adenoid) doğumdan itibaren büyür. Genellikle en büyük haline çocuğunuz 3 ila 5 yaş arasına geldiğinde ulaşır. Normalde 7 yaş civarında küçülmeye başlar ve yetişkinlikte önemli ölçüde küçülür. 

Geniz eti burun boşluğunun arkasını boğaza bağlayan geçitte bulunur ve vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olmak için antikor (geçirilen bir enfeksiyona karşı vücudun kendini savunmak için ürettiği, kanda bulunan maddeler) üretir. İlk yıllarda, vücuda burun yoluyla giren bakteri ve virüsleri hapsederek bebeklerin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Enfekte olan geniz eti genellikle büyür, ancak enfeksiyon azaldığında normal boyutlarına geri döner. Bununla birlikte, bazı durumlarda, enfeksiyon geçtikten sonra bile geniz eti genişlemiş şekilde kalır. Büyümüş geniz etine alerjiler de neden olabilir.

Geniz Etinin Belirtileri Nelerdir? 

Geniz eti, aşağıdakiler dahil bir dizi semptoma neden olabilir:

  • Tıkalı burun
  • Kulak problemleri
  • Uyku sorunları
  • Horlama
  • Boğaz ağrısı
  • Yutma güçlüğü
  • Boyunda şişmiş bezler
  • Burundan nefes alma sorunları
  • Çatlak dudaklar ve ağız kuruluğu (nefes alma problemlerinden kaynaklı)

Geniz Eti Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz önce çocuğunuzun yaşadığı semptomları sorar ve fiziksel bir muayene yapar. Daha sonra doktor, geniz etini görmek için özel bir ayna kullanarak buruna küçük, esnek bir teleskop (endoskop olarak bilinir) yerleştirir.

Doktorun teşhisine bağlı olarak, çocuğunuzdaki enfeksiyonu kontrol etmek için kan testine ihtiyaç duyulabilir. Bazı durumlarda, boğazın röntgen muayenesi yapılır.

Ağır vakalarda, çocuğunuzun bir uyku çalışmasına girmesi gerekebilir. Bu çalışma, çocuğunuzda uyku apnesi olup olmadığını belirleyecektir. Çalışma sırasında, çocuğunuz uyurken, nefes alması ve beyin aktivitesi elektrotlar kullanılarak izlenir. Uyku apnesi çalışma ağrısızdır.

Geniz Etinin Tedavisi

Geniz eti tedavisi, durumun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çocuğunuzun geniz eti enfekte değilse, doktor ameliyat önermeyebilir. Bunun yerine doktorunuz, çocuğunuz büyüdükçe geniz etinin kendi kendine küçülüp küçülmediğini gözlemlemek isteyebilir. Fakat geniz etinin büyümesinden bakteriyel bir enfeksiyon sorumluysa, doktor antibiyotik reçete edebilir. Reçeteli bir steroid burun spreyi, geniz eti boyutunu küçültmeye yardımcı olur.

Yukarıda saydıklarımızın dışında; sağlıklı yiyecekler yemek, yeterince uyumak ve bol su içmek, bağışıklık sisteminin iyi çalışmasını sağladığı için geniz eti büyüme riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, hijyen de enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olan diğer önemli faktörlerdendir.

İlaçla tedaviye rağmen geniz eti ile ilgili sorunlar devam ederlerse, geniz etinin alınması gerekir. Bu yaygın prosedür oldukça basittir ve çok fazla riski yoktur. Bu ameliyata adenoidektomi denir.

Bir çocuk sık sık bademcik enfeksiyonu geçiriyorsa, doktor bademcikleri de alabilir. Bademcikler ve geniz eti genellikle aynı anda çıkarılır. Özellikle çocuğunuz sinüs ve kulak enfeksiyonlarına yol açan tekrarlayan enfeksiyonlar yaşıyorsa, lenf bezlerinin çıkarılması önemlidir. Çok fazla şişmiş geniz eti, enfeksiyonlara veya orta kulak sıvısına da yol açabilir ve bu da geçici olarak işitme kaybına neden olabilir.

