Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Apnesi Beyin Felcine Neden Olur mu?

Uyku Apnesi Beyin Felcine Neden Olur mu?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamada; trafik kazalarından sonra ani ölümlerin iki numaralı sebebi olarak kalp rahatsızlıkları, üç numaralı sebebi olarak ise halk arasında “inme” olarak tabir edilen beyin felci gösterildi.

Beyin felci geçiren hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda ise, hastaların yarısından fazlasının uyku apnesi rahatsızlığının olduğu ve bu hastalıkla alakalı herhangi bir tedavi sürecine başlamadığına dikkat çekiliyor. Üstelik uyku apnesi hastalığının, ani ölümlerin bir numaralı müsebbibi olan kalp rahatsızlıklarının da tetikleyicisi olduğuna işaret ediliyor.

Uyku Apnesi Tam Olarak Nedir?

Tıbbi terimlerden uzaklaşarak yapılan en basit tanım ile uyku apnesi, uykuda solunumun durması ve beyin ile kalbe işlevlerini gerçekleştirmesi için yeteri kadar oksijen sağlanamaması durumu olarak açıklanabilir.

Uyku apnesi rahatsızlığına yakalanmış olan hastanın uzun yıllar bu rahatsızlığın farkına varmamış olması ise genelde rastlanılan bir durumdur. Yani uyku apnesi tanısı konulan kişiler genelde yıllarca bu hastalıkla yaşamakta ama farkına varamamaktadır.

Uyku Apnesi ve Beyin Felci Arasındaki Bağlantı Var mıdır?

Uyku apnesi problemi yaşayan kişilerde solunum, birkaç saatlik uyku müddetinde yüzlerce defa durabilmektedir. Bu nedenle beynin ihtiyacı olan oksijen karşılanmaz ve kalıcı beyin hasarlarına neden olabilecek durumlar gerçekleşebilir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, uyku apnesi olan kişilerde beyin felci rahatsızlığı geçirme oranı, uyku apnesi sorunu yaşamayanlara göre dört kat daha fazladır.

Ayrıca erken müdahale ile tedavi edilmeye çalışan inme vakalarında uyku apnesi; inme tedavisi sırasında farklı olumsuz durumların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Uyku Apnesini Erken Teşhis Etmek Hayat Kurtarır!

Metabolizmanın yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için gerekli olan oksijenin sağlanamaması; kalp ve beyin başta olmak üzere tüm iç organlarda bir takım hasarlara neden olmaktadır. Üstelik bu hasarların bir kısmı da kalıcı ve tedavi edilemez hale gelebilmektedir. Bu nedenle uyku apnesini erken teşhis ederek tedavi sürecine başlamak, vücudun uyku esnasında alamadığı oksijeni sağlamak, bir anlamda yaşam süresini uzatmak anlamına gelir.

Uyku apnesi rahatsızlığı olan kişiler doğrudan hayati riskleri dışında, dolaylı yollardan da bir takım hayati risklerle karşı karşıyadır. Beyin ve kalbin uzun süre oksijensiz kalmasından kaynaklı yaşanan halsizlik ve dikkat dağınıklıkları nedeni ile iş kazalarına ve trafik kazalarına maruz kalma olasılıkları da oldukça yüksektir.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi rahatsızlığını kişinin kendi kendine teşhis etmesi olanaksızdır. Fakat kendinizde aşağıdaki belirtileri uzun zamandır gözlemliyorsanız, acilen bir Kulak Burun Boğaz hekimine veya uyku laboratuvarına başvurmanızı tavsiye ederiz.

  • Uyku sırasında sürekli horlama
  • Uyku sırasında nefes alamamaya bağlı boğulma hissi
  • Sık sık uykudan uyanma ve gece sık sık idrara çıkma
  • Uzun saatler uyumuş olmaya rağmen bir türlü uykuyu alamama
  • Gün içinde aşırı halsizlik ve uyuma isteği
  • Dikkat dağınıklığı ve odaklanamama

Her Horlama Uyku Apnesi Belirtisi midir?

Uyku esnasında horlayan herkesin uyku apnesi rahatsızlığına yakalanmış olabileceğini söylemek doğru değildir. Örneğin basit bir kol uyuşması basit bir dolaşım problemi olabileceği gibi, ciddi bir nörolojik rahatsızlığın sebebi de olabilir. Fakat horlama; uyku apnesinin en belirgin bulgularından biridir.

Eğer uzun zamandır muzdarip olduğunuz horlama probleminiz var ise acilen bir hekime başvurmanız, uyku apnesinin erken teşhis edilmesini sağlayabilir.

Uyku Apnesi ve Horlama Problemi Nasıl Tedavi Edilir?

Son yıllarda tıpta yaşanan gelişmeler ışığında, uyku apnesi tedavisini gerçekleştirmek için farklı yöntemler geliştirilmiştir. On-on beş yıl evveline kadar farklı riskleri olan cerrahi müdahaleler ya da kullanımı hasta açısından bazı zorlukları ortaya çıkaran CPAP maskesi ile tedavi edilmeye çalışan bu hastalık; günümüzde herhangi bir cerrahi müdahale olmaksızın, “horlama protezi” isimli küçük bir medikal aparat ile %90-%95 başarı oranı ile tedavi edilmektedir.

Uyku apnesine bağlı olmayan horlama problemlerinin de tedavi edilmesinde faydalanan horlama protezi; kişinin ağız ve çene yapısına özel olarak üretilmekte, genelde kullanıldığı andan itibaren horlama problemini çözebilmektedir.

Alt çenenin önde konumlandırarak uykudaki solunum problemini çözmeyi hedefleyen horlama protezi, herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan kullanılır ve cepte taşınabilecek kadar küçük boyuttadır. Horlama protezi kullanan hasta yorumlarını incelemek için BU sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

 

Benzer İçerikler
Hemen herkes hayatında en az bir defa “uyku felci” durumunu ya da halk arasında “karabasan” olarak adlandırılan bu kötü deneyimi yaşıyor. Halk arasınd...
Uykunuz geldiği halde uyanık kalmanız gerektiğinde, uykuya dalmamak ve uyku açmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bu yazıda, kendinizi aşırı...
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol