Horlama Tedavisinde
19 Yıllık Deneyim
Bizi Arayın
Bize Ulaşın

Uyku Apnesi Tedavi Yöntemleri

Uyku Apnesi Tedavi Yöntemleri

Günümüzde horlama ve uyku apnesinin bilimsel tedavisi için 3 yöntem vardır.

Cerrahi müdahaleler; daha çok baş-boyun cerrahları tarafından uygulanan yumuşak damak ve küçük dil bölgesine yapılan cerrahi operasyonları içerir.

Lazer(Laup), radyofrekans yöntemleri ile sarkmış olan damak gerginleştirilmeye çalışılır. Küçük dilin bir kısmı da çıkartılabilinir. Burun tıkanıklığına neden et (polip) radyofreakans yöntemi ile yakılarak burnun açılması sağlanır, geniz etleri ortadan kaldırılır. Bunun dışında daha ciddi cerrahi uygulamalar da vardır. Bunlar dil kökünü asma, dil kökünü öne kaydırma veya alt çeneyi ileri kaydırma gibi operasyonlardır. İyileşme dönemi hasta açısından zor geçtiği için çok fazla tercih edilmez. Damağı gerdirme ya da damağı asma için uygulanan “pillar implantlar” kolay uygulanması açısından sıkça tercih edilir.

CPAP maskesi; uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılır. Cihaz basınçlı hava üreten bir kompresör ve bu üretilen basınçlı havanın kişiye ulaşmasının sağlayan bir hortum ve maskeden oluşur. Genellikle göğüs uzmanları, nörolog ve kulak burun boğazcılar tarafından verilir. Hastalığın şiddetine göre ayarlanan basınçlı hava maske yardımıyla burun ve ağızdan girer, tıkanmış hava yolunu açar. İleri dereceli apnelerde cihazın basıncı 11-12 lere kadar yükseltilebilinir. Cpap maskesinin basıncının ayarlanması için kişi polisomnografi yani uyku testi çekilmesi gerekir. Kişi bir gece uyku laboraturanında kalarak horlaması ve uyku apnesi analiz edilir. Çıkan sonuçlar uyku teknikeri ve göğüs uzmanıyla analiz edilerek uygun tipte ve uygun basınçta CPAP cihazı önerilir. Maskeden hava kaçışı olmaması için sürekli sırt üstü yatılması gerekir. Bu da hastalarda kullanım zorluğu yaratır. Ayrıca cihazın sürekli hava üflemesi ve ses çıkarması diğer kullanım olumsuzluklarıdır. Yapılan çalışmalara göre CPAP maskesi verilen hastaların %50'si bir yıl sonra kullanımı bıraktıkları tesbit edilmiştir.

Horlama protezi; uykuda kullanılır. Dişler üzerine aynı boksör dişliği gibi takılarak alt çeneyi önde konumlandırır, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açarak ve horlama ve uyku apnesini engeller. Horlama protezi kullanan hastalarda başarı oranı %90-95’ tir. Horlama protezi, uyku sırasında alt çeneyi ileri bir pozisyonda konumlandırdığı için alt çenesi küçük ve geride olan hastalarda bile horlama ve uyku apnesini engeller. Uyku apnesinin oksijen alımı üzerinde olumsuz etkisi vardır. Bu durum vücuttaki hormonal sistemi olumsuz yönde etkilediğinden dolayı, horlama ve diyabet birbiriyle ilişki içindedir.

Benzer İçerikler
Üst solunum yolu bozuklukları ve horlama, son yüzyılda tıbbi problemler olarak ilgi çekmeye başlamıştır. Horlama protezleri gibi birçok farklı tedavil...
Neden horladığınızı hiç merak ettiniz mi?
Yorum Yap
BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Horlama Tedavisi Bilgi ve
Randevu Formu
Takip Et Abone Ol