Geniz Eti Küçültme Ameliyatı

Geniz eti küçültme ameliyatı yani adenoidektomi, genellikle düşük riskli basit bir ameliyattır. Doktor, çocuk aşağıdaki durumları yaşarsa, geniz eti küçültme ameliyatının uygun olduğuna karar verebilir:

  • Geniz etinden kaynaklanan tekrarlayan enfeksiyonlar,
  • Antibiyotiklerle geçmeyen enfeksiyonlar,
  • Özellikle uykuya müdahale eden solunum problemleri. 

Çocuk bademciklerinde sorun yaşıyorsa, doktor aynı anda bademciklerin alınmasına da karar verebilir. Buna adenotonsillektomi denir.

Geniz eti ameliyatı aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

  • Geniz eti küçültme ameliyatı prosedüründe, çocuk genel anestezi altında uyutulur. “Adenoidektomi sırasında çocuğumla kalabilir miyim?” diye sorarsanız, anestezi uzmanı ilaç verene kadar çocuğunuzun yanında kalabilir, ardından ameliyat bitene kadar bekleme alanına geçersiniz.
  • Doktor, geniz etini çocuğun ağızının içinden alır. Endişe duymanızı gerektirecek dikişler yoktur ve geniz eti alanı kendi kendine iyileşir.
  • Bir adenoidektomi genellikle yaklaşık 20 ila 30 dakika sürer, ancak bazı durumlarda biraz daha uzun sürebilir.
  • Çoğu durumda hasta aynı gün eve döner. Bazılarının gözlem için bir gece hastanede kalması gerekebilir.

Ameliyattan sonra, muhtemelen küçük bir kanama, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya gürültülü nefes alma vb. hafif ağrı ve rahatsızlık verecek bazı şikayetler hissedilir.

“Çocuğumun daha iyi hissetmesine nasıl yardımcı olabilirim?” diyorsanız, aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz:

  • Genellikle yaklaşık 1 hafta süren bu iyileşme sürecinde, çocuğunuz dinlenmeli ve yorucu aktivitelerden olabildiğinde kaçınmalıdır.
  • Çocuğunuzun içeceği ağrı kesici ilaçları doktorunuzun talimatına göre vermeniz gerekir.
  • Çoğu çocuk ameliyattan birkaç saat sonra normal bir şekilde yiyip içebilir, ancak puding, çorba veya patates püresi gibi yumuşak yiyeceklerle başlamaları sağlanmalı ve düşük asitli yiyecekler teşvik edilmelidir.
  • Ameliyattan sonra bir hafta burun sümkürmekten ve herhangi bir temas bulunan spor veya oyunlardan kaçınılmalıdır.
  • Çocuğunuzun burnu tıkalıysa, serin bir nemlendirici onu yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Geniz Eti Ameliyatının Riskleri Var Mıdır?

Çoğu çocukta geniz eti ameliyatından kaynaklanan ciddi yan etkiler veya sorunlar yoktur. Ancak, enfeksiyon, kanama ve anestezi sorunları dahil olmak üzere herhangi bir ameliyatla ilgili riskler vardır. Bu yüzden ameliyattan önce çocuğunuzun doktoruyla riskleri ve faydaları hakkında konuşmanızda fayda var.

Çocuklarda geniz eti büyümesi yaygındır. Çocuğunuzun büyümüş geniz eti semptomlarından herhangi birini yaşadığını fark ederseniz, çocuğunuzu mümkün olan en kısa sürede muayene ettirdiğinizden emin olun. Geniz eti büyümesi tedavi edilebilir bir durumdur ve bazı vakalar basit bir antibiyotikle bile tedavi edilebilir.

Geniz Eti Büyük Olan ve Ameliyat Olamayan Kişilerde Horlama Protezi İşe Yarar Mı?

Evet, geniz eti büyük olan ve ameliyat olamayan kişilerde horlama protezi işe yarar. Geniz eti ameliyatı; yüksek şeker, tansiyon, kan sulandırıcı kullanma gibi başka sağlık sorunları bulunan kişilerde uygulanamayabilir. Ayrıca ameliyat korkusu olan kişiler de geniz ameliyatı olmak istemeyebilir. Böyle durumlarda, horlama protezi iyi bir çözümdür. Horlama protezi, uyku sırasında çeneyi önde tutarak hava yolunu açar ve horlamayı engeller; şiş geniz etinin neden olduğu daralmayı da açar ve rahatlatır.

Geniz Eti İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1- Geniz eti büyümesi nelere sebep olur?

  • Burundan nefes alırken zorlanma
  • Horlama
  • Uyku apnesi
  • Baş ve boynun diğer yerlerine yayılan adenoidal dokularda kronik veya şiddetli iltihaplanma
  • Orta kulak enfeksiyonu ve işitme zorluğu
  • Sinüs boşluklarınız sıvıyla dolmasından kaynaklı enfekte olma riski
  • Zatürree veya bronşit gibi göğüs enfeksiyonları

2- Geniz eti ne zaman oluşur?

Geniz eti,  bebek ve küçük çocuklar için enfeksiyonlarla savaşmada önemli bir rol oynar. Ancak bir çocuk büyüdükçe ve vücut mikroplarla savaşmak için başka yollar geliştirdikçe önemleri azalır. Geniz eti, genellikle yaklaşık 5 yaşından sonra küçülür ve ergenlik yıllarında genellikle pratik olarak kaybolur.

3- Geniz eti konuşmayı etkiler mi?

Geniz eti, en azından ergenliğe kadar çocukların konuşma gelişiminde önemli bir rol oynar. Büyümüş geniz eti, bir çocuğun anlaşılırlığını etkileyen rezonans sorunlarına neden olabilir.

4- Geniz ne demek?

Burun boşluğunun arkasında oturan bir doku parçasıdır. Bademcikler gibi, geniz etleri de soluduğunuz veya yuttuğunuz zararlı bakterileri ve virüsleri hapsederek vücudunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

5- Geniz akıntısı ne demek?

Geniz akıntısı, neredeyse herkesi hayatlarının bir noktasında etkileyen yaygın bir olaydır. Burnunuzdaki ve boğazınızdaki bezler sürekli olarak mukus üretir.

Vücudunuz fazladan mukus üretmeye başladığında, boğazınızın arkasında biriktiğini hissedebilirsiniz. Ayrıca burnunuzdan boğazınızdan aşağı aktığını da hissedebilirsiniz. Buna geniz akıntısı denir.

6- Geniz eti burnu tıkar mı?

Geniz eti, adenoidlerin şişmesi veya büyümesi ile başlayabilir. Şişlik hava yollarınızı tıkar ya da kısıtlarsa, bu,  burnunuzdan nefes almayı da zorlaştırabilir.

Şişmiş geniz eti aşağıdaki diğer sorunları da içerir:

  • Burnunuzla konuşuyormuşsunuz gibi bir his
  • Ağızdan nefes almaktan kaynaklanan boğaz kuruması
  • Ağzınızdan nefes almak, burnunuzdan nefes almaktan daha rahat hissettirir
  • Gece boyunca veya uyuduğunuz herhangi bir zamanda horlama
Benzer İçerikler
İnsülin, beta hücreleri olarak bilinen pankreasınızdaki özel hücreler tarafından üretilen bir hormondur. İnsülin, vücudunuzun yiyeceklerden aldığı şek...
Kanser; vücuttaki herhangi bir organ veya dokuda bulunan hücrelerin kontrolsüz şekilde bölünerek çoğalmasından meydana gelen “kötü huylu tümör” olarak...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